Eminpaşa’da yıl sonu sergisi açıldı

Ülke genelinde olduğu gibi Van’da da 17 günlük tam kapanmanın ardından başlayan kademeli normalleşme süreci ile birlikte, bazı etkinliklerin de yapılmasının önü açıldı. Bu kapsamda Van’ın Edremit İlçesine bağlı Eminpaşa Mahalle

VAN 9.06.2021 10:26:45 0
Eminpaşa’da yıl sonu sergisi açıldı
Tarih: 01.01.0001 00:00

Eminpaşa Mahallesi, Aile Destek Merkezi (ADEM) yıl sonu sergi açılışına,  AK Parti Van İl Başkanı Kayhan Türkmenoğlu, başkan yardımcısı Abdullah Çalım, İlçe Milli Eğitim Şube Müdürü Elif Yörük, İlçe Halk Eğitim Müdürü Mehmet Hayri Aslan, Eminpaşa Mahallesi ADEM Koordinatörü Handan Fidan, usta öğreticiler, kursiyerler ve davetliler katıldı. 

“BURASI BİR ÜRETİM MERKEZİDİR”

Açılışta konuşan AK Parti Van İl Başkanı Kayhan Türkmenoğlu, ADEM merkezlerinin önemine değindi. Türkmenoğlu: “Buradaki tabloyu sözle anlatmaya gerek yok. İnsanların gelip burada görmesi lazım. Özellikle Eminpaşa Aile Destek Merkezimizi... İnşallah bunları belediyelerimizle birlikte ortaklaşa çalışacağız. Burada bir tarafta çocuklarımızın resimlerini yani resim kabiliyetlerini görüyoruz, diğer taraftan çocuklarımızın müziğe olan aşkını görüyoruz. Öte taraftan ailelerimizin el emeği göz nuru yapmış olduğu geri dönüşüm projelerini görüyoruz. Bunu ne kadar anlatırsak anlatalım bizim güzel bir sözümüz var, insanların beyinleri gözlerindedir. İnsanlar burayı görmeden ne kadar anlatırsanız anlatın bir şey ifade etmez. Onun için özellikle Edremit'te 7-8 noktada bu anlamda yerler var, insanların gitmesini, görmesini ve oradaki o havayı teneffüs etmesini  istiyoruz. Bu tamamen insanların kişisel gelişimine, ufkuna, vizyonuna, misyonuna etki yapacak bir merkezdir. Ben buraya geldim ve çok etkilendim. Üzerimize düşen her türlü desteği vermemiz gerekiyor. Burada emek sarf eden hocalarımız, kursiyerlerimiz ve öğrencilerimizi kutlamamız gerekiyor. Burası tamamen aileye yöneliktir. İnsanların aile içinde monoton bir yaşamdan çıkıp kendini geliştirebileceği alan arıyorsa hiç bir yere gitmesine gerek yok, aile destek merkezlerine gelsinler. Burada kendilerine ait bulabilecekleri birçok dal var. Bu dallarda mutlaka kendilerini etkileyecek bir faktör var. Burası bir üretim merkezidir. Kadınımızın, kızımızın, öğrencimizin üretime ihtiyacı var. O nedenle biz  herkesin merkezlerimizi görmesini istiyoruz, sadece görmelerini istiyoruz. Gördükten sonra zaten kararını kendisi verecektir” şeklinde konuştu.

“TOPLAMDA 95 KURSİYERİMİZ VAR”

Daha sonra konuşan, Eminpaşa Mahallesi ADEM Koordinatörü Handan Fidan da, merkezde verilen kursların toplumdaki yararına değindi. Fidan: “Aile Destek Merkezleri vakıflara ait olup masrafları ise ilçelerin kaymakamlıkları tarafından karşılanmaktadır. Merkezlerin hedefi sosyal hayatın olmadığı, özellikle kırsal mahallelerdeki bireylerin özgüvenlerini kazanmaları adına, aile içi eğitim verme adına özellikle erken yaşta evlilikler ya da aile içindeki iletişimsizlik, aile kopuklukları gibi durumlara karşı merkezlerde ayrıca psikolog ve sosyologlar tarafından eğitim verilmektedir” dedi. ADEM merkezinde verilen kurslar hakkında da bilgiler payaşan Fidan: “Giyim üretimi, resim, zeka oyunları, keman, piyano, bağlama, gitar ve kreş. Toplamda 95 kursiyerimiz var ama pandemiden dolayı kademeli olarak alıyoruz. Ailelere çocuklarını gözü kapalı bir şekilde, gönül rahatlığıyla, özellikle devletin açmış olduğu bu yerlere göndermelerini tavsiye ediyorum” diye konuştu.

“BİRÇOK ALANDA KADINLARA DESTEK SUNUYORUZ”

Son olarak konuşan, Giyim Üretim Teknolojileri Kurs Hocası Zehra Hayva, kendi branşları hakkında bilgilendirmede bulundu. 7 yıllık mesleki geçmişinin olduğunu belirten Hayva, 16 kursiyerinin olduğunu söyledi. Zehra Hayva şöyle konuştu: “Öğrencilerimiz kendi el emekleri sayesinde aile ekonomilerine katkı sunuyorlar. Çıkarılan ürünlerin malzemesi kurumumuza ait, kursiyerler bir ürün merkeze bir üründe kendilerine olacak şekilde çalışıyorlar. ADEM merkezimiz Edremit Kaymakamlığı destekli. Kadın denilince sadece evde ev işi yapan ve çocuk bakan olarak biliniyor, bizim amacımız kadınları ekonomiye katmak, kendilerine güvenmelerini sağlamak. Gerçekten de bu konuda çok başarılı oluyoruz, kadınlarımız buraya geldikten sonra sosyalleşiyorlar, ekonomi konusunda kendilerine öz güvenleri oluyor. Para kazanmaya başlıyorlar, yaptıkları ürünleri satıyorlar. Sadece giyim alanında değil, birçok alanda kadınlara destek sunuyoruz.  Ben geri dönüşüme ağırlık veren bir insanım, eski gömlek, kot pantolun ve benzeri giyim eşyalarından, çanta ve çocuk elbisesi çıkarıyoruz. Bu konuda iyi olduğumuzu düşünüyorum. 7 yıldır kendi mahallemdeki kadınlara destek olmaya çalışıyorum, yaptığım işi çok seviyorum, inşallah bu kurslarımızın devamı da gelecek.” 
Yapılan konuşmalardan sonra, AK Parti Van İl Başkanı Kayhan Türkmenoğlu stantları tek tek gezerek üretilen ürünler hakkında bilgi aldı.