Eğitim Sen Kürt Dil Bayramı'nda tüm okullarda Kürtçe ders verecek

15 Mayıs Kürt Dil Bayramı dolayısıyla Diyarbakır'da bulunan tüm okullarda bir saatlik Kürtçe eğitim vereceklerini duyuran Eğitim Sen Diyarbakır Şube Başkanı Kasım Birtek, tüm yurttaşları aynı gün gerçekleştirecekleri yürüyüşe ka

VAN 12.05.2013 14:58:50 0
Eğitim Sen Kürt Dil Bayramı
Tarih: 01.01.0001 00:00
 15 Mayıs Kürt Dil Bayramı dolayısıyla Diyarbakır'da bulunan tüm okullarda bir saatlik Kürtçe eğitim vereceklerini duyuran Eğitim Sen Diyarbakır Şube Başkanı Kasım Birtek, tüm yurttaşları aynı gün gerçekleştirecekleri yürüyüşe katılmaya çağırdı.

Eğitim Sen Diyarbakır Şubesi, 15 Mayıs Kürt Dil Bayramı'na ilişkin şube binasında basın toplantısı gerçekleştirdi. Toplantıda konuşan Şube Başkanı Kasım Birtek, Celadet Bedirxan tarafından sürgün edildiği Suriye'nin başkenti Şam'da Hawar isimli Kürtçe bir dergi çıkardığını ve Hawar'ın yayınlandığı gün olan 15 Mayıs'ın 2007'den bu yana Kürtler tarafından Kürt Dil Bayram'ı günü olarak kutlandığını belirtti. Dil hakkının yaşam hakkı kadar kutsal olduğunu ifade eden Birtek, "Hiç kimsenin başkasının dilini yasaklamaya hakkı yoktur. Yüzyıllardır sürdürülen asimilasyon politikaları ile dünyada var olan binlerce dil ya yok edilmiş ya da yok edilmeyle karşı karşıya getirilmiştir. Açıkçası diller katledilmiş yada katledilmek istenmiştir. Yok edilmek istenen dillerden biri de Kürtçedir. Son 30 yıllık süreçte 40 bin insanın yaşamına mal olan savaşın nedeni de bu inkar ve imha politikalarıdır" diye konuştu.

'İlkokuldan üniversiteye kadar Kürtçe eğitim istiyoruz'

Mücadele sonucunda Kürtlerin varlığının kabul edildiğini; ancak haklar noktasında adım atmada direnç gösterildiğini belirten Birtek, "4+4+4 eğitim sistemi ile getirilen haftada bir saatlik Kürtçe dersini kabul etmek mümkün değildir. İlkokuldan üniversiteye kadar bütün derslerde eğitim istiyoruz. Tüm insani ve bilimsel çalışmalar anadilinde eğitimin gerekliliğini ortaya koymuştur. Bölgede SBS, LGS merkezi sınavlarında ortaya çıkan başarısızlığın nedeni anadilinde eğitimin olmamasıdır. En etkili ve başarılı eğitimin kendi anadilinde eğitim olduğu çok açıktır. Bu hakkın alınması aynı zamanda barışın kalıcılaşmasına büyük bir katkı sunacaktır" dedi.

Dil bayramında yürüyüş

Kürt Dil Bayramı'nda Diyarbakır'da bulunan tüm okullarda bir saatlik Kürtçe eğitim vereceklerini duyuran Birtek, "Sayın Öcalan'ın başlattığı demokratik mücadele süreci herkese mücadele olanakları sunmaktadır. Hem bu olanağa sahip çıkmak, hem de sürecin gelişmesini teşvik etmek amacıyla 15 Mayıs'ta tüm okullarda bir ders saati Kürtçe ders verilecektir. Ayrıca aynı gün Eğitim Sen, KURDÎ-DER ve tüm halkımızla birlikte saat 18.00'da DTK binasının önünden başlayıp Koşuyolu Parkı'nda bitirilecek olan bir yürüyüş gerçekleştirilecektir. Tüm halkımızı eylemimize destek vermeye çağırıyoruz" dedi.