_Engelli derneklerine ayrıcalık tanınmalı

Van Altı Nokta Körler Derneği Başkanı Fazıl Bor, pandemi döneminde en fazla etkilenen kesimin engelliler ve engelli dernekleri olduğunu belirterek, “Engelli derneklerinin durumu diğer derneklere benzemiyor, devlet mutlaka bu durumu göz önünd

VAN 18.12.2020 10:55:03 0
_Engelli derneklerine ayrıcalık tanınmalı
Tarih: 01.01.0001 00:00

Van Altı Nokta Körler Derneği Başkanı Fazıl Bor, pandemi döneminde yaşadıkları sorunlarla ilgili olarak açıklamalarda bulundu.
Pandemi önlemleri nedeniyle mart ayından bu yana dernek faaliyetlerinin durduğuna dikkat çeken Bor, bu durumun hem derneği hem dernek üyelerini zor durumda bıraktığını söyledi.  

“EN FAZLA BİZLER ETKİLENDİK”

Süreçten engellilerin derinden etkilendiğini belirten Bor, şöyle dedi:
“Bu dönemde en fazla biz engelliler etkilendik. Herkes evinde kaldı. Bin TL pandemi parası verildi, onun dışında kimseden, iş çevrelerinden bir destek göremedik.  Kendi imkanlarımızla geçinmeye çalıştık. Kiralarımızı, giderlerimizi kendi imkanlarımızla, üye aidatlarıyla gidermeye çalıştık. Herhangi bir kurumdan, bir yerden destek alamadık. Derneği de fazla açmıyoruz pandemi nedeniyle. Dernek sürekli açık olmadığında da sorunlarımızı çözemiyoruz.”

UZAKTAN EĞİTİM SORUNU

Dernek üyelerinin çocuklarının eğitim konusunda ayrı bir sorun yaşadıklarını anlatan Bor, şöyle devam etti:
“Diğer önemli bir şey daha var, engellilerin çoğunun öğrencisi var, bu uzaktan eğitimden dolayı da tablet alacak paraları olmadığı için çok zorlanıyorlar. Hem tablet hem internet sorunu var. Telefonla bizi arıyorlar biz de Milli Eğitime bildiriyoruz ama bir çözüm de bulunamadı şimdiye kadar. Geçen gün de Bakanlık tarafından tabletlerin dağıtılacağı söylendi, ancak tabletlerin daha gelmediğini söylediler. Tabi bu nasıl olacak, tabletler ne zaman dağıtılacak bilmiyoruz.”

DERNEĞİN SIKINTILARI

Derneğin faaliyetleri durduğu için herhangi bir etkinlik yapamadıklarını, bu nedenle gelirlerinin tamamen kesildiğini belirten Bor, şunları söyledi:
“İnternet ve telefonu geçici olarak dondurduk. Kira zaten sabit, 750 TL, ortak gider geliyor 120 TL. Tek gelir kaynağımız hastane önlerindeki tartı cihazlarıydı, onlar bu pandemi döneminde kaldırıldı. Yaptığımız projeler vardı. Bunlar olmayınca kendi imkanlarımızla ayakta durmaya çalışıyoruz. Bu süreçte spor faaliyetleri de yapamadık. Proje olmayınca, etkinlik olmayınca, kurs falan yapamayınca dolayısıyla gelirimiz de olmuyor. Bunlarla dernek sorunlarını çözüyoruz. Bütün etkinlikler 1 marta kadar ertelendi. Biz şimdi mart ayına kadar aynı sıkıntıları yaşayacağız. Ondan sonra da ne olacak bilmiyoruz.”

İŞ İNSANLARI NE DEDİ?

Dernek olarak pandemiden önce Van’daki iş çevreleriyle belli bir diyaloglarının olduğunu ancak şimdi aynı çevrelerin kendilerine uzak durduğunu ifade eden Bor, “Ben 2-3 tane iş insanı ile konuştum, isimlerini söylemek istemiyorum, kimse destek vermedi, hepsi ‘Biz Bize Yeteriz’ kampanyasına bağış yaptıklarını söyledi. Bu aradığım iş insanları daha önce Ramazan ayı nedeniyle destek veriyorlardı, başka zamanlarda görüştüğümüzde destek veriyorlardı ama bu sefer hiçbiri yanaşmadı.” dedi. 

ENGELLİ DERNEKLERİNE AYRICALIK TALEBİ 

Engelliler kadar engelli derneklerinin de zor durumda olduğunu, bu nedenle de engelli derneklerine ayrıcalık tanınması gerektiğini söyleyen Bor, şunları kaydetti:
“Esnaflara destek verileceği açıklandı, bana göre engelli dernekleri de bu kapsama alınmalıydı, engelli derneklerine bir ayrıcalık tanınmalıydı. En azından kira giderleri devlet tarafından karşılanmalı. Böyle devam ederse 2021’de de hiçbir çalışma yapamayacağız, zaten marta kadar etkinlik yapamayacağız. Derneği de fazla açmıyoruz, ne yapacağımızı biz de şaşırmış durumdayız. Engelli derneklerinin durumu diğer derneklere benzemiyor, devlet mutlaka bu durumu göz önünde bulundurup engelli derneklerine bir ayrıcalık yapması gerekiyor, bir öncelik tanıması gerekiyor. Bu süreçten en fazla etkilenen bizler olduk çünkü.”
Özel Haber: Adil HARMANCI

Kaynak: (Prestij Haber Merkezi) - Prestij Haber Merkezi