EHD'den Ahırlar sorununa çözüm önerisi

Ekonomide Değişim Hareketi (EDH) ve Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Derneği Başkanı Necdet Takva, şehir içindeki ahırların mutlaka şehir dışına taşınması gerektiğini vurgulayarak; “Bu konuya çözüm önerimiz kümelenme modelidir??

VAN 19.02.2013 16:28:06 0
EHD
Tarih: 01.01.0001 00:00
Şehir merkezinde varlığını sürdüren ahırların şehir dışında belirlenecek olan noktalara taşınması gerektiği yönünde açıklamalar ardı ardına geliyor. Konuya ilişkin son açıklama EDH ve Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Derneği Başkanı Necdet Takva’dan geldi. Takva, modern bir kente yakışmayan ahırların mutlaka şehrin kırsalına taşınması gerektiğini vurguladı.

Ahırların taşınmasının kaçınılmaz olduğundan söz eden Takva; “Bu konuda Organize Hayvancılık Bölgeleri(OHB) belki geçici çözüm olabilir ancak kalıcı çözüm için OHB’ler kabul görmüyor. Dünyanın bazı yerlerinde uygulanan OHB sistemlerinden yavaş yavaş vazgeçiliyor. OHB’lerde hayvan ölümlerinin hızlı bir şekilde gelişmesi, buradan hastalıkların hızlı bir şekilde yayılması olumsuzluklarından dolayı Tarım Bakanlığı da OHB’leri çok benimsemiyor. Bu nedenle ahırların taşınması durumunda uygulanacak sistemin OHB sistemi değil, kümelenme modelleri olması gerektiğini belirtiyoruz” dedi.

Ahırların kent merkezinde varlıklarını sürdürmelerinin kabul edilebilir bir durum olmadığını belirten Takva; “Ekonomide Değişim Hareketi’nin önemsediği en önemli konulardan biri ekonomik kalkınma için kümelenme modelleridir. Bu model ahırlar için de uygulanması gereken bir modeldir. Sektörde faaliyet gösteren bütün üreticilerin kent tarımı modeliyle ama şehirleşmeyi olumsuz etkilemeyecek şekilde konumlandırılması gerekmektedir. İnsanların mağdur edilmeden, ekonomik döngü içerisinde kalacakları şekilde çözümler üretilmedir. Bu sektöre uygulanacak kümelenme modelleri daha rantabıl ve katma değeri yüksek bir yapı içerisinde konuşlandırılmalıdır. Ahırların şehir merkezinden taşınması konusunda oluşturulmaya çalışılan farkındalık çabalarını önemsiyor ve bu çabanın kıza zamanda karşılık bulacağına inanıyoruz” ifadelerini kullandı.