ELEKTRİK KESİNTİLERİ SANAYİ ESNAFINI BEZDİRDİ

VAN - Van eski Marangozlar Sanayi Sitesi’nde son dönemde sık sık yaşanmaya başlayan elektrik kesintileri esnafı büyük sıkıntıya sokuyor.

VAN 16.05.2016 10:25:39 0
ELEKTRİK KESİNTİLERİ SANAYİ ESNAFINI BEZDİRDİ
Tarih: 01.01.0001 00:00
 Van eski Marangozlar Sanayi Sitesi’nde son dönemde sık sık yaşanmaya başlayan elektrik kesintileri esnafı büyük sıkıntıya sokuyor.

 

Kış boyunca iş yapamayan Van esnafı, son bir aydır başlayan iş sezonuna girerken, bu sürede haftada 3 günden fazla yaşanan elektrik kesintilerden dolayı sıkıntılı günler yaşıyor. Kentte yaşanan ekonomik sıkıntılardan dolayı müşteri bulmaktan zorluk çeken esnaf, müşteri bulunca da gün boyu kesintilerden dolayı müşterilerine karşı mahcup durumuna düşüyor.

 

Konuyla ilgili İLKHA’ya konuşan eski Marangozlar Sanayi Sitesi esnafı, son zamanlarda sık sık kesilen elektriklerden dolayı sıkıntılı günler yaşadıklarını belirterek, bu konuda VEDAŞ’tan kesintilerin Pazar günü yapılmasını ve bu sorunun da bir an önce giderilmesini istediler.

 

“ESNAFIMIZ MÜŞTERİSİNE KARŞI İTİBARINI KAYBEDİYOR”

 

Yaklaşık 5 aydır hiç iş yapamadıklarını, son bir aydır da sezonun açıldığını, ancak bu zaman zarfında da hemen her gün elektriklerin kesildiğini söyleyen eski Marangozlar Sanayi Sitesi Kooperatif Başkanı Fahrettin Uşma, “Esnafımız tamamen mağdur durumundadır. Yanımızda çalışan sigortalı işçilerimiz var. Kış mevsiminde çalışmamamıza rağmen işçilerimize maaşlarını veriyoruz. İşler bu durumdayken iş sezonumuz yaklaşık 15 gündür yeni başladı ve bundan 1-2 ay önce hala devam eden elektrik çalışmaları var. Elektrikler  de gün boyunca olmuyor. Gün boyunca elektrikler kesilince esnamız hiçbir iş yapamadığından dolayı çok mağdur olmaktadır. Buradaki esnaf zaten bir yılda 5 ay çalışabiliyor. Bu 5 ayda da elektrik sorunlarıyla uğraşırlarsa, hiçbir şey yapamayacaktır. Müşteriye işi götüreceğimizi söylüyoruz, ancak bu sorunlardan dolayı işi götüremiyoruz. Buradaki esnaf bir işi onca uğraşla maliyetine tutuyor, onu da müşterisine söz vererek bir sonraki gün getireceğini söylemesine rağmen , elektrik sıkıntısından dolayı götürememektedir. Bu nedenlerden dolayı da esnafımız müşterisine karşı itibarını kaybediyor ve çok zor durumda kalıyor.” dedi.

 

Elektrik kesintileriyle birlikte birçok sıkıntılarının olduğunu söyleyen İzzet Çoylak isimli esnaf ise “Burada bir tek elektrik sorunumuz yok. Memleketin hali malum, işsizlik sorunu, devletin esnafa yaklaşım politikası… Bugüne kadar hangi hükümet başa gelmişse, memur ve işçiden başka bir şey söylemiyor. Üreten kesimlerin arkasında konuşmak yerine tüketiciye hitaben konuşuluyor. Burada elektriğin bizleri ne kadar mağdur ettiği ortadadır. Şu sanayide 300’ün üstünde esnaf var. Her bir esnafın da bakmakla yükümlü olduğu ailesi var ve bununla birlikte vergisi, sigortası var. İşsizlik sıkıntısıyla birlikte bir de elektrik çilesi var ve bu da bizi çok mağdur etmektedir.” ifadelerini kullandı.

 

“ELEKTRİK KESİNTİLERİ ESNAFI KÖTÜ ETKİLİYOR”

 

Aynı durumdan yakınan Nusret Yıldız isimli başka bir esnaf da elektrik kesintilerin TEDAŞ’ın özelleşmesinden sonra yaşandığını ifade ederek, “Sanayimiz çok da işlek bir sanayi değil. Son zamanlarda da ufak tefek işlerimiz oldu, ancak elektrik sorunu yaşamaya başladık. Malumunuz bu kesintiler esnafı çok kötü etkilemektedir. Örneğin bir aydır işim yok ve son 3 gündür iş yapıyorum.   Bunun iki gününde de elektrik sorunuyla uğraşıyorum. Bugün müşterime iş teslim etmem gerekirken,  gelecek haftaya kalıyor. 3 aydır boş bekledim, iki gün de çalışacağım ama elektrikler kesik. Elektrik faturasında bir gün geçtiği zaman kesiliyor ve kestikten sonra da 20 lira da fatura geciktirme parası ekleniyor. Fatura geciktiği zaman ek fatura ücreti alınıyor ancak, her gün yaptığı kesintilerden dolayı tek ses etmiyor. Tabi bu sıkıntılar TEDAŞ’ın özelleşmesinden sonra başladı. Daha önce devlet kurumuyken arzalar zamanında yapılıyor ve kesintilerle de bu şekilde bir problemimiz olmuyordu. Fatura paralarını zamanında alabiliyorlar ancak hizmette sıfır.” diye konuştu.

 

Kesintilerden dolayı çok mağdur olduklarını söyleyen Hüsamettin Beşyol isimli  esnaf ise “Bizler burada her türlü sıkıntıyı yaşıyoruz. Örneğin bir acil durum oluyor ve yahut işi yapmaya başlarken o esnada elektrik gidiyor. Bu yüzden de çok mağduruz.” ifadelerini kullandı. (Yılmaz Sönmez-İLKHA)