Eğitime hazırız (!)

2011 yılında büyük bir deprem yaşayan Van’da bir çok kurum ve kuruluş depremin izlerini tamamen silerken, eğitim camiasında ise deprem etkisi hala devam ediyor. Dün eğitimcilerin büyük tepki gösterdiği sıkıntıları Şehrivan olarak b

VAN 5.09.2013 11:48:13 0
Eğitime hazırız (!)
Tarih: 01.01.0001 00:00
 

Eğitim sıralamasında son sıralarda yer alan Van’ın başarısızlığının altında farklı sebepler de var:

Konteynerde ‘eğitim’ çilesine devam!

 2011 yılında büyük yıkıma neden olan iki büyük depremin ardından yıkılıp yıkılmaması tartışılan Mehmet Akif Lisesi nihayet bu yıl yıkıldı. Depremin üzerinden neredeyse iki yıl geçmesine rağmen yıkımı iki yıl sonra yapılan okul öğretmen ve öğrencilerine bu yıl da konteyner yolu göründü. Yerine yeni okul yapılmaya başlanırken, öğrenciler 3. Yılda da konteynerlerde eğitime devam edecek. Hal böyle olunca Van’ın eğitimde son sıralarda yer alması çokta beklenmedik bir durum olmadığı görülüyor.

Depremin üzerinden yaklaşık 2 yıl geçmesine rağmen bu yılda konteynerlerde eğitim görecek olan Mehmet Akif Ersoy Lisesi öğrencileri artık okullarının yapılmasını istiyor. 1978 yılında yapılan ve 2 bin 200 öğrencisi bulunan okul depremde büyük hasar gördü. Okulda oluşan büyük çatlaklar gözle görülürken, ilk yapılan hasar tespitinde okul için yıkım kararı verildi. Daha sonra yapılan incelemede ise okulda güçlendirme yapılacağı bildirildi. Güçlendirme bedelinin yüksek olması nedeniyle okulun yıkılması kararlaştırılırken, depremin üzerinden yaklaşık 2 yıl geçmesine rağmen okulun yıkılma işlemi yaklaşık 10 gün önce başladı.4 ay içerisinde tamamlanması planlanan okulun bu yıl ki eğitim öğretime yetişmeyeceği belirtildi. Öğrenciler depremin ardından üçüncü eğitim öğretim yılında da okul bahçesine kurulan 32 konteyner sınıfta eğitimlerine devam edecek. Hal böyle olunca depremin yaraları büyük bir ölçüde sarıldı sarılmasına ancak Van’ın eğitimde sınıfta kaldığı da kesin. Kışın soğuktan yazın ise sıcaklardan dolayı eğitim öğretimde birçok sorun yaşadıklarını söyleyen öğrenciler, üçüncü eğitim öğretim yılında da konteyner sınıflarda eğitim görmekten artık bıktıklarını ve bu durumun Van’ın bir ayıbı olduğunu belirtti.   

 

YIKIM ÜÇ YIL SÜRDÜYSE…

 

Depremlerin ardından birçok okul yeni binasına kavuşurken kent merkezinde Mehmet Akif Ersoy Lisesi öğrencileri ise okulları tamamlanan diğer öğrenciler kadar şanslı olamadı. 1978 yılında yapılan ve 2 bin 200 öğrencisi bulunan okul depremde büyük hasar gördü. Okulda oluşan büyük çatlaklar gözle görülürken, ilk yapılan hasar tespitinde okul için yıkım kararı verildi. Daha sonra yapılan incelemede ise okulda güçlendirme yapılacağı bildirildi. Güçlendirme bedelinin yüksek olması nedeniyle okulun yıkılması kararlaştırılırken, yaklaşık 10 gün önce okulun yıkılma işlemi gerçekleşti. Tatil boyunca okulun yıkılıp yıkılmayacağı tartışılırken 10 gün önce başlayan yıkım çalışmaları nedeniyle öğrenciler bu eğitim öğretim yılında yine konteynerler eğitime devam edecek. Depremin üzerinden yaklaşık 2 yıl geçmesine rağmen öğrenciler bu yılda okul bahçesine kurulan 32 konteyner sınıfta eğitimlerine devam edecek.

 

ÖĞRENCİLER KONTEYNERLERDE EĞİTİM GÖRMEKTEN BIKTI

 

Öğrenciler artık konteynerde ders görmek istemediklerini belirterek, kışın soğuktan, yazın sıcaktan bunaldıklarını söylediler. Öğrenciler “Bizim sıkıntımız, konteynerde ders işleyemiyoruz. Bizim tek isteğimiz okulumuzun yapılaması.Depremin üzerinden yaklaşık 2 geçti. Ama hala okulumuz yapılmadı. 10 gün önce yıkılıp temeli atılmak üzere. Bu yılda konteynerlerde eğitim göreceğiz. Bu durum bizleri şimdiden düşündürüyor. Kışın soğukta nasıl bu konteynerlerde eğitim göreceğiz.” diye konuştu.

 

“OKUMAK BİZİMDE HAKKIMIZ”

 

Öğrenciler konteyner sınıfta kışın bir elektrikli sobayla ısınmaya çalıştıklarını elektrikler kesilince soğuktan konteynerde duramadıklarını söyleyerek, “2 yıldır konteynerde ders görüyoruz. Başka okullardaki öğrencilere göre ders durumumuz hiç iyi değil. Sınıfımızda belge alan bile olmadı. Bizde okumak istiyoruz. Biz de üniversite sınavına hazırlanıyoruz. Ama bu gidişle bu konteynerlerde daha fazla okuyabileceğimizi düşünmüyorum. Bu yılda okulumuz bitmeyecek ve yine konteynerlerde eğitim göreceğiz. Artık bıktık bu durumdan. Okumak bizim de hakkımız. Ama bu okuldan mezun olanların üniversiteye yerleşebileceğini sanmıyorum. Öğretmenlerimizde sıkıntı çekiyor.” diye konuştu.

 

VALİ HAYDAR BEY ANADOLU LİSESİ’NİN AKİBETİ BELLİ DEĞİL!

 

Öte yandan geçtiğimiz yıl binasının hasarlı olmasından dolayı eğitim-öğretime Mille Eğitim Vakfı Lisesi ve Özen Adalı Liseleri’nde yapan Vali Haydar Bey Anadolu Lisesi’nin durumu bu yıl da henüz netlik kazanmadı. Depremin üzerinden yaklaşık iki yıl geçmesine rağmen hala öğrencileri bölük pörçük eğitim gören okulun Mayıs ayında başlayan inşaatı da tamamlanmış değil. En iyi ihtimal ile 2 ay sonra bitecek okul inşatı göz önünde bulundurulduğunda okuldaki öğrencilerin bu yıl yine farklı okullarda eğitim görmesinin yolunu göründü. Okulda durum böyle iken ne öğretmenler ne de öğrenciler bu durumdan hoşnut değil. İki yıldır her dönemi neredeyse farklı okullarda okuyan öğrenciler bu yıl da yine gönderilecekleri okullarda eğitim öğretime devam edecek. Öğrenciler kadar öğretmenlerin de belirsizlikten yakındığı bu okullar üstelik sadece Vali Haydar Bey Anadolu Lisesi ile de sınırlı değil. Van Merkez de daha bir çok okulda şu anda hem öğretmenler hem de öğrenciler henüz nerede eğitim-öğretim yapacaklarını bile bilmiyor!

 

Van Milli Eğitim Müdür Mucip Kına ise konu üzerinde çalışma yaptıklarını ve önümüzdeki günlerde bu konuyla ilgili geniş çaplı bir değerlendirme yapacaklarını belirtti


Orhan AŞAN / Şehrivan