Dolayısıyla çok önemli bir gündür.

Mesela anneler günü, kadınlar günü, sakatlar günü vs.

VAN 8.04.2015 10:06:53 0
Dolayısıyla çok önemli bir gündür.
Tarih: 01.01.0001 00:00
 8 NİSAN SİYASİ KÜSKÜNLER GÜNÜ

Dün akşam itibarıyla aday listelerinin yüksek seçim kuruluna verilmesinin son günüydü. Dolayısıyla bu gün 8.04.2015 adaylıkları kesinleşen 550 adayın dışındakiler kalpleri kırık, yüzleri buruk bir şekilde evlerine kapandılar.

Dolayısıyla, 8 nisan günü aday edilmeyenler küskünler günüdür, küskünlerin bayrak açma günüdür, küskünlerin aday belirlemede etkili olanların kamuoyunun bilmesine rağmen aleni olarak teşhir edildikleri bir gündür.

Dolayısıyla çok önemli bir gündür.

Yaşadığımız dünya hayatı içerisinde kimi kesimlere verilmesi gereken değerlerin verilmemesi nedeniyle insanlara yılda bir gün de olsa özel bir gün verilmesi bilinmektedir.

Mesela anneler günü, kadınlar günü, sakatlar günü vs.

Yaşadığımız hayat içerisinde bu kadar günlerin olmasına rağmen sadece siyasi küskünler için özel bir günün olmaması büyük bir eksiklik olsa gerek!.

Yapabilecek durumda olsaydım bundan böyle, her seçim dönemlerinde adayların belirlendiği günün bir sonraki gününü “siyasi küskünler günü” olarak ilan ederdim.

İlan ederdim ki, küskünler bir araya gelerek kendilerine neler vaat edilerek aday edildiklerini bilmiş olurduk.

Adaylık için başvuranların aday edilmediklerinden dolayı nasıl hemen küskünlüğe oynadıklarını halkın bilmesini isterdim.

Aday olmak için aday adayı olanların dertlerinin millete hizmetten çok kişisel hesaplar içerisinde olduklarını ortaya çıkmasını isterdim.

Küskünlerin hiç mi haklılık payları yoktur?

Vardır elbet, Çünkü:

Çünkü burada verilen vaatlerin yerine getirilmemesi vardır.

Çünkü burada adam kayırmalar vardır.

Çünkü burada iş yapabileceklerden ziyade iş yaptırılabileceklerin ön plana çıkarılması vardır.

Öyle kolay mıdır?..

Adam tüm yakınlarına eş ve ahbaplarına karşı küçük düşürülmüş bunu hazmedebilir mi? (Örnek mi? Bingöl milletvekili aday adayı adaylık verilmediği için girdiği travmadan dolayı intihar etti.)

Gelecekle ilgili bütün hesap kitaplarını ona göre ayarlamıştı.

Aday adaylarının kabul süresinin uzun olması da kendilerine biraz pahalıya mal olmuştu.

Yemekler, ziyafetler, sağa sola çalımlar, boy göstermeler falan ekonomik yönden de kendilerine oldukça pahallıya mal olmuştu.

Bilindiği üzere Partilerin aday adaylığı konusunda rakamların yüksek gösterilmesi açısından da aday adaylığının fazla olması iyi bir propaganda aracı olarak ta kullanılmaktadır.

Partilerin aday listelerinin kabarık olması bile bir politika malzemesi olarak kullanıldığından adayların fazlalığı gayet normaldir.

Bütün bunlar görevin ehil olanlara değil de tevdi edenlere verilmesinin yani adaletsiz aday belirleme sisteminin yürürlükte olmasındandır.

Bütün bunlar adına demokrasi dedikleri sistemin işleyişini bile kişisel hesaplarına göre yönlendirenlerin hiçte işleri olmamasına rağmen aday belirlemede etkin rol oynamalarındandır.

Bütün bunlar aday adayı olunan parti eğer ülkenin birinci partisi ise aday gösterilmemiş olsa bile seçimlerden sonra bütün kapılar önünde açılır,

Girdiği her ihalede veya herhangi bir yerde falan partinin aday adayıydım referansını öne çıkararak kendisini tanıtır ve işlerinin yürümesini kolaylaştırmak istemesindendir.

Bütün bunlar adayların açıklandığı akşama kadardır.

Ondan sonra küskünler harekâtı başlar, salvolar başlar, aldatıldım söylemleri başlar, bana söz verilmişti nutukları atılmaya başlar.

Evet, bütün bunlar aday listelerinin seçim kuruluna bildirildiği andan itibaren başlar.

İşte bütün bu nedenlerden dolayı siyasilere ve kamuoyuna bir teklifim var gelin seçimlerde seçime gireceklerin listelerinin yüksek seçim kuruluna bildirildiğinin ertesi gününü “Siyasi küskünler günü” olarak ilan edelim.

Adil, adaletli ve şeffaf bir aday belirleme süreci işlenmiş olsa, kamuoyu önüne bırakılacak listelerdeki seçeceği isimleri vatandaş kendisi belirlemiş olsa, seçeceği insanları yakinen tanımış olsa her seçim sürecinde yaşanmakta olan bu küskünlükler olur mu?..

Hiç sanmıyorum!.

Nasihatlerin musibetlerden evla olması dileğiyle.