Engelliler yürüdü, yanlarında kimse yoktu!

10 - 16 Mayıs tarihleri arasında kutlanan En-gelliler Haftası etkinlikleri kapsamında dün Van'da da yürüyüş ve bazı etkinlikler yapıldı. Ancak etkinliklerden çok verilen mesajlar ve engellilere beklenen ilginin gösterilmemesi konuları öne

VAN 11.05.2016 11:35:20 0
Engelliler yürüdü, yanlarında kimse yoktu!
Tarih: 01.01.0001 00:00
 Haber: Adil HARMANCI

Engelli Haftası nedeniyle Van Valiliği Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü öncülüğünde düzenlenen etkinlikler kapsamında dün yürüyüş ve gemi turu düzenlendi.
10-16 Mayıs Engelli Haftası nedeniyle Van Valiliği Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü öncülüğünden bir dizi etkinlik düzenleniyor.

YÜRÜYÜŞ 
Etkinliklerin ilk gününde Cumhuriyet Caddesi'nde yürüyüş düzenlendi.
Soydan Kavşağından start alan yürüyüşe Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Zeynel Abidin Koç, Milli Eğitim Şube Müdürü Nesim Alkan, Zihinsel Engelliler Derneği, Altınokta Körler Derneği, İşitme Engelliler Derneği, Bedensel Engelliler Deneği ve Görmeyenler Kültür ve Birleşme Derneği'nin üye ve yöneticileri katıldı.

İLGİSİZ KALINDI
Etkinlik nedeniyle kapatılan caddede, günün anlamına ilişkin pankartlar taşıyarak yürüyen engelliler çelenk koyma ve protokol için Valilik önünde toplandı. Ancak engellilerin yaptığı yürüyüşe protokolün ilgisi yok denecek kadar az oldu. Kamu kurum ve kuruluş amirleri, yerel yönetimden temsilciler engellilerin yürüyüşüne ilgi göstermedi. Yürüyüşe bir - iki kurum temsilcisi katılım sağladı.

PATLAMA HABERİ
Engellilerin Valilik binası önünde toplanması sırasında Hacıbekir Mahallesinde patlama meydana geldiği haberi ulaştı.
Bunun üzerine protokol konuşmaları iptal edildi. Günün anlamına ilişkin olarak Zihinsel Engelliler Yeşeren Umutlar Derneği Halkla İlişkiler Sorumlusu Meltem Tarhan kısa bir konuşma yaptı. İnsan hakları evrensel beyannamesi ölçülerinde engellilere yaklaşılması gerektiğini işaret eden Tarhan, engellemenin ve acımanın en büyük engellerden biri olduğuna dikkat çekti. 
Tarhan, şunları söyledi:
"Engelli insanların yaşadıkları sorunları sadece kendileri değil aileleri, kendileri, çevreleri de yaşamaktadır. Engelli olmalarının çeşitli nedenler ile ortaya çıkan bir sonuç olmak ile birlikte engellilerin normal bir hayatı sürdürmeleri ancak toplumsal desteğin oluşması ile olmaktadır. Engelli vatandaşlara acıma duygusu ile yaklaşmak yerine, fiziksel hizmetlerin geliştirilmesi esas alınıp bu şekilde yaklaşılmalıdır. Bu nedenle engellilere hizmet götüren kamu, kurum, özel sektör ve gönüllüler toplum örgütlerine önem vermelidir. Başta insan hakları evrensel beyannamesi olmak üzere birçok engelli sorunları insan hakları sorunu olarak ele alınmalıdır. Devletin evrensel ölçüde engellileri sahiplenme çabası halkın bilinçlenmesi adına kamuoyunun da desteği ile daha çoğul ve gerçek bir boyuta ulaşacaktır."

"HAYATLARA KIYANLAR ENGELLİDİR"
Daha sonra Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Zeynel Abidin Koç, çok kısa bir konuşma yaptıktan sonra buradaki programa son verildi. 
Dernek yöneticilerine ve katılımcılara teşekkür eden Koç, konuşmasında şunları söyledi: "Asıl engel insanların zihinlerinde ve gönüllerinde olan engellerdir. İnsanları engelli diye dışlayan hususlar engeldir. Başkalarını öteleyenler engellidir, insanların hayatlarına kıyanlar engellidir, kardeşliğimize sıkılan kurşunlar engellidir. Bu vesile ile 10-16 Mayıs engelli haftasının bütün engellerden arındırılmış bir hayat olması dileğiyle kutluyorum."

VALİ TAŞYAPAN'I ZİYARET
Valilik bahçesinde bulunan Atatürk Anıtı'na çelenk bırakan engelli vatandaşlar daha sonra Vali İbrahim Taşyapan'ı makamında ziyaret etti. Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Zeynel Abidin Koç öncülüğünde Görmeyenler Kültür ve Birleşme Derneği Van Şube Başkanı Osman İnci, Bedensel Engelliler Derneği Van Şube Başkanı Abidin Kasapoğlu ile Van 6 Nokta Görme Engelliler Spor Kulübü Başkanı Şahabettin Kayhan ve beraberindeki engelliler, Vali Taşyapan'a çiçek vererek bir süre kendisiyle sohbet etti.
Daha sonra Vali İbrahim Taşyapan'ı makamında ziyaret eden engelliler, öğleden sonra da program çerçevesinde Van Gölü üzerinde tekne turu yaptı.
Etkinlikler bugün de, Van Kalesi'nde uçurtma şenliği ve Van Altı Nokta Körler Derneği'nin Şişli Öğretmenevi'ndeki müzik dinletisi ile devam edecek.

Kaynak / Editör: Prestij Haber Merkezi - Adil Harmancı