Elektrikte 5 yıl geri ödeme

Elektrik faturalarında ödenen 5 kalem yasaya aykırı bulundu. Mahkeme son 5 yılın kesintilerinin aboneye geri ödenmesini istedi.

VAN 12.04.2013 13:28:56 0
Elektrikte 5 yıl geri ödeme
Tarih: 01.01.0001 00:00

Kocaeli'nin Gölcük ilçesinde yaşayan Eyüphan Ö. isimli vatandaş elektrik aboneliği süresince Sakarya Elektrik Dağıtım A.Ş'nin (SEDAŞ) faturalara yansıttığı 'dağıtım, iletim sistem kullanım, kayıp kaçak, perakende satış hizmet (PSH) ve sayaç okuma' bedellerinin, 'haksız ve kanunsuz' olduğu gerekçesiyle Gölcük Asliye Hukuk Mahkemesi'nde dava açtı. Daha önce tüketici hakem heyetinin reddettiği başvuru kararını bozan hakim, SEDAŞ'ın tüketiciye sözleşmede faturaya yansıtılan bedelleri açıkça bildirmediğini belirterek, davalı vekilin ileri sürdüğü EPDK kararlarının yasanın üzerinde olmadığına dikkat çekerek kesintilerin iptal edilmesini ve geriye dönük 5 yıl ödeme yapılmasına karar verdi.

TÜKETİCİNİN KAMBURU

Konuyla ilgili Yeni Şafak'a bilgi veren Tüketiciler Birliği Onur Kurulu Başkanı Aydın Ağaoğlu, 'Kanunlara aykırı olarak alınan bu bedeller tüketicinin sırtında kamburdur. Bu haksızlıkların giderilmesi için bu karar emsal teşkil edebilir ama herkesin bu aşamada karardan faydalanmasını beklemek hayalcilik olur. Bu ancak yasal düzenlemeyle mümkündür. Biz de bu noktada daha önce Danıştay'da açtığımız mahkemenin takipçisiyiz. Eğer istediğimiz karar çıkmazsa Anayasa Mahkemesi'ne ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne başvuracağız. Tüketiciyi de mücadele-mize davet ediyoruz' dedi. Tüketiciyi Koruma Derneği Genel Başkanı Şükran Eroğlu ise, 'Mahkemeler bu uygulamanın yanlış olduğunu defalarca yineledi ancak dağıtım şirketleri güçlerini kullanarak uygulamaları her seferinde lehlerine çeviriyorlar' diye konuştu.

Kayıp kaçak bedeli yasaya aykırı kararı

Hakim ayrıca, abonelerin her ay yüzde oranında ödediği fakat, Ocak ayından beri faturalarda ayrı kalem olarak görünmeyen 'kayıp, kaçak elektrik bedelinin' kullandığı enerjinin karşılığını düzenli olarak ödeyen dürüst vatandaştan karşılanmasının yasaya aykırı olduğuna da hükmetti. Kaçak elektrik kalemini faturada açığa çıkaran Enerji Piyasası Denetleme Kurumu'nun gelep tepki üzerine bu bedelin faturada ayrı kalem olarak gösterilmemesine karar vermişti.Yeni Şafak