EDREMİT'TE FAY HATTI ÜZERİNE BİNA YAPILAMAZ

Jeofizik Mühendisleri Odası Van İl Temsilcisi Bedrettin Anaran: Van’da kırılmamış fay hatları var, yarın öbür gün belki bunlar kırılacak. Edremit TOKİ konut bölgesinde tespit edilen fay hattı üzerinde Çevre ve Şehircilik İl Müdürl

VAN 4.06.2014 10:16:08 0
EDREMİT
Tarih: 01.01.0001 00:00

Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü yeni hizmet binasının Edremit’te daha önce fay hattı olduğu yapılan etütlerle tespit edilen bir arsa üzerinde inşa edilmesinin yanlış, tehlikeli ve düşündürücü olduğunu belirten Jeofizik Mühendisleri Odası Van İl Temsilcisi Bedrettin Anaran müdürlük hizmet binasının yapılmak, istendiği alan 2011 depremlerinden hemen sonra Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın yapmış olduğu imar planına esas jeolojik, jeoteknik çalışmalar neticesinde ortaya çıkarılan bir fay hattı olduğunu söyledi.

“ Fay hattının üzerine bina inşa ediliyor”

2011 depremleri sonrası Edremit ilçesinde depremzede hak sahipleri için TOKİ tarafından yapılan 9. Etap konutlarının zemininden fay hattı geçmesi nedeniyle konut inşaatının iptal edildiğini, 9. Etap konutlarının 3. Etaplara yakın bir alan üzerinde yapıldığını söyleyen Jeofizik Mühendisleri Odası Van İl Temsilcisi Bedrettin Anaran, “TOKİ afet konut etaplarının yapılacağı alanların çalışmaları yapılırken bu alanda imar palanı yapıldı ve bu imar planında Edremit fayının olduğu tespit edildi. Edremit deprem fayı tespit edildikten sonra 9. Etabın buraya yapılmaması kararlaştırıldı. . Bilinmeyen bir fay hattıydı. Fay hattı olduğu için konut yapımına izin verilmeyen aynı yerde Çevre Ve Şehircilik Müdürlüğü hizmet binasının yapılması yanlıştır. Çevre Ve Şehircilik Müdürlüğünün hali hazırda bulunan yeri Edremit’te ki fay hattı olan yerden daha sağlamdır. Sağlamlık açısından baktığımızda eski yerinde yapılması daha mantıklıdır. Edremit TOKİ alanında yapılması düşünülen yerde fay hattı var ve fay hattının üzerine bina inşa ediliyor. Bunu da depremden, çevreden sorumlu bir kurum yapıyor. Demek ki depremden ders alınmamış. Çünkü Edremit’te düşünülen alan fay hattından ziyade zemini sağlam olan bir yer değildir. Zemin açısından da sıkıntılı taravertenlerden oluşmuş bir yerdir, taravertenlerin çoğu boşluk, yani alt tabakalarda mağara olan yerlerdir” dedi.

“Aktif bir fay hattı var”

Sivil toplum örgütlerinin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın müdürlük inşa yeri ile ilgili yanlış, tehlikeli kararına karşı çıkması gerektiğini ifade eden Bedrettin Anaran , “ Edremit TOKİ konut alanında inşaat için düşünülen yerde aktif bir fay hattı var. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ve AFAD’ın yapmış olduğu çalışmalar neticesinde burada fay hattı olduğu tespit edilmiştir. Söz konusu alan TOKİ konut alanında yaşayan vatandaşlar için sadece yeşil alan, park, meydan olarak değerlendirilebilir. Bina yapılması sakıncalıdır” diye konuştu.

“9. Etap TOKİ konutları bu alanda neden yapılmadı?”

Anaran, “ Büyükşehir, Edremit belediyesi ve bizimde bağlı olduğumuz Türkiye Mimar ve Mühendisler Odası ve bağlı odaların çelişki yaratan inşaat yapımına izin vermeyeceklerine inanıyorum. Buranın fay hattı olduğunu bile bile kamunun depreme herkesten daha çok duyarlı olması gereken bir kurumunun hizmet binasının inat ve ısrarla yapılmak istenmesi düşündürücüdür. Fay hattı tespiti yapılmamış ise 9. Etap TOKİ konutları bu alanda neden yapılmadı da başka alana kaydırıldı. Fay hattı belirlendiyse Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü bu alana nasıl, hangi mantıkla bina yapmayı düşünüyor.. Koordinatları bile belirlenen ve yapılan etüt çalışmaları sonucunda orada fay hattı olduğu tespit edilen alandan söz ediyoruz. Orada binanın yapılması ciddi derecede sorunlar yaratacaktır, bunun bilinmesi gerekir. Biz oda olarak ilgilileri, yetkilileri, sorumluları uyarıyoruz. 1999’da gölcük depremi yaşandı, 2011 yılında Van’da deprem oldu ama hiçbir ders almadık. İki sene boyunca biz Van’da depremler ile yaşadık. Bu günleri ne çabuk unuttuk. Bugün baktığımızda batı illerinde hala depremler oluyor” ifadelerinde” bulundu.

“Hizmet binası farklı alanlara kaydırılabilir”

Doğu Anadolu Bölgesi’nin deprem fay hatları için sıkışma olan bir bölge olduğuna işaret eden Jeofizik Mühendisleri Odası Van İl Temsilcisi Bedrettin Anaran şunları söyledi: “ Bunu da göz önünde bulundurduğumuz zaman sürekli depremlerin olabileceği bir bölgede yaşıyoruz. Van’da kırılmamış fay hatları var, yarın öbür gün belki bunlar kırılacak. Edremit TOKİ konut bölgesinde tespit edilen fay hattı üzerinde Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü hizmet binası veya her hangi bir bina yapılamaz, siz tabiata karşı durursanız deprem esnasında tabiatta size karşı durur. Eğer tabiatın bu karşı duruşundan ders çıkarırsanız böyle yerlere gidip de bina dikmezsiniz. En vahim olan durum ise Çevre ve Şehircilik Müdürlüğünün oraya bina yapmasıdır. Kurumun Edremit TOKi alanında diretmesi de ayrı bir vahim durumdur. Çalışmalara üniversitelerde katıldı. İmar planı onaylanmış etütlerdir. Doğru olan tek şey var orada fay hattının üzerine şuanda bina yapılmamasıdır. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü yeni hizmet binası farklı alanlara kaydırılabilir.


Kaynak / Editör: VANSESİ - İLHAN SİYAHTAŞ


FAY HATTI ÜZERİNE BİNA YAPILAMAZFAY HATTI ÜZERİNE BİNA YAPILAMAZFAY HATTI ÜZERİNE BİNA YAPILAMAZ