Emek ve ekmek!

Van'ın İpekyolu ilçesi Kevenli Mahallesinde bir araya gelen kadınlar, kendi çabalarıyla çevrede atık halde bulunan inşaat malzemelerinden bir tandır evi inşa ederken, önceki gün de ilk ekmeklerini pişirdi.

VAN 23.11.2015 10:24:30 0
Emek ve ekmek!
Tarih: 01.01.0001 00:00
 Haber: Adil HARMANCI

Kevenli mahallesinde ikamet eden ve maddi durumu kötü olan kadınlar, kendilerine pahalı gelen fabrika ekmeğine karşılık daha ucuz ekmek elde etmek için geçtiğimiz ay el birliği ederek bir tandır evi inşa etme kararı almıştı.

TANDIR EVİ TAMAMLANDI
Tandır evinin nerede ve nasıl yapılacağıyla ilgili planlarını yapan kadınlar Kevenli TOKİ konutlarının bulunduğu boş bir alanı seçmişti. 
Ellerinde malzeme alacak parası olmayan kadınlar, konutlardaki bir vatandaşa ait el arabasını, malasını ve küreği borç alırken, eldiven olarak da çorap kullanarak, adeta herkese, emekçiliğin nasıl bir şey olduğunun dersini vermişti. 
Çevrede bulunan briket, taş, moloz, tahta, kum ve topraktan yararlanan kadınlar sonunda inşaatın kaba kısmını tamamlayarak, bir de tandır yerleştirdi. 
Kadınlar, tandır evinin damına da damlamaması için naylon çadır çekti. 

İLK EKMEK ÇIKTI
Büyük bir emekle tandır evini kuran TOKİ sakini kadınlar, önceki gün de büyük bir heyecanla ilk ekmeklerini pişirdi.
Şarkılar söyleyerek, çocuklarıyla tandırın başına toplanan kadınların, bir işi başarmanın mutluluğu yüzlerinden okunuyordu.
Kadınlar, merak edip tandır evini görmeye gelenlere de, pişirdikleri ekmekten ikram etti.

EMEĞİN SONUNDA EKMEK! 
Gazetemize konuşan kadınlar, tandır evini yaparken zorlanmadıklarını ve severek yaptıklarını söyledi.
Bundan sonra ekmeklerini daha ucuza mal etme imkânına kavuştuklarını belirten kadınlar, "Burada herkesin fırından sürekli ekmek alma gücü yok. O nedenle burayı yaptık. Emek verdik ama sonunda ekmek de elde ettik. Tandırımız buradaki tüm kadınlarımıza açıktır. Herkes gelip burada ekmeklerini pişirebilir." diye konuştu.

"ÇOK SEVİNDİK"
Tandır evini inşa eden kadınlardan bazılarının kendi öğrencileri olduğunu belirten Kevenli Kadın ve Çocuk Merkezi sorumlusu Songül Özünver de, ilk ekmeklerini pişirdikleri için kadınlar adına çok sevindiklerini söyledi. 
Özünver, "Kadın isterse başarmayacağı şey yoktur. Bunu da bize gösterdiler. Kendilerini tebrik ediyorum. Kimseye minnet etmeden çalıştılar, çabaladılar, hepimize iyi bir ders verdiler. O emeklerine de, o ekmeklerine de helal olsun!" diye konuştu.

AMAN DİKKAT!
Bu arada kadınların tandırı yere gömülü şekilde yaptıkları dikkat çekerken, bu durumun büyük tehlikelere açık olduğu belirtiliyor. Kadınların tandırı toprak üstüne yapmasının tehlike durumunu aza indireceği bilinirken, buna rağmen kadınların tandırı toprağa gömülü şekilde yapmış olması hem ekmek pişiren kadınlar için hem de çocuklar için tehlike arz ediyor.
Kaynak / Editör: Prestij Haber Merkezi - Adil Harmancı