Enerji Verimliliği Toplantısına Büyük İlgi

Kadınlara enerji verimliliğini ve tasarrufu anlatmak üzere Van'a gelen Enerji Hanım'ın ildeki eğitim toplantısına, Vanlı bayanlar büyük ilgi gösterdi.

VAN 6.04.2013 17:56:50 0
Enerji Verimliliği Toplantısına Büyük İlgi
Tarih: 01.01.0001 00:00

Kadınlara enerji verimliliğini ve tasarrufu anlatmak üzere Van'a gelen Enerji Hanım'ın ildeki eğitim toplantısına, Vanlı bayanlar büyük ilgi gösterdi. Enerji Verimliliği Derneği Başkan Vekili Adnan Ersoy Ulubaş, 4 milyar liralık tasarruf sağlamaya yönelik projenin Van toplantısının 'verimlilik açılımına dönüştüğünü' söyledi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar ile Aile ve Sosyal Politikalar bakanlıkları ve Enerji Verimliliği Derneği (ENVER)'nin ortaklaşa düzenlediği ve projeyle de aynı ismi taşıyan 'Enerji Hanım', Van'da bayanlarla buluştu. Devlet Su İşleri 17. Bölge Müdürlüğü Toplantı Salonu'nda gerçekleştirilen etkinliğe Vanlı hanımlar büyük ilgi gösterdi. Programın açılış konuşmasını yapan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Danışmanı ve Enerji Verimliliği Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Neslihan Yüksel, enerji verimliliği bilincini oluşturma kültürünü kazandırmak için kadınlardan başladıklarını ifade etti.

Elektrik tüketiminin büyük bölümünün kadınlar tarafından yapıldığını kaydeden Yüksel, "Evi kadınlar yönetiyor. Bu yüzden hedef kitle olarak kadınları seçtik. Kadınlar üzerinden toplumsal bilinci oluşturmayı tercih ettik. Bu projelerimizin ilki ve başlangıcı. Proje bayanlara yönelik kalmayacak. Önemli olan toplumsal bilinci oluşturmak, 7'den 70'e hepimizi çok ilgilendiriyor bu konu. Dolayısıyla biz aslında konutlarda, sanayide, tarımda ve ulaştırmada, her alanda projelerimizi eş zamanlı yürütüyoruz. Bu, sadece konutlardaki elektrik tüketimi. Konutlardaki elektrikli ev aletlerinin doğru bir şekilde kullanımı, tasarruflu ampullerin kullanıma yöneliktir. Enerji birimi sınıfı yüksek beyaz eşyaları içermediği halde yılda 4 milyar lira tasarruf hedefliyoruz. Her yıl 4 milyar lira, bu da ülkemiz için çok önemli bir kaynak ve sadece 'Enerji Hanım' ile biz konutlarda 4 milyar lira hedefliyoruz. Bunu topladığımız zaman ülkemiz için çok önemli miktarlar çıkıyor." dedi.

ENVER Başkan Vekili Adnan Ersoy Ulubaş ise Van'da bulunmaktan dolayı mutlu olduğunu söyledi. ENVER'in, sadece 'Enerji Hanım' ile ilgili projesi bulunmadığını, projelerinin ilerleyen zamanlarda her alana yayılacağını anlatan Ulubaş, "Her yıl israf edilen 4 milyar TL'lik kısmı tasarruf etmeyi hedefliyoruz. Enerji kullanımı her zaman paralel yürür refah seviyemizle, milli gelirimizle. Barış süreci mevzusunu bazen insanlar siyasi veya politik mevzu olarak görüyorlar. Halbuki bence bu direk ekonomik bir mevzudur. Eğer biz bazı sorunları kendi içimizde çözersek ki çözmeye başladık. Tarihte de çözmüşüz. Hep tarihte de barış içerisinde yaşamışız, şu anda da bu ortamı yaşamaya başladık. Biz enerjimizi lüzumsuz şeylere, terörle mücadeleye harcadık. Yıllık 20-25 milyon dolarlık paramızı, enerjimizi hep boşa akıttık. Eğer bunları sağlar isek, hep beraber refah seviyemizi yükseltiriz ve hep birlikte Türkiye'nin gelişmişliğini, müreffehliğini artırmış oluruz. Dolayısıyla bu aslında enerji verimliliğinin de bir projesidir. Benim şahsi fikrim bu. Tabi ki hep aynı bayrak, aynı duygular, aynı hedefler üzerinde olmamız lazım. Bu gayet normaldir. Ama bunu da baltalamaya çalışanlar yanlış yapıyorlar, yapmamaları lazım. Türkiye'nin enerjisini daha büyük işlere, daha olumlu işlere harcaması gerekmektedir." ifadelerini kullandı.

Yapılan konuşmaların ardından sahneye çıkan 'Enerji Hanım', evlerde enerji tasarrufunun nasıl yapılacağı konularında bilgi sundu. Program, gerçekleştirilen çekiliş ile sona erdi. Çekilişle 20 kadına çeşitli hediyeler verildi.