Ek tedbirler alındı

15 Nisan'da başlayan İnci Kefali av yasağı devam ediyor. Av yasağı 15 Temmuz 2013 tarihinde sona erecek olmasına rağmen, maalesef kaçak avcılığın da tam olarak önüne geçilemiyor.

VAN 14.05.2013 14:23:50 0
Ek tedbirler alındı
Tarih: 01.01.0001 00:00

İnci Kefali Balığının korunmasında büyük emek sahibi olan Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Su Ürünleri Fakültesi Dekanı ve Doğa Gözcüleri Derneği Başkanı Prof. Dr. Mustafa Sarı, av yasağına uyulması açısından yeni ek tedbirlerin alındığını ve cezaların arttırıldığını söyledi.
15 Nisan - 15 Temmuz tarihleri arasında uygulanacak olan İnci Kefali av yasağı devam ederken, tüm uyarılara rağmen kaçak avcılığın önüne geçilemiyor. Geçen yıla kıyasla bu yıl kaçak avcılığın daha az yapıldığını belirten Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Su Ürünleri Fakültesi Dekanı ve Doğa Gözcüleri Derneği Başkanı Prof. Dr. Mustafa Sarı, “Ancak gönül ister ki av yasağı boyunca hiçbir şekilde kaçak avcılık yapılmasın” dedi.

ANNELERE ÇAĞRI

İnci kefali balığının kaçak avcılığının önüne geçilebilmesi için bu yıl alınan tedbirlerin geçen yıllara oranla daha etkili olduğunu ve bunun da kaçak avcılığı geçen yıllara oranla daha fazla engelleyebildiğini belirten Prof. Dr. Sarı, “Ancak maalesef tüm çağrılarımıza ve alınan tedbirlere rağmen inci kefali balığını avlayanlar, satanlar ve alanlar var. Buna üzülüyoruz. Türkiye’nin hatta dünyanın bir değeri olan İnci Kefali’ne, dahası gebe bir balığa, yavrulamak için zorlu bir yolculuğa çıkmış bu değere birazcık hürmeti, saygıyı çok görmeyelim. Bunu özellikle annelerden de rica ediyorum. Önceki gün anneler günüydü. Bu durumu en çok da anneler anlar. Gebe bir hayvana kıyılır mı? Annelerden özellikle istirham ediyorum ki balık almasınlar. Eşlerine de aldırmasınlar. Eşleri balık alsa dahi av yasağı boyunca anneler bu balığı pişirmesinler. Bu konuda annelerden destek bekliyoruz” diye konuştu.

“EK TEDBİRLER ALINDI”

İnci kefali kaçak avcılığının önüne geçilebilmesi için sevindirici yeni kararların çıktığını da belirten Prof. Dr. Sarı; “bu yıl derelerde tedbirler daha etkin kullanılıyor. Bunun yanı sıra kaçak balık taşıdığı tespit edilen araca para cezasının yanı sıra 15 gün de trafikten men cezası veriliyor. Yıllardır bunun mücadelesini veriyorduk ve nihayetinde bu gerçekleşmiş oldu. Ayrıca kaçak avcılık yapan birine avcılıkla ilgili birden çok suç işlemişse bile sadece birinden ceza verilebiliyordu. Ancak şimdiki düzenlemeyle avcılıkla ilgili işlediği tüm suçlardan dolayı ayrı ayrı ceva verilebilecek. Bu da ceza miktarını arttırdığı için caydırıcı olabilecek diye ümit ediyorum.Tabiki bu konudaki yasal düzenlemeler tam istediğimiz gibi olmasa da gelinen nokta itibari ile sevindiricir” şeklinde konuştu.

“ŞEHİR MERKEZİNDE
SATTIRILMAMALI”

Alınan tüm tedbirlere rağmen inci kefali balığının kaçak olarak avlandığını belirten Prof. Dr. Sarı; “Şehir merkezinde belli noktalarda inci kefali satıldığı bilgileri geliyor. Bu konuda özellikle polisimizden, zabıtamızdan ve Tarım İl Müdürlüğü görevlilerimizden daha çok destek bekliyoruz. Bu yapılar lütfen ama lütfen inci kefali sattırmasınlar. Vatandaşlarımız da 15 Temmuz’a kadar lütfen balık almasınlar, yemesinler. El birliği ile duyarlılık gösterirsek yakın zamanda bu konuda istediğimiz noktaya gelebileceğimize inanıyorum” ifadelerini kullandı.

FESTİVAL HAZIRLIĞI SÜRÜYOR

İnci Kefali’nin sadece Türkiye’nin değil, Dünyanın değeri olduğunu belirten Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Su Ürünleri Fakültesi Dekanı ve Doğa Gözcüleri Derneği Başkanı Prof. Dr. Mustafa Sarı, “Artık İnci kefali balığının kaçak avcılığını konuşmamamız gerekiyor. Halkımız da bunun farkına varmalı. Artık İnci Kefali’ni nasıl turizme kazandırabiliriz, nasıl bir dünya değeri yapabiliriz bunun üzerine konuşmamız lazım. Bu yıl 31 Mayıs - 2 Haziran tarihleri arasında ‘Uluslararası İnci Kefali Göçü Kültür ve Sanat Festivali’ düzenliyoruz. Bu festival bu yıl uluslararası boyuta taşınıyor. İstiyoruz ki dünyanın diğer ülkelerinden de insanlar, gazeteciler gelip bu güzelliği görsün ve anlatsın. Şuan bunun için hummalı bir çalışma var. Erciş Kaymakamlığı ve Erciş Belediyesi’nin ev sahipliği yapacağı bu festivali Valilik, Yüzüncü Yıl Üniversitesi ve Doğa Gözcüleri Derneği olarak da destekliyoruz, festivale katkı sunuyoruz. Ümit ediyorum ki gelecek yıllarda inci kefalini dünya tanıyacak ve bu Van için bir turizm potansiyeli oluşturacak. Yeter ki biz inci kefalinin kıymetini bilelim ve sahip çıkalım” dedi.

Haber: Umut TARHAN