'Eğit-Donat’ta hedeflenen olmadı'

Suriyeli muhaliflere yönelik 'Eğit-Donat' programının Suriyeli sorumlusu Albay Nedim Hasan, programda hedeflenenin gerçekleşmediğini ve asker sayısının 5 binden, 54'e düştüğünü söyledi.

VAN 28.07.2015 11:42:50 0
Tarih: 01.01.0001 00:00
 30 yıl görev yaptığı Suriye ordusundan 2012 yılında ayrılarak muhalif saflara katılan Albay Nedim Hasan, halen IŞİD’in kontrolündeki Halep'e bağlı Mumbuç ilçesinden.. 

Suriye Türkmenlerinden olan Nedim Hasan, anlattığına göre, ordudan ayrıldıktan sonra Halep’te Şah Süleyman Tugayı adından bir grup kurdu ve iki yıl Esed’e, bir yıl da IŞİD’e karşı savaştı.

Nedim Hasan, 8 ay önce Suriyeli muhaliflerin eğitilmesi, gerekli silah ve cephane yardımı yapılmasını kapsayan 'eğit-donat' projesinin başına getirildi.

Projenin başına getirilmesi nedeniyle kendi kurduğu tugayın komutanlığını yardımcısı Ebu Hadi'ye devrettiğini ve tüm zamanını bu projeye ayırdığını belirten Nedim Hasan, kendilerinden ilk planda 5.000 asker istendiğini ancak geride kalan süreçte her şeyin çok yavaş ilerlediğini belirtti.

“Eğit-Donat başlarda heyecan uyandıran bir proje idi. 2014 yılı içerisinde Ankara’da katıldığım bir toplantıda IŞİD terörüne karşı yaptığım sunum sonrası ABD’li yetkililerden bu projenin başında bulunma teklifi aldım. Teklifi kabul ettim çünkü teorik olarak IŞİD’e karşı etkin mücadele yöntemleri içeriyordu. Bizden ilk planda beş bin kişilik bir aday listesi belirlememiz istendi. Ben bunu çok rasyonel bulmadım. Hemen Suriye içerisinde çalışmalara başladık ve 2015 yılının Şubat ayında 30. Tümen’i bu amaçla kurduk. Dokuz farklı grup bu tümen içerisinde yer aldı. Ancak şu an sadece yedi grup bünyemizde kaldı. Kısa bir çalışmadan sonra 3.500 kişilik bir aday listesi hazırlayıp ABD’li yetkililere sunduk. Bu listeden 800 kişinin eğitime hazır olması istendi. Sonra kendi yaptığı tetkikler neticesinde bu sayıyı 350’ye düşürdüklerini söylediler. Ardından da 154 kişi eğitime devam etti. Bunların 100'ü Ürdün’de, 54'ü Türkiye'de eğitiliyordu. Ürdün'deki kampta iki aya yakın savaş eğitimi alan 100 asker, Amerikalıların uygun görmemesi üzerine süreci tamamlamadan programdan çıkarıldı ve Suriye’ye geri gönderildiTürkiye’deki 54 askerimiz eğitim sürecini tamamladıktan sonra 14 Temmuz 2015'te Suriye'ye giriş yaptı. Burada şunu belirtmekte yarar var. Tam anlamı ile proje kapsamında şu ana kadar belirlenen kriterlere göre eğitim gören asker sayımız sadece 54 oldu."

‘Sekiz ayda 54 kişi çok düşük bir rakam’

Sürecin ilk başladığı dönemde kendilerine kısa sürede beş bin kişinin 90 günlük bir eğitime tabi tutulacağı ve sadece IŞİD’e karşı savaşılan cephede görevlendirileceği söylenmesine rağmen, aradan geçen zamanda sadece 54 kişinin eğitilmiş olmasını çok düşük bir rakam olarak niteleyen Nedim Hasan’a göre şu ana dek 3 bin kişilik eğitimli bir ordu hazırlamak mümkündü.

“Bizim IŞİD’le, Azez’den Cerablus’a 70 kilometre uzunluğunda 60 kilometre genişliğinde sıcak cephe hattımız var. Elbette burada birçok muhalif grup yer alıyor. Şayet söylendiği gibi ilerleme kaydedilseydi şu an bu hat boyunca en aktif grup 30. Tümen olabilirdi. Burada eğitimin yanında silah ve cephane desteğinin de tam olması gerekiyordu. Gelinen noktada sadece 54 kişi, 30 pikap ve bu sayıya yetecek silah ve cephanemiz var. Bu rakamla sadece 200 metrelik bir alanı tutabiliriz. Karşımızda tüm dünyaya savaş ilan etmiş ve onlarca ülkenin mücadele ettiği bir örgüt var ve bu rakam gerçekten çok yetersiz.”

 

Suriyeli muhalif komutan, gelinen noktada sadece 54 kişinin, 30 pikabın ve bu sayıya yetecek kadar silah ve cephanelerinin olduğunu belirtiyor.
 

 

‘IŞİD bizden 7 kat daha güçlü’

IŞİD’in silah ve savaşçı sayısı olarak ‘kendilerinden yedi kat daha güçlü durumda olduğunu’ belirten 30. Tümen Komutanı, ülkenin birçok cephesinde çetin bir mücadele verdiklerini, IŞİD’in ise Kobani’den (Aynul Arab) sonra ağırlığını muhaliflerin karşısında yer alan cephelere kaydırdığını ifade etti:

“IŞİD, Suriye petrolünün yüzde 70’ini elinde tutuyor. Maddi anlamda çok rahat. Ayrıca Tabka, Tedmur, Hama, Humus ve benzeri birçok noktada Esed yüklü miktarda cephaneyi IŞİD’e vererek çekiliyor. Bunlara ek olarak halen dünyanın her yerinden maceraperest, bu örgütün yalanlarına inanarak saflarına katılmaya devam ediyor. Bizim silah ve cephane kaynağımız ise oldukça sınırlı. Tüm bu etkenler IŞİD’i bize karşı yedi kat daha güçlü kılıyor.

Eğitim ABD, Türk ve Ürdünlü uzmanlar tarafından veriliyor’

Eğit-Donat projesini hayata geçirmek üzere Suriye’de kurulan 30. Tümen’in komutanlığını yapan Hasan, Ürdün kampında ABD’li uzmanların yanısıra Ürdünlü eğitmenlerin de yer aldığını, aynı şekilde Türkiye’de verilen eğitimlere ABD ve Türkiyeli uzmanların da katıldığını söyledi.

Askerler 225 dolar maaş alıyor’

ABD’nin sadece eğitim alan askerlerin gerekli silah ve donanımını karşıladığını söyleyen komutan, bu askerlere 225 dolar maaş bağlandığı bilgisini aktardı.

‘IŞİD’le olduğu gibi PYD ile de savaşırız’

ABD’nin kuruluş aşamasında kendi misyonlarını yalnızca IŞİD’le savaşmak olarak belirlediğini kaydeden Nedim Hasan, “Şayet PYD ayrımcı fikirlerde ısrar ederse ülkelerinin geleceği için tüm terör odakları ile olduğu gibi PYD ile de savaşırız” dedi.

ABD ılımlı gruplarla işbirliği içerisinde olmamızı istiyor’

“Hava saldırılarının muhaliflerin karada yürümesini sağlayacak yoğunluğa dönüşmesi ile karadan yürümemiz kolaylaşacak” diyen Albay Nedim Hasan, “Şu an 30. Tümen olarak yeterli sayıya sahip değiliz ancak ABD ılımlı muhaliflerle işbirliği içerisinde olmamızı ve bölgeden IŞİD’i atmamızı sağlayacak operasyonlar için hazırlıklı olmamızı istiyor” şeklinde konuştu.

İki yıl önce Mumbuç’a düzenlenen varil saldırısında sekiz ve 10 yaşlarında iki çocuğunu kaybeden Nedim Hasan, IŞİD’in bitirilmesinden sonra Esed’i düşürmenin de daha kolay olacağına inanıyor. ABD öncülüğünde oluşturulan 30. Tümen’in komutanlığını yürüten Nedim Hasan’ın yardımcılığını ise Hamalı Binbaşı Emin İbrahim yapıyor. Nedim Hasan ayrıca bu ay sonu 200 kişilik bir grubun daha Suriye dışında bulunan kamplarda eğitime tabi tutulacağını söyledi.

Yılmaz Bilgen / Al Jazeera