Dr. Acar: 112'yi gereksiz aramaktan vazgeçin

112 Acil'de çalışan personellerin çok büyük bir özveri ile mücadele ettiğini belirten Dr. Acar, 'Bu mücadeleye destek olmamız gerekiyorken, asılsız ihbarlarla engel olmak bazen bir cana bile mal olabilir' uyarısında bulundu.

VAN 14.04.2014 19:10:11 0
Dr. Acar: 112
Tarih: 01.01.0001 00:00
112 Acil'de çalışan personellerin çok büyük bir özveri ile mücadele ettiğini belirten Dr. Acar, "Bu mücadeleye destek olmamız gerekiyorken, asılsız ihbarlarla engel olmak bazen bir cana bile mal olabilir" uyarısında bulundu.


Haber: Umut TARHAN


112 Acil Servis'te çalışan her personelin hemen hergün birçok özel vakayla karşı karşıya kaldığını ve insanları hayata bağlamak için büyük mücadelelerin söz konusu olduğunu ifade eden Dr. Acar, "Bu mücadelelerin her biri bir film konusu olabilir" dedi.


15 BİN ÇAĞRI, 200 VAKAYAAMBULANSLI MÜDAHALE

"Önemli olan nokta; 112 Acil Sağlık Hizmetlerinin ne kadar değerli ve ne kadar kutsal olduğunun farkına varmaktır" diyen İl Sağlım Müdürü Dr. Bilal Acar, " Van 112 olarak günde ortalama 150 - 160 vakaya, bazen 200 vakaya çıkabilen ambulans görevlendirmesi yapıyoruz. Ama günde ortalama olarak 15 bin çağrı alıyoruz. 15 bin vakanın içinde sadece 200 vakaya ambulans gönderiyoruz" ifadelerini kullandı.

'SAPIK ARAMALAR VAR'

112'ye yapılan çağrıların çok büyük bir bölümünün gereksiz aramalar olduğunu belirten Dr. Acar; "Bu çağrıların birçoğu, çok yüksek oranı maalesef ki gereksiz ve yanlış aramalardır. Bu aramalar arasında maalesef ki sapık aramalar da var. Oyalamak için, çocukların oynaması için aramalar var. Bunları kesinlikle istemiyoruz. Çünkü 112 acil sağlık çalışanları gerçekten çok büyük bir özveri ile çalışıyorlar ve çoğu kez de zamana karşı yarışıyorlar. Gereksiz aramalarla 112'nin meşgul edilmesi öbür taraftan başkalarının canına mal olabilir. Lütfen halkımız bu konuda çok ama çok duyarlı olsun" diye konuştu.

'GEREKSİZ ARAMALAR BÜYÜK SIKINTILARA SEBEP OLUYOR'

İl Sağlık Müdürü Dr. Acar konuya ilişkin şunları söyledi; "Arkadaşlarımız telefon başında konuşmaktan doğru dürüst yemek bile yiyemiyorlar. Gereksiz aramalardan kaynaklı büyük sıkıntılar meydana çıkıyor. Eğer ki bu gereksiz ve asılsız vaka ihbar sayısı azalırsa hem arkadaşların iş yükü azalacak, hem de gerçek vakalara çok daha hızlı, çok daha seri ve güvenilir müdahale edilebilinecek."

'112'DEKİLER KAHRAMAN'

112 Acil Sağlık Hizmetlerinde görevli bütün personellerin birer kahraman olduğunu anlatan Dr. Acar konuşmasını şu şekilde tamamladı; "112'de çalışan bütün arkadaşlarımız birer kahramandırlar. Çünkü ben onların nasıl çalıştıklarının, deprem döneminde nasıl faaliyet gösterdiklerinin birebir tanığıyım. Her biri hastalarımıza en iyi şekilde müdahale edip, sağlığına kavuşturması çabasındadır. Bir hastanın hayatını kurtarmaya vesile olabiliyorsak müthiş mutlu oluyoruz, ancak biri de hayatını kaybediyorsa aynı şekilde üzülüyoruz."