Ek uçuş talebi

Ferit Melen Havalimanında tadilat çalışmaları devam ediyor. Turizmciler, söz konusu tadilatın havalimanında yoğunluğa sebep olduğunu belirtirken, işlerin mümkünse hızlandırılmasının yararlı olacağı görüşünde. Ayrıca Van inişli

VAN 4.07.2018 11:48:58 0
Ek uçuş talebi
Tarih: 01.01.0001 00:00
 

Van ve ilçeleriyle birlikte çevre il ve ilçelere hitap eden Ferit Melen Havalimanı son yıllarda İranlı turistlerin de yoğun bir şekilde kullandıkları bir alan oldu. Aktarmalı seferlerin yanı sıra İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya ve Adana uçuşlarının direkt olarak yapıldığı Ferit Melen Havalimanında günlük ortalama 13 uçuş gerçekleştiriliyor.
Turizm sezonunun başlamasıyla beraber otobüs bilet satışlarında olduğu gibi uçak bilet satışlarında da artış oldu. Yaz tatillerini farklı illerde ve tatil beldelerinde geçirmek isteyen ve aylar öncesinden bilet rezervasyonlarını yapan vatandaşlar seyahatlerini gerçekleştirmeye başladı. Bir yandan uçuş yoğunluğu, diğer taraftan Ferit Melen Havalinanında yapılan çalışma zaman zaman sıkışıklığa neden oluyor.

 

“SIKIŞTIRILMIŞ BİR UÇUŞ PROGRAMI VAR”
Konuyla ilgili olarak gazetemize açıklamalarda bulunan Turizm Acentesi sahibi ve Profesyonel Tur Rehberi Murat Beyaz, Van’dan Türkiye’nin birçok iline aktarmalı ve direkt olarak uçuşların gerçekleştiğine dikkat çekti. Beyaz, şunları söyledi; “Van’dan Türkiye’nin hava alanı olan birçok yerine aktarmalı da olsa uçak var. Fakat direkt olarak İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya ve Adana seferlerimiz var. İzmir, Antalya ve Adana günde 1 seferdir, İstanbul Atatürk Havalimanı 2 sefer, İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı 4 sefer, Ankara’ya da günde 3 sefer var. 3 tane havayolu şirketi Van’a sefer düzenliyor. Toplamda günde 12-13 uçağın sabah 08.00 ile akşam 05.30’a kadar sıkıştırılmış bir programı var. Bu da havalimanının iş yükünü artırıyor. Bu kadar şey bir araya gelince bizim yaz döneminde biraz yoğunluğumuz oluşmaya başladı ve tam da yoğun dönemde havalimanı tadilata girdi.”

 

“FERİT MELEN HAVALİMANI 5 MİLYONA YAKIN İNSANA HİZMET VERİYOR”
Bu aralar uçuşlarda yoğunluk yaşandığını da belirten Beyaz; “Van yaklaşık 1 Milyon 200 bin nüfusa sahip devasa bir kent ve dışarıda Vanlı sayısı çok fazla. Özellikle okulların tatile girmesi ile beraber tatil sürecinde insanlar hem aile, hem de akraba ziyaretine gidiyorlar. Zaten Van nüfusu havalimanına yetecek kapasitede fakat Ferit Melen Havalimanı sadece Vanlılara hizmet vermiyor. Yanı başımızda 80 milyonluk İran var, oraya hitap ediyor, Yüksekova’da bir havalimanı var ama tam kapasiteyle çalışmıyor. Hakkâri bölgesine hitap ediyor, Bitlis’e, Ağrı’ya hitap ediyor. Dolayısı ile Van ile beraber yaklaşık 4,5-5 Milyonluk bir nüfus yoğunluğuna hitap ediyor. Ve yaz döneminde, tatil olmasından kaynaklı ciddi bir yoğunluk var, sadece uçaklarda değil şuan otobüslerde de yer yok. Onlar da yoğun bir şekilde yolcu taşıyorlar” dedi. 

 

TADİLAT BİTİMİNDE EK SEFER TALEBİNDE BULUNULACAK
Havalimanı tadilatının, yenilenmesinin, ek yatırımların yapılmasının mutlaka olması gerektiğini belirten Turizmci Beyaz, bu tür işlemler yapılırken planlamanın da iyi yapılması gerektiğini söyledi. Turizmci Beyaz şöyle devam etti; “Ağustos ayında tadilatın bitmesi planlanıyor. Tabi beklentimiz tadilat işlemlerinin mümkün olduğu kadar hızlandırılmasıdır.  Devlet Hava Meydanı İşletmesinin, ihaleyi alan müteahhit firmayı biraz daha işi hızlandırmaya teşvik etmesi önemlidir. Sefer sayısı tadilattan kaynaklı olarak ihtiyacı karşılayamıyor, tadilat biterse o zaman firmalardan çok daha güçlü bir şekilde biz turizmciler olarak ek sefer talebinde bulunabileceğiz. Şuan talepte bulunduğumuzda çalışma şartları, çalışma süresi olarak ancak yapabileceklerinin bu kadar olduğunu belirtiyorlar.” 

 

“UÇAK BİLET FİYATLARI YÜKSEK”
Özellikle sosyal medyada dillendirilen ve Van’da uçak biletlerinin yüksek olmasından kaynaklanan eleştirilere de değinen Turizmci Beyaz, bu konuda da şunları söyledi; “Tabi bu konuyu ilgililerle konuştuk, uçak bilet fiyatlarının normal olduğunu söylediler. Fakat siz Van’da 2 ay sonrasına da bilet alsanız 300 TL’nin altına bilet bulamıyorsunuz. Bizim eleştirdiğimiz nokta bu kısmı.” 
Bu arada, havalimanı yetkilileri ise tadilat çalışmalarının program dahilinde devam ettiğini, hiçbir aksaklığın söz konusu olmadığını ve rutin denetimlerin de yapıldığını açıkladı.
Özel Haber: M. Selim KURT

Kaynak: (Prestij Haber Merkezi) - Prestij Haber Merkezi Editör: