“Duyun artık sesimizi“

Engelli vatandaşlar kamu kurum ve kuruluşlar başta olmak üzere birçok yerde hizmete ulaşımda güçlük çekiyor. Engelli vatandaşlara yönelik çalışmaların yetersiz olduğu kentte depremden sonra yapılan binalarda bile asansörlere 9 basamakt

VAN 25.07.2015 12:17:27 0
“Duyun artık sesimizi“
Tarih: 01.01.0001 00:00

Haber: Fazıl ERÜŞ

Engelli vatandaşlara kentte pozitif ayrımcılık yapılması gerektiğini belirten Van Kent Konseyi Başkanı Ümit Keser, engellilerin kentte yaşadığı sorunları gazetemize değerlendirdi.

"İSTİHDAM ŞART"
Van'da yerel yönetimlerin engellilerin sorunlarında duyarsız olmadığını ancak yapılan bazı hizmetlerde eksiklikler olduğunu ifade eden Keser, engellilerin istihdam edilmesi gerektiğine dikkat çekerek, engelli vatandaşların yıllardır dile getirdikleri sağlık, eğitim, istihdam, sosyal ve kültürel alandaki kolaylıkları yerine getirmenin öncelikli görev olması gerektiğini belirtti.

"ENGEL VAR"
Ekonomik ve fiziksel olarak bir yük gibi görülen engellilerin yeniden topluma kazandırılması için ciddi çalışmaların yapılması gerektiğine vurgu yapan Keser, engellilerin toplumla bütünleşmesi önünde ulaşım, fiziksel çevre, eğitim, sağlık gibi çeşitli konuların bulunduğunu dile getirdi.

"SORUNLAR ÇÖZÜM BEKLİYOR"
"Unutulmamalıdır ki her insan da bir engelli adayıdır" hatırlatmasında bulunan Keser, artık yetkililer tarafından engelli vatandaşların sesinin duyulması gerektiğini ve sorunlarının çözüm beklediğini söyledi. Keser, "Göstermelik değil, özde bir şekilde engelli vatandaşlar için çalışmalar yapılmalıdır. Yapılan çalışmalardan doğan kolaylıkları engelliler hissetmelidir." ifadelerini kullandı.

"KORKMAMALIYIZ"
Engelli vatandaşların sorunlarının sadece yerel yönetimleri değil bütün kamu kurum ve kuruluşlarını ilgilendirdiğini vurgulayan Keser, "Sorumluluk almaktan korkmamalıyız. Kurumların varlık sebepleri de vatandaşın hayatını kolaylaştırmak içindir"dedi.

"DİKKAT EDİLMELİ"
Engellilerin daha güvenli ve rahat yürüyebilmesi için Van Büyükşehir Belediyesi tarafından kentin merkezine sarı bantların yapıldığını, ulaşımda bir takım kolaylıklar sağladığını dile getiren Keser, "Kentte engelli vatandaşlarımız hizmete ulaşımda sıkıntılar yaşıyor. Kısmi de olsa ulaşım sorunları çözüldü. Engelli vatandaşlarımızı dikkate alınarak araçlar alındı. Ancak hala birçok engelli vatandaşımız özel halk otobüsü ya da minibüslerinde sorun ve sıkıntı yaşayabiliyor. Bunun dışında istihdam sorunları var. Engeli vatandaşlarımız istihdam edilmiyor. Görme engelliler için yapılan sarı bantlar şuan birçok yerde tahrip edilmiş, sökülmüş durumda. Bir yerde de bir direğe denk gelmiş olarak gördük. Bu şekilde hizmet yapılacaksa yapılmasın daha iyi. Bazı binalarımızda 9 basamak çıkıyorsun ondan sonra asansöre binebiliyorsun. Engelliyi düşünen bir kurum, engelli sandalyesinin 9 basamak nasıl çıkacağını hesap etmeli. Şuan arkadaşlar böyle binalara ruhsat vermemeye dikkat ediyor. Ama böyle binaların olması sorun teşkil ediyor. Bunu değiştirme şansımız da yok. Dolayısıyla bu konuya dikkat etmeliyiz" şeklinde konuştu.

ENGELLİLER: SESİMİZ DUYULSUN
Gazetemize açıklamalarda bulunan engelli vatandaşlar da, birçok hizmete ulaşmada sıkıntı yaşadıklarını belirtiyorlar. Engellirler; "Bu toplumda ikinci sınıf vatandaş muamelesi görmek gururumuzu incitiyor. Hizmetlere ulaşmada son zamanlarda bizler için bazı kolaylıklar sağlandı. Ancak bunlar yetersiz. Bizler dezavantajlı grubuz ve ihtiyaçlarımızı karşılama adına bizler düşünülerek hizmet üretilmeli. Ara ara engelliler ile toplantılar gerçekleştirilip, istek ve taleplere göre hizmetler gerçekleştirilmeli. Çok şey istemiyoruz. İnsanca bir muamele ve insanca bir yaşam talep ediyoruz. Umarız sesimiz duyulur" diye konuştular.

Kaynak / Editör: Prestij Haber Merkezi - Fazıl Erüş