Engelli mülteci ve aileleri için eğitim programı düzenlendi

Van İşitme Engelliler ve Aileleri Derneği (VİED) tarafından, engelli mültecilere ve ailelerine yönelik “Engellilik”, “Cinsiyet”, “Toplumsal Cinsiyet”, “Toplumsal Cinsiyet Eşitsizliği ve Nedenleri” başlıkları altında eğitim pr

VAN 12.03.2022 11:43:15 0
Engelli mülteci ve aileleri için eğitim programı düzenlendi
Tarih: 01.01.0001 00:00

VİED tarafından bir süredir yürütülen “Engelli Mülteciler İçin Eğitim Danışmanlık ve Farkındalık Projesi” kapsamında İki Nisan Caddesi’nde bulunan Kafe 432’de farkındalık eğitimi verildi. 
Eğitime, VİED Yasal Temsilcisi Filiz Yörükoğlu, Proje Koordinatörü İlkay Gökdere, derneğin yönetim kurulu üyeleri, çalışanları ve Van’da bulunan Afganistan ile İran’dan gelen engelli mülteci ve aileleri katıldı.

GÖRSEL ÜZERİNDEN SUNUM YAPILDI

Eğitim programının sunumunu, Gazi Üniversitesi Kamu Yönetimi Bölümü mezunu serbest danışman Sinan Ok, yaptı.
Engellilik ve engelli hakları konusuna değinen Ok, toplum yaşamında engellilerin birçok şeyden kısıtlandığını ve eşit muamele görmediklerini söyledi. Engellilerin ulaşım, eğitim, spor vb. birçok konuda zorluklar yaşadığını ifade eden Ok, yerel yönetimler başta olmak üzere idarecilerin bu konulara hassas davranmaları ve çözüm sağlamaları gerektiğini ifade etti. 

KADIN-ERKEK EŞİTLİĞİ

Toplumdaki önemli sorunlardan birinin de kadın ile erkek arasındaki iş bölümlerinde ve sosyal ilişkilerde yaşanan sıkıntıların olduğunu belirten Ok, “Mesela neden erkekler için ayrı kadınlar için ayrı wc’ler var da bir AVM’ye girdiğinizde neden engelli kadınlar için ayrı engelli erkekler için ayrı olanı yok, sadece üzerinde ‘engelli wc’ yazıyor o kadar?” diye sordu.
Çocuk büyütmede ve iş paylaşımında da erkeğin üzerine düşen yükümlülüğü yerine getirmediğini aktaran Ok, “Tüm bunların düzelmesi, eşit, adaletli bir yaşamın olması için demek ki önce kendimizden başlamamız lazım. Önce kendimizi gözden geçirmemiz gerekiyor” diye konuştu.
Karşılıklı diyalogların da geliştiği eğitim programı yaklaşık 2 saat sürdü ve soru-cevap bölümüyle son buldu.

“KAVRAMLARI ÖĞRENSİNLER İSTEDİK” 

“Engelli Mülteciler İçin Eğitim Danışmanlık ve Farkındalık Projesi” Koordinatörü İlkay Gökdere, özellikle Afganistan’dan gelen mültecilerin engelli haklarıyla ilgili kavramları öğrenmelerini istediklerini söyledi.
Zaman içinde bu eksiği gördükleri için böyle bir eğitim çalışması başlattıklarını belirten Gökdere, “Bugünkü etkinliğimiz halen yürütmekte olduğumuz ‘Engelli Mülteciler İçin Eğitim Danışmanlık ve Farkındalık Projesi’nin bir ürünüydü. Dört defa düzenleyeceğimiz bir eğitim bu. Biz özellikle Afgan kadınların, Afganistan’dan gelen kadınların bu kavramlarla hiç tanışmadıklarını, hayatlarında hiç olmadığını fark etmiştik. Özelikle eşleri çift olarak çağırıyoruz toplantılara. Bu farkındalığı, bu kavramları öğrensinler, hayatlarına katsınlar diye. İkincisini düzenledik bu çalşmanın. Aynı eğitimleri farklı gruplara yapıyoruz” dedi.

AİLE PLANLAMASI EĞİTİMLERİ VERİLECEK

Proje kapsamında ileride aile planlaması eğitimleri de vereceklerini, bunun için Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi ile görüştüklerini söyleyen Gökdere, şunları kaydetti:
“İran ve Afganistan’dan gelen mültecilerle yapıyoruz bu eğitimleri. İçlerinde engelli kadınlar var, kendileri engelli olabiliyor, genelde engelli aileleri bunlar. İki tane daha eğitimimiz olacak. Projenin bir ayağı bu. Proje kapsamında biz şunu fark ettik; bize danışanlardan; çocukları çok fazla, aile planlamasından çok yoksunlar. Bu konuda bilgileri yok, erişimleri yok, isteseler de bu bilgilere erişemiyorlar, bilgileri çok az. Yüzüncü Yıl Üniversitesi’ne bir teklif götürdük, eğer olursa önümüzdeki günlerde özellikle Afganistan’dan gelen mültecilere aile planlaması eğitimleri vermeye başlayacağız.”

Engelli mülteci ve aileleri için eğitim programı düzenlendi
Haber: Adil Harmancı