Elkatmış, meteorolojik veri konusundaki gelişmelere dikkat çekti

Meteoroloji 14. Bölge Müdürü Mehmet Elkatmış, ülkedeki meteorolojik veri ve tahmin bilgilerini kullanıcılara tanıtmak ve kullanımını arttırmak için son yıllarda önemli gelişmeler olduğunu belirtti.

VAN 23.03.2017 17:47:08 0
Elkatmış, meteorolojik veri konusundaki gelişmelere dikkat çekti
Tarih: 01.01.0001 00:00
 Konuyla ilgili açıklama yapan Meteoroloji 14. Bölge Müdürü Mehmet Elkatmış, bu yılki temanın konusunun bulutları tanımak olduğunu ifade ederek, “Bugün bilim insanları bulutların dünyadaki enerji dengesini, iklimi ve havayı düzenlemede çok önemli bir role sahip olduğunu tespit etmişlerdir. Bulutlar, su döngüsüne ve tüm iklim sisteminin yönlendirilmesine katkı sağlarlar. Bulutları anlamak; hava tahmini, gelecekteki iklim değişikliğinin etkilerinin modellemesi ve olası su kaynaklarının tahmininde gereklidir. Ekonomik, Teknolojik gelişmelerde, Sivil savunma, Adalet, Spor, Eğitim, Çevre, Ulaştırma, Turizm, Tarım, Sağlık, Orman, Sigorta Denizcilik Sektörlerinde ve hayatımızın birçok alanında, Meteorolojik hadiselerin zamanında tespiti, takibi, sonucu yapılan, tahminlerin ve elde edilen meteorolojik verilerin kullanılması, büyük önem arz etmektedir” dedi.

    Elkatmış, açıklamasının devamında ise, “Meteoroloji Genel Müdürlüğü olarak, üç tarafı denizlerle çevrili ve bölgesinde lider olma zorunluluğu olan ülkemizin, meteorolojik veri ve tahmin bilgilerini kullanıcılara tanıtmak ve kullanımını arttırarak, ülke menfaati için faydaya dönüştürmek gayesi ile yurt genelinde kurmuş olduğu; 20 adet Radar, 1452 adet Otomatik Meteoroloji Gözlem İstasyonu,78 Adet Deniz Otomatik Meteoroloji Gözlem İstasyonu,73 Adet Hava Meteoroloji Gözlem İstasyonu,9 Adet Yüksek seviye Gözlem sistemi ve 41 Adet Yıldırım Tespit Takip sistemi; Toplamda 1674 adet Gözlem Sistemi kurulmuştur, bu sistemlerin 53 tanesi Bölge Müdürlüğümüzün sorumluluk sahası içerisindedir. Meteorolojik olayların tespit ve takibi yapılarak elde edilen veriler haberleşme sistemleri vasıtası ile Genel Müdürlükteki bir sunucuda depolanmaktadır. Bu veriler ve yapılan hava tahminleri kurumumuzun resmi internet sayfasında ve mobil uygulamalarımız ile birlikte yazılı ve görsel basın aracılığı ile sektörlerin ve vatandaşların kullanımına sunulmaktadır” ifadelerini kullandı.Bölge Gazetesi Haber Merkezi