Dünya Kahvaltı Günü sosyal medya üzerinden kutlanacak

Dünya Kahvaltı Günü, sokağa çıkma kısıtlaması kapsamında olan Pazar gününe denk geldiği için 6 Haziran Pazar günü sosyal medya üzerinden kutlanacak. Van Ticaret ve Sanayi Odası (Van TSO) Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva, dünyanı

VAN 3.06.2021 23:13:49 0
Dünya Kahvaltı Günü sosyal medya üzerinden kutlanacak
Tarih: 01.01.0001 00:00

Dünya Kahvaltı Günü kutlamaları her yıl Haziran ayının ilk pazarında gerçekleştiriliyor.  
Van TSO, bu yıl gerçekleştirilecek olan kutlamalarla ilgili olarak Van Kahvaltı çeşitlerinin olduğu kahvaltılı basın toplantısı düzenledi. 
Basın toplantısına Van TSO Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva, Van TSO Yönetim Kurulu üyeleri, Van OSB Başkanı Memet Aslan, Ajans Asya Fuarcılık Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Güler, birçok oda başkanı ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri katıldı. 

2013’TE BAŞLAYAN SÜREÇ

Toplantıda konuşan Van TSO Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva, Van Kahvaltısının Guinness Rekorlar Kitabına uzanan serüveninden söz ederek, “Şehrimizde iki gün sonra kutlayacağımız bir günü konuşalım diye bir araya geldik. Bu konuda sizin desteğinize duyduğumuz ihtiyacı vurgulayalım istedik. 2013’te başlayan bir serüven var. Bir süreç başladı Van Ticaret ve Sanayi Odasında. İlkinde şehrimizin sahip olduğu değerleri ortaya çıkarmak, bunları ulusal düzeyde, uluslararası düzeyde tescillemek, bunları bir kazanca dönüştürmek gibi bir çalışma başladı. Bu hikaye devam ediyor, o nedenle bugün de karşınızdayız. 2014 yılında yine Pazar günüydü, hepinizin katkısı ve desteği ile dünyanın en kalabalık kahvaltı sofrasını kurmak suretiyle Guinness Rekorlar Kitabına girmeyi başardık. Bugün dünyada en fazla ilham veren 10 tane rekordan biri olarak anılıyor.” dedi.

DÜNYA KAHVALTI GÜNÜ İLANI

Guinness ile yetinmeyerek çalışmayı daha da ileriye götürdüklerini belirten Takva, şöyle devam etti:
“Tabi bunu ileriye de taşımak gerekiyordu, aradan epey bir zaman geçti ve geçen yıl tam kapanmanın olduğu dönemde yönetim kurulundaki arkadaşlarımız bu kapanma dönemini bir fırsata çevirmenin yolunu tartışmaya açtılar. Sosyal medya üzerinden Dünya Kahvaltı Günü olarak yılın 365 gününden bir gününü dünyaya hediye ettik ve 7 Haziran Pazar günü dünyanın her tarafından insanlar Dünya Kahvaltı Gününe sahiplik ettiler.”  

BU YIL YİNE SOSYAL MEDYA KULLANILACAK  

Gün ile ilgili etkinliğin bu yıl da meydanlar yerine yine geçen yıl olduğu gibi sosyal medya üzerinden gerçekleştirileceğini aktaran Takva, şunları söyledi:
“Bu yıl ikincisini yapacağız. Bu yıl 6 Haziran’a denk geliyor. Her yıl Haziran ayının ilk Pazar gününü Dünya Kahvaltı Günü ilan etmek suretiyle bu çalışmaları sürdürüyoruz. Geçen yıl AB Delegasyonu sahiplik etti, Brüksel’de kahvaltı yaptı delegasyon başkanı ve bunu paylaştı. Yine Tarım Bakanı çok şık bir paylaşım yaptı. TOBB çok güzel bir paylaşım yaptı. Bakanlar yaptılar. Dışişleri Bakan Yardımcısı Faruk Kaymakçı bu yıl Dünya Kahvaltı Günü’nün Dışişleri Bakanlığı uhdesinde sahiplenileceğini bizimle paylaştı. Koşullar uygun olursa bakanlığın bahçesinde bir kahvaltı verilecek.”

“HERKESE ÇAĞRIMIZDIR”

Herkesin sosyal medya üzerinden 6 haziran günü paylaşımlarıyla destek çıkmasını isteyen Takva, “Tabi bildiğiniz günü Pazar günü sokağa çıkma kısıtlaması var, o nedenle sosyal medya üzerinden dünyaya taşımamız gerektiğini düşünüyoruz. Bunu sadece biz ve sivil toplum örgütleri yapamaz, herkesin buna omuz vermesi gerekiyor. Bu bir kişisel mesele değil, bir şehir meselesidir, kent meselesidir, o nedenle mümkün olduğunca dünyanın her tarafındaki insanların sahiplenilmesini sağlamak gerekir. Bir duyuruyla, bir çağrıyla daha üst düzeye taşımak gerekir. Her yıl bu çabamız muhteşem bir kahvaltı ile süslensin istiyoruz.” diye konuştu.

TESCİLLENEN ÜRÜNLER

Van ile ilgili tescillenen bazı ürünlere dair bilgiler de veren Takva, şunları aktardı:
“Bu arada bazı değerlerimizi de tescilleme imkanı bulduk. Bunlar Van otlu peyniri, keledoş, kavut, murtuğa, savat gümüş işlemeciliği ve Van kahvaltı garanti marka tescilleme işlemleri tamamlandı. Van Pastası şu anda tescil aşamasında, büyük ihtimalle birkaç gün içerisinde o da tescillenecek. Yine başvurusu yapılan ürünler var; Kürt köftesi, tandırda Van Balığı, çirişli bulgur pilavı, ayran aşı, sengeser, şu anda başvurusu gerçekleşti.”