Engel Tanımayan Engelli

Van'da doğuştan sol kolu dirsekten olmayan engelli Süleyman Erdoğan, tekvando sporunda tarih yazıyor.

VAN 16.05.2013 10:54:15 0
Engel Tanımayan Engelli
Tarih: 01.01.0001 00:00
Van'da doğuştan sol kolu dirsekten olmayan engelli Süleyman Erdoğan, oto yıkamacıda çalışıp ekstradan yaptığı ayakkabı boyacılığı döneminde tanıştığı tekvando sporunda muhteşem bir performans sergileyerek 8 Haziran'da İsviçre'de yapılacak dünya şampiyonasında Türkiye'ye altın madalyayla dönmek istiyor.

Gürpınar
ilçesinde engelli olarak dünyaya gelen Süleyman Erdoğan, aile bütçesine katkıda bulunmak için ilkokuldan sonra eğitimine ara vermek zorunda kaldı. Geldiği Van il merkezindeki bir oto yıkamacıda çalışan Süleyman Erdoğan, müşteri olmadığı zamanlarda ayakkabı boyacılığı yapmaya başladı. Bu arada sporla tanışan Erdoğan, ekmek kavgasının yanı sıra akşamları da Van Olimpiyat Spor Salonu'nda tekvando sporuna başladı. Antrenörü Ömer Kızılaslan nezaretinde çalışmalarını sürdüren ve kısa sürede siyah kuşak alan Erdoğan, 2009 yılında çağrıldığı mili takım bünyesinde Azerbaycan'ın Bakü şehrinde yapılan şampiyonada 68 kiloda dünya 4'üncüsü oldu. Aynı şampiyonda "en centilmen sporcu" ödülüne layık görülen Süleyman Erdoğan, Türkiye'deki başarısının yanı sıra, 11 Mayıs 2010 tarihinde Rusya'nın Petesburg şehrinde yapılan Dünya Para-Tekvando Şampiyonası'nda ise yine dünya 4'üncüsü oldu.

5 yıldır
Türkiye Para Olimpik Tekvando Milli Takım kadrosunda yer alan Süleyman Erdoğan, 8 Haziran 2013 tarihinde İsviçre'nin Lozan şehrinde yapılacak dünya şampiyonası öncesi Ankara'da kampa gireceğini söyledi. Van'da idmanları aksatmadan sürdürürken, Gençlik ve Spor İl Müdürü Aslan Sinir vasıtasıyla İş-Kur tarafından geçici olarak işe yerleştirildiğini söyleyen Erdoğan, "Amacım İsviçre'deki şampiyonada ilk 3'e girmektir. Günlük antrenmanlarımı yapıyorum. Artık bundan sonra hem çalışacağım hem de beraberimde sporcuları yetiştireceğim. Özellikle bir amacım var. Van ve bölgedeki engellileri bularak yetiştirmektir. Onları engelsiz bir hayata kazandırmak istiyorum. Hiç kimsede engel yoktur, yeter ki o engeli beyinlerinden atsınlar. Sporla tanışsınlar. İnsanoğlunun isteyip de yapamayacağı hiçbir şey yoktur" dedi.

En büyük hedefinin dünya şampiyonluğu olduğunu da söyleyen Erdoğan, "Benim durumumda olan bir insan ancak beni anlayabilir. Ben o insanı gördüğümde anlarım ne hissettiğini. Yıllarca protez kola esir kalmıştım. Bir anda bıraktım. Şimdi protezsiz bir kolla hayata devam ediyorum. Bundan sonrada daha iyi olmak için mücadele edeceğim. İnşallah dünya şampiyonu olurum" şeklinde konuştu. - VAN