Edison buldu, VEDAŞ kaybetti!

Van elektriksiz kaldı

VAN 4.01.2014 11:14:51 0
Edison buldu, VEDAŞ kaybetti!
Tarih: 01.01.0001 00:00

Büyükşehir olan Van'ın elektrik kesintileri konusunda yaşadığı sıkıntılar gündemin baş köşesine oturdu.

Haber: Umut TARHAN

Halkı isyan noktasına getiren kesintiler tüm çağrılara rağmen azalmadı. Zaman zaman eylem yaparak elektrik kesintilerini protesto eden halk, dün de Maraş Caddesi´nde protesto eylemi gerçekleştirdi. Yolu trafiğe kapatarak ateş yakan vatandaşlar, seslerinin artık duyulmasını istedi. Polisin 1 kişiyi gözaltına aldığı olay sonrası vatandaşlar dağıldı. Elektrik kesintilerinden dolayı iş yapamaz duruma geldiklerini belirten vatandaşlar konu ile ilgili yetkilileri istifaya davet ederken, Van Ticaret ve Sanayi Odası da (Van TSO) yazılı bir açıklama yaparak kesintiler konusunda VEDAŞ Bölge Müdürü ile görüşüldüğünü duyurdu.
Özelleşmesinin ardından artan kesintilerle vatandaşı canından bezdiren VEDAŞ´a tepkiler büyüyor. Gün aşırı çeşitli eylemlerle VEDAŞ´ı protesto eden halk, elektrik kesintilerinin son bulmasını isterken, iş çevreleri de seslerini yükseltmeye başladı.
Vatandaşın ve esnafın elektrik kesintileri ile ilgili şikayetleri had safhaya ulaşırken, Van Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu da durumu VEDAŞ´a iletti. VEDAŞ Bölge Müdürlüğü ile bir araya gelen VAN TSO Yönetimi sorunun çözümüne yönelik  çalışmaların ivedilikle hayata geçirilmesini talep etti.

´ENERJİ SORUNU OLAN BİR İLE YATIRIMCI GELMEZ´
Konuya ilişkin açıklama yapan Van TSO Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva, "Kış mevsiminin gelmesiyle birlikte artan elektrik kesintileri nedeniyle üyelerimizin ticari faaliyetleri olumsuz etkilenmektedir. Bu durum sürekli Odamıza intikal etmekte ve konunun çözümü noktasında çalışmaların yapılması talep edilmektedir. Tüm finansal kaynaklarını bu ilde değerlendirerek, ticari faaliyet yürüten tüccar ve sanayicilerimiz hemen hemen her gün meydana gelen elektrik kesintileri karşısında mağdur olmaktadırlar. Uzun yıllardır ilimize yabancı yatırımların gelmesine yönelik çalışmalar yapılmaktadır. Ancak sanayinin olmazsa olmazı enerjinin sağlıklı bir şekilde verilmediği bir kente yatırımcının gelmesi mümkün değildir. Ülke ve il ekonomisine katkı sunan, istihdam yaratan üyelerimizin elektrik kesintileri nedeniyle meydana gelen ticari kayıplarının biran evvel çözüme kavuşturulması gerekir. Elektrik kesintilerinin bir kısmı kaçak elektrik kullanımına bağlı olabilir, ancak VEDAŞ´ın yetersiz olan hatları yenilemesi, altyapı çalışmalarını güçlendirmesi ve çağrı merkezini aktif hale getirilmesi büyük katkı sağlayacaktır" dedi.

VEDAŞ´IN BAHANESİ AYNI
Van Ticaret ve Sanayi Odası tarafından konuya ilişkin yapılan açıklamada VEDAŞ Bölge Müdürü Zafer Turut´un elektrik kesintilerini yine kaçak kullanımına bağladığı açıklandı. Van TSO açıklamasında Turut´un şunları söylediği kaydedildi; "Vatandaşlarımızın bir kısmı, elektrik faturalarındaki faiz indirimi uygulamasına rağmen borçlarını ödememektedirler.
VEDAŞ Van geneline Enerji Piyasası Düzenleme Kurulundan (EPDK) 80 milyon TL değerinde elektrik alıyor, fakat bu tutarın sadece 20-30 milyon TL´sini tahsil edebiliyoruz. Van´daki kaçak elektrik kullanım oranı yüzde 51 iken tahsil edilen elektrik oranı ise yüzde 58´dir. Kaçak elektrik kullanımının son bulması Van´da elektrik kesintilerinin büyük bir kısmını ortadan kaldıracaktır. Bu konuda vatandaşlarımızın hassas davranmasını bekliyoruz."