Dünya Ruh Sağlığı Günü

Van`da 'Dünya Ruh Sağlığı Günü' nedeniyle stant açıldı.

VAN 11.10.2012 15:48:12 0
Dünya Ruh Sağlığı Günü
Tarih: 01.01.0001 00:00
 Van Halk Sağlığı, Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar Programları Kanser Birimi ve Van ipekyolu Devlet Hastanesi Toplum Ruh Sağlığı Merkezi, "Dünya Ruh Sağlığı Günü" nedeniyle bir stant açtı.


Valilik bahçesinde açılan stantlarla ruh sağlığı hakkında halkın bilgilendirildiğini belirten Uzman Psikiyatri Dr. Sercan Yılmaz, "Ruh sağlığı ve hastalıklarının toplumda farkındalığının ve anlaşılırlığının arttırılması amacıyla her yıl Dünya Ruh Sağlığı Günü kutlanılıyor" dedi.

Toplum Ruh Sağlığı Merkezi`nin Van`da yeni açılmış bir merkez olduğunu hatırlatan Yılmaz, "açtığımız stantlarla hem halkı bilgilendiriyoruz, hem de hastalarımız tarafından yapılmış olan el ürünlerini satarak, kendilerine katkı sağlıyoruz" dedi.

Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre depresyonun farklı yaş ve cinsiyetleri etkilediğini, bu nedenle küresel hastalık yükünde üçüncü sırada yer aldığını dile getiren Yılmaz, depresyona giren kişilerin ev hapsi yaşadıklarını söyledi.

İpekyolu Devlet Hastanesi Toplum Ruh Sağlığı Merkezi`ndeki gönüllü hocalar tarafından, hastalarda el becerilerini kazandırma amacıyla çeşitli çalışmaların yürütüldüğünü belirten Dr. Yılmaz, tiyatro, gezi ve çeşitli etkinliklerle moral motivasyon çalışmaları yürüttüklerini dile getirerek, "ruh sağlığı sorunları, kişinin kendinden beklenen iş, okul, ev, toplumsal roller ve kendine bakabilme işlevlerini giderek yitirmesi; üretici niteliğini, sosyalliğini kaybetmesi ve görevlerini aksatması anlamına gelir" dedi.

Bu yılın ana konusunun `Depresyon, Küresel Kriz` olarak belirlendiğini vurgulayan Yılmaz, hasta kelimesini genelde kullanmamaya çalıştıklarını, bunun kişi üzerinde çeşitli reaksiyonlara neden olduğunu sözlerine ekledi.

Yılmaz, "Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre, dünyada farklı yaş ve cinsiyette yaklaşık 350 milyon kişiyi etkisi altına alan depresyonun en dikkat çekici belirtileri, kişilerdeki ruh hali, ilgi ve zevk almada belirgin azalma, kişinin duygusal açıdan mutsuz, karamsar ve ümitsiz olması, hüzünlü ve yalnız hissetme, kendisine ve çevresine ilgisinin azalması, yoğun suçluluk ve iştahsızlıktır" dedi.

Uzman psikiyatri Dr. Sercan Yılmaz, bu belirtilerin nedeninin başka bir tıbbi sorun olmaması halinde hekimin yönlendirdiği bir psikiyatriste görünmesi gerektiğini sözlerine ekledi. (Sedat Karatay-İLKHA)