Edremit'te Kamu Binalarının Yapımı Yanlıştır

Ticaret Borsası eski Başkanı işadamı Feridun Irak: Çevre ve Şehircilik Müdürlüğünün yeni binasının Edremit ilçesinde yeşil alan, park, ilçe meydanı, festival gibi sosyal alan olması gereken parsel üzerinde yapılıyor olması gerçe

VAN 11.06.2014 11:01:21 0
Edremit
Tarih: 01.01.0001 00:00

Edremit’te vatandaşların isteklerine kulak verilmesini isteyen Van Ticaret Borsası eski Başkanı işadamı Feridun Irak, “Turistik belde olan Edremit ilçesinde kamu kurumlarının binalarını yapması aklın kabul etmeyeceği bir durumdur. Bizim önerimiz zararın neresinden dönülürse kardır, mantığı ile ekonomi konseyinin bu önerisini dikkate alınması, bu kamu kurumlarının kesinlikle Edremit’te değil, Özalp yolu üzerinde konumlandırılmasını istiyoruz” diye konuştu.

Yaşanan iki büyük deprem sonrası yaraların sarılmasında yıkılan binaların yapılmasında nasıl bir gayret gösterildiğini hepimiz biliyoruz diyen Irak, krizin fırsata dönüştürülmesi gündeme geldi ancak yaşananlara baktığımız zaman maalesef krizin fırsata dönüştürülmediğini görüyoruz dedi.

Ticaret Borsası eski Başkanı işadamı Feridun Irak” Depremin hemen ardından benimde içinde bulunduğum ekonomi konseyi olarak biz o zaman iki önemli öneride bulunduk. Bunlardan bir tanesi yıkılan konutların sitelerin kendi arsaları üzerinde yapılması. Bunun yapılması halinde orada yaşayanların aynı komşularıyla birarada yaşamaları ve çocuklarının aynı okula gitmeleri kendilerinin aynı camiye gitmelerini aynı komşularıyla olmaları ve maliyetlerinin daha düşük olacağını söylemiştik. Çünkü kendi arazilerinin üzerine yapılması halinde ayrıca bir alt yapı yol elektrik doğalgaz cami okul gibi yatırımlara gerek olmayacağından dolayı daha ucuza mal olacağından orda yaşayacak insanların kendi komşularıyla akrabalarıyla birarada olarak daha mutlu olacaklarının talebinde bulunmuştuk. İkincisi ise, zarar gören ve yıkılan kamu kurumlarının yeşil alanı dönüştürülmesi ve bunların yeni yapılarının da Özalp yolu üzerinde konumlandırılmasını önermiştik. Şimdi görüyoruz ki zaman içinde maalesef önerimiz dikkate alınmadı. Bu anlamda Çevre ve Şehircilik Müdürlüğünün yeni binasının Edremit ilçesinde yeşil alan, park, ilçe meydanı, festival gibi sosyal alan olması gereken parsel üzerinde yapılıyor olması gerçekten şaşırtıcıdır. Bizim Özalp yolunu önermemizin ilk nedeni Edremit ilçesinin turistik bir belde olmasından dolayıydı. Turistik belde olan Edremit ilçesinde kamu kurumlarının binalarının yapılması aklın kabul etmeyeceği bir durumdur. Zararın neresinden dönülürse kardır, mantığı ile imar planında revizeye gidilerek ekonomi konseyinin bu önerisinin dikkate alınması, bu kamu kurumlarının kesinlikle Edremit’te değil, Özalp yolu üzerinde bütün kurumların Konya örneği gibi aynı yerde olacağı İdari Merkez konumlandırılmasını istiyoruz. Biz bu önerimizi o zaman yazılı ve sözlü olarak bütün ilgili makamlara, bakanlıklara ve milletvekillerine ulaştırdık. Ama gelinen noktada bakıyoruz ki bu hiçbir zaman için halkın veya onları temsil eden meslek kuruluşlarının ve sivil toplum kuruluşlarının önerileri dikkate alınmamaktadır. Kriz maalesef fırsata dönüştürülememiştir, krizin fırsata dönüştürülmesi bütün toplumun yararına oluyorsa güzeldir ve yerindedir. Yoksa kurum ve kuruluşların krizi fırsata dönüştürmesi kabul edilir bir durum değildir” diye konuştu.





Kaynak / Editör: VANSESİ - RIDVAN CAN