Engelliler, ulaşım konusunda zorluklar yaşıyor

Van Altı Nokta Körler Derneği Başkanı Fazıl Bor, hem yaya olarak hem de araçlarda ulaşım sorunu yaşadıklarını belirterek, yaşadıkları sorunların çözümünü talep ettiklerini söyledi.

VAN 4.11.2021 11:00:53 0
Engelliler, ulaşım konusunda zorluklar yaşıyor
Tarih: 01.01.0001 00:00

Van’da bazı bölgelerde sokakların yeniden düzenlenmesiyle birlikte engelli yolu kullanan görme engelliler ile tekerlekli araç kullanan bedensel engelliler sıkıntı yaşadıklarını dile getiriyor.

"ENGELLİ YOLU SÖKÜLMÜŞ DURUMDA, YENİLENMELİ"

Engellilerin ulaşımda yaşadıkları sorunlarla ilgili bilgi veren Van Altı Nokta Körler Derneği Başkanı Fazıl Bor, bazı bölgelerde engelli yolunun söküldüğünü belirterek, “Mesela İskele Caddesi Atatürk Lisesi önü Van Ticaret Odası karşısında engelli yolu olan sarı çizgiler yapışkan olduğu için, bu yapışkanlar sökülmüş. Bunların mutlaka yapılması lazım… Bizim görme engelli arkadaşlarımız o bölgede çok zorlanıyor. Buradaki yolun daha sağlıklı bir yol şeklinde bir an önce yapılması gerekiyor” dedi.

ÇALIŞMA OLAN CADDELER

Çalışma yürütülen caddelerde de sıkıntılar yaşadıklarını belirten Bor, “Şu anda çalışma olan bölgelerde de aynı sorunları yaşıyoruz. Caddelerden gelip gidemiyoruz. Oradaki duraklarda duramıyoruz, yürümek zorunda kalıyoruz, yürürken de etraftaki engellerle karşılaşıyoruz. Yere düşenler oluyor. Bu sorunu birkaç kez belediye ile de görüştük. Ama çalışmalar halen devam ediyor. Bir de rampa yapılan yerler var, yolla, kaldırımla uyumlu olması lazım buraların, bazı yerlerde yüksekte kalıyor.” diye konuştu.

SESLENDİRME SORUNU

Bir diğer sorunun ışıklarda ve araçlardaki seslendirme sorunu olduğunu söyleyen Bor, şöyle dedi: “Işıklardaki seslendirme çok düşük, yüksek tonda olması lazım. Araçlarda ise seslendirme hiç yok. Hangi durağa vardığımızı bilmediğimiz için sürekli yanımızdakine ya da şoföre sormak zorunda kalıyoruz. Bunun için de defalarca yetkililerle görüştük ancak halen bir çözüm bulunmuş değil.”

“ÜCRETSİZ KART” TARTIŞMASI

Araçlarda halen ücretsiz kart tartışmasının sürdüğünü aktaran Bor, şunları kaydetti:

“Özellikle bazı halk otobüsleri ücretsiz kart konusunda sorun çıkarıyor. 29 Ekim’de programa gidecektik. Hz. Ömer Camisi yanında 4 kişi otobüse bindik. Şoför söylendi. Ben de plakayı aldım, birazdan Ulaşım Daire Başkanlığına ileteceğim. Sadece engelliler için değil ücretsiz kartı olanlar için zaman zaman bu sorunlar yaşanıyor. Söz konusu araç şoförlerinin uyarılması lazım, sonuçta paralarını alıyorlar, bir de bu bize tanınan bir haktır...”    Özel Haber: Adil HARMANCI