Engelli Derneklerinden ortak açıklama

Van’da bir araya gelen engelli dernekleri, son günlerde artan çocuk cinayetleri, çocuk kaçırmalar ile kadınlara yönelik taciz ve tecavüz olaylarına ilişkin bir basın açıklaması yaptı. Engelliler adına açıklamayı, Zihinsel Engelliler Y

VAN 6.07.2018 12:45:36 0
Engelli Derneklerinden ortak açıklama
Tarih: 01.01.0001 00:00
 

Son zamanlarda bazı illerde meydana gelen çocuk cinayetlerine, kaçırma olaylarına, kadınlara yönelik taciz ve tecavüz olaylarına yönelik bir tepki de Van’dan geldi.
Van İşitme Engelliler ve Aileleri Derneği’nde (VİED) bir araya gelen Zihinsel Engelliler Yeşeren Umutlar Derneği, Van Bedensel Engelliler Spor Kulübü, Van Altı Nokta Körler Derneği, Van İşitme Engelliler Spor Kulübü, Van Altı Nokta Görme Engelliler Spor Kulübü üyeleri ortak basın açıklaması yaptı.
Dernekler adına açıklamayı, Zihinsel Engelliler Yeşeren Umutlar Derneği üyesi Meltem Tarhan yaptı.

 

"ENGELLİ ÇOCUKLAR DAHA ÇOK RİSK ALTINDA"
Çocuklara yönelik istismar olaylarının dünyada giderek yükseldiğine dikkat çeken Tarhan, şunları söyledi:
“Dünya Sağlık Örgütü (WHO), Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), İnternet İzleme Vakfı (IWF) ve medya yansımalarından derlenen bilgilere göre, her yıl milyonlarca çocuğun fiziksel, cinsel, duygusal ve ekonomik istismara maruz kaldığı belirlendi. Engelli çocukların ise, bu tür istismar ve ihtimallere uğrama oranının engelsiz çocuklara oranla 4 kat daha fazla olduğu ortaya çıktı.”

 

7 DAKİKADA BİR CİNAYET
Çocuklara yönelik şiddetin de aynı hızla tırmanış gösterdiğini ifade eden Tarhan, “Yapılan araştırmalardan elde edilen bir başka sonuç ise, her yıl 15 yaş altı yaklaşık bin çocuğun cinayete kurban gittiği bilgisidir. Buna ek olarak, her 7 dakikada bir gencin şiddet sonucu öldürüldüğü de belirlendi” diye konuştu.

 

KAYIPLAR ARTTI
Türkiye’de son zamanlarda, çocuklara yönelik ciddi oranlarda kayıp olaylarının gerçekleştiğine işaret eden Tarhan, “Türkiye’de, son 8 yılda 104 bin 531 çocuk kayboldu. Bu sayı, bazı ülkelerin nüfuslarından daha fazla” ifadesini kullandı.

 

ŞİDDET VE İSTİSMARDA İNDİRİM
Kadın ve çocuklara yönelik şiddet ve istismar olaylarında sanığa uygulanan “iyi hal indirimini” de eleştiren Tarhan, şunları kaydetti:
“Özellikle engelli kadınlar ve kız çocukları hem ev ortamında, hem de okullarda istismar görmekte, şiddete maruz kalmaktadır. İyi hal indiriminden faydalanan sanıklar, sistematik olarak şiddet ve istismarı devam ettirmektedirler. Kızlarının hayatta çok az imkânı olacağını düşünen ebeveynler de, onları okula göndermek istememektedirler."
Haber: Adil HARMANCI

Kaynak: (Prestij Haber Merkezi) - Prestij Haber Merkezi