Eczacılar Odası Başkanı Fikret Baransel: ‘Nöbetçi eczane sayımız yeterli'

Van’da hizmet veren nöbetçi eczane sayısının az olduğu yönünde vatandaşlar tarafından yapılan şikâyetler üzerine açıklamalarda bulunan Van-Hakkari-Bitlis Eczacılar Odası Yönetim Kurulu Başkanı Fikret Baransel: “Bizim emsalimiz ola

VAN 23.11.2021 11:01:49 0
Eczacılar Odası Başkanı Fikret Baransel: ‘Nöbetçi eczane sayımız yeterli'
Tarih: 01.01.0001 00:00

Mesai saatleri dışında özellikle akşam satlerinde, ilaç ihtiyacı olan vatandaşlar nöbetçi eczanelerin yolunu tutuyor. Bazı vatandaşlar da, bu sırada nöbetçi eczanelerde ya yoğunluk olduğunu ya da uzak mesafelerde bulunduğunu dile getirerek, nöbetçi eczane sayılarının artması gerektiğini ifade ediyor.
Mesai saatleri dışında, hastanelerin acil servislerine giden vatandaşların daha çok soğuk algınlığı şikayetleri ile hastanelere başvurduğu belirtiliyor. Hastaların çoğunluğunu ise çocukların oluşturduğu kaydediliyor. Son dönemlerde özellikle soğuk algınlığı nedeniyle hastanelere yapılan başvuru sayısı artınca beraberinde ilaç temini için nöbetçi eczanelerde de yoğunluk oluşuyor. Bu durum da Van merkezde nöbetçi eczane sayısının yeterli mi, yetersiz mi olduğunu akıllara getiriyor.

“İLİMİZDE 5 TANE NÖBETÇİ ECZANE VAR”

Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan Van-Hakkari-Bitlis Eczacılar Odası Yönetim Kurulu Başkanı Fikret Baransel, Van'da yeteri kadar nöbetçi eczanenin olduğunu ve bu yönüyle bir sıkıntının olmadığını söyledi. Bazı soğuk algınlığı ve ateş düşürücü ilaçların bulunmaması nedeniyle, vatandaşların birden çok eczaneye gittiğini ve yoğunluğun da bundan dolayı oluştuğunu belirten Baransel; "Bizim emsalimiz olan illerden çok daha fazla nöbetçi eczanemiz var. Biz nöbetçi eczane sayısını ayarlarken, bütün eczanelerimizin bulunduğu lokasyona göre, gün sonunda yaptığı işi takip ederek karar veriyoruz. Yani 4 olsun, 5 veya 6 olsun diye kafadan karar vermiyoruz. Bunun bir algoritması var ve biz bu algoritma çerçevesinde bu işi yönetmeye çalışıyoruz. Şuan ilimizde 5 tane nöbetçi eczane var. Bizim mevcut nöbetçi eczanelerimiz aslında ihtiyacı karşılayabilecek lokasyonda ve içerikte. Yeterli sayımız var, ancak bulunmayan bazı ilaçlardan dolayı, vatandaş birden çok eczaneye gittiği için anlık bir yoğunluk yaşanabiliyor. Misal bir vatandaş soğuk algınlığı ilacını veya ateş düşürücü ilacını bir eczanede bulamadığı zaman 5 tane eczane geziyor ve bu ister istemez eczanelerde yoğunluk oluşturuyor. Gün içerisinde nöbetçi eczanelerimize baktığımız zaman 100-120 hastayı geri çeviren nöbetçimiz var, bunu kendileri ifade edebiliyorlar. Nöbetlerde oluşan anlık yoğunluklar değil, genel nöbet ihtiyacı değerlendirilerek bu sistem kuruluyor, çünkü maalesef ilimizde de sağlık merkezi çok çeşitli yerlere dağılmış değil. Eczanelerin lokasyonları çok sıkışık, hastanelerin lokasyonları çok sıkışık. Dar çerçevede oluşan eczane yoğunluğu ister istemez nöbet hazırlarken bizleri de zora sokuyor. 5 sayısını sağlamak için çoğu zaman 2 komşu eczane bile nöbet tutmak zorunda kalabiliyor. Bu anlamda bizim bu işe bir ticaret olarak bakmadığımız konusunda herkes müsterih olabilir, bizim temel gayemiz hastanın ilaca en doğru ve hızlı şekilde ulaşımıdır”şeklinde konuştu.

“İHTİYAÇ OLURSA NÖBETÇİ ECZANE SAYISINI ARTTIRABİLİRİZ”

İki yıl öncesine kadar nöbetçi eczane sayısının 4 olduğunu, bunu 5’e çıkardıklarını aktaran Baransel: “İpekyolu, Tuşba ve Edremit merkez ilçelerimizde toplam 143 eczanemiz bulunuyor. Pandemi dönemi koşullarında dönem dönem 7-8 eczaneye nöbet tutturduk, hastalar yoğunluk oluşturmasın, süreç sağlıklı yürüsün diye. Ancak içinde bulunduğumuz nöbet sorununun temel kaynağı, şuan itibari ile bazı ilaçların bulunmamasıdır. Vatandaş ilk gittiği eczanede aradığı ilacı bulabilse başka eczanelere gitme zorunluluğu yaşamayacaktır. Bu konuda bir defansımız yok, biz sistemi total anlamda inceliyoruz. Bütün verileri inceleyerek hareket etmeye çalışıyoruz, nöbet ihtiyacı olduğu anda orada nöbeti artırabilecek reflekse sahibiz. Biz bunu aylık, 2 ve 3 aylık toplantılarda sürekli değerlendiriyoruz, yeni nöbet listeleri hazırlarken değerlendiriyoruz, hatta yoğunluğun yaşandığı bazı günler için spesifik farklı önlemler almayı planlıyoruz. Yani ihiyaca göre davranıyoruz. Gerçekten ihtiyaç olursa, mutlaka müdahale eder ve nöbetçi eczane sayısı ile ilgili değişikliğe gideriz” ifadelerini kullandı.

Özel haber: M. Selim KURT