Duyarlılık artıyor!

Dünyada sadece Van Gölü'nde yaşayabilen Van Balığı avlanma yasağı devam ediyor.

VAN 23.04.2018 12:50:23 0
Duyarlılık artıyor!
Tarih: 01.01.0001 00:00
 

15 Nisan tarihinde başlayan avlanma yasağı 15 Temmuz tarihine kadar devam edecek. Balığın bu süre içerisinde kaçak avcılar tarafından avlanmaması için bir yandan gerekli tedbirler alınırken, diğer taraftan da balığın korunması yönünde duyarlılık çağrıları devam ediyor. Vangölü Aktivistleri Derneği'nin “15 Nisan-15 Temmuz Arası; Avlamıyoruz, Satmıyoruz, Tüketmiyoruz” sloganı ile başlattığı kampanyanın yanı sıra, bazı kurumlar da avlanma yasağına destek mesajları veriyor. Tandırvan Balık Evi, “Av yasağı boyunca Van Balığı yedirmeyeceğiz” diyerek, avlanma yasağına desteğini ilan ederken, bazı fırınların da “Av yasağı boyunca burada Van Balığı pişirilmez” ilanıyla sürece katıldığı görüldü. Van Ticaret ve Sanayi Odası da, oda önüne, üzerinde “Avlama, Satma, Tüketme” yazılı pankart asarak, konuya dikkat çekti.

 


Avlanma yasağına giren Van Balığı, kısa bir süre sonra göç yolculuğuna başlayacak. Dünyada ender görülen olaylardan birini yaşatacak olan Van Balığı, derelerde akar suyun tersine adeta uçarak engelleri aşacak. Doyumsuz bir seyir zevki sunacak olan Van Balığı, bu yolculuk da canını da tehlikeye atacak. Maalesef balıklar için en büyük tehlikeyi ise kaçak avcılar oluşturuyor.
Neslini devam ettirebilmek için kutsal bir yolculuk başlatacak olan Van Balığı, yolculuğun sonunda uygun ortamlara yumurtalarını bırakarak göle geri dönecek. Bu sayede balık üremesini gerçekleştirerek, neslini sürdürecek. Bu şekilde de binlerce kişiye geçim kaynağı olacak. Ancak buna rağmen bilinçsiz avcılar tarafından yasak döneminde de avlanabilen Van Balığı, büyük tehlike altına giriyor. Bu tehlikeyi bertaraf etmek için ilgili kurumlar, güvenlik güçleri bir çok noktada tedbir almış durumda.
Fakat sadece tedbirlerle kaçak avcılığın önüne geçmek oldukça güç gözüküyor. Bu konuda en önemli tedbirlerden birisini de bilinç oluşturuyor. İşte bu noktada, bu dönem bilincin arttığı gözleniyor. Özellikle sosyal medyada yüzlerce mesaj paylaşılarak av yasağı boyunca Van Balığının satılmaması, alınmaması ve tüketilmemesi gerektiğine işaret ediliyor.
Sosyal medyada büyük bir duyarlılığın oluşması adına çabalayan Vangölü Aktivistlerinin yanı sıra, duyarlı restaurant, lokanta, fırın gibi işletmelerden de av yasağı boyunca balığın korunmasına yönelik mesajlar geliyor. Restaurant ve lokantalardan av yasağı boyunca Van Balığı bulundurmayacağını bildirenler olurken, bazı fırınlar da, camlarına “Avlanma yasağı nedeniyle Van Balığı pişirmiyoruz” yazılı afişler astı.
Son olarak bir duyarlılık adımı da Van Ticaret ve Sanayi Odası'ndan geldi. Van Ticaret ve Sanayi Odası, oda önüne, üzerinde “Avlama, Satma, Tüketme” yazılı pankart asarak, vatandaşların av yasağına dikkatini çekmeye çalışıyor.
Vatandaşların da bu dönem, kaçak yollardan avlanmış balığı almayarak sürece destek vermesi ile, Van Balığına en büyük iyiliği yapmış olacağı vurgulanıyor.
Özel Haber: M.Selim Kurt

Kaynak: (Prestij Haber Merkezi) - Prestij Haber Merkezi
escort antalya