DOKTORLAR TERK EDİYOR

İpekyolu Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi'nde yaşanan doktor sıkıntısı vatandaşları mağdur etmeye devam ediyor. 150 Yataklı ve 25 doktor kapasiteli İpekyolu Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi'nde 17 doktor görev yapıyor. Doktor yetersizliği

VAN 25.03.2015 10:40:35 0
DOKTORLAR TERK EDİYOR
Tarih: 01.01.0001 00:00
 Haber: Fazıl ERÜŞ

İpekyolu Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi'ndeki doktor sayısı hasta yoğunluğunu kaldıramıyor. 150 Yataklı ve 25 doktor kapasiteli İpekyolu Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi'nde 17 doktor görev yapıyor. Hal böyle olunca bir doktor günde ortalama 50 ila 60 hastaya bakmak zorunda kalıyor. Öte yandan İpekyolu Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi'nde yaşanan doktor sıkıntısı hastaları zor duruma düşürürken, randevu almak isteyen hastalara ise günler sonra randevu veriliyor. Konuyla ilgili görüştüğümüz SES Van Şube Eş Başkanı Cengiz Paycu, doğurganlık oranının fazla olduğu kente Sağlık Bakanlığı'nın pozitif ayrımcılık yapması gerektiğini belirtirken, Van Kamu Hastaneleri Birliği Tıbbi Hizmetler Başkanı Dr. Metin Erden ise; "İlimize gelen hekimlerin çoğu mecburi hizmet kapsamında gelmektedir" dedi.

4 POLİKLİNİK HİZMET VERİYOR
Van'da 17 Kadın Doğum Uzmanı olduğuna dikkat çeken SES Van Şube Eş Başkanı Paycu, şunları söyledi:
"17 Kadın Doğum Uzmanı'nın hepsi aynı anda hizmet vermiyor. Bu doktorların bir kısmı izinli, bir kısmı da ilçelerde geçici olarak görevlendirildiği için yeteri sayıda poliklinik açılmıyor. Ayrıca ameliyata giren doktorlar polikliniğe gitmiyor. Yani günde 4 poliklinik hizmet veriyor. Ama bizim talebimiz ise günde 8-10 polikliniğin açık olmasıdır. Ayrıca en az bu hastanede 23 doktor hizmet vermelidir. Bunun yanı sıra Van'da toplam 37 Kadın Doğum Uzmanı görev yapmalıdır."

BİR DOKTOR 60 HASTAYA BAKIYOR
Bir doktorun günde ortalama 50 ila 60 hastaya baktığını belirten Paycu, "Bu da hastaların iyi muayene edilmemesine neden olabiliyor. Bir doktor günde ortalama 40 hastayı muayene etmelidir. Ancak bu kadar çok hastaya bakılmasına rağmen ciddi anlamda randevu sıkıntısı yaşanıyor. Van'da doğurganlık oranı fazla olduğu için de ciddi bir hasta birikimi oluyor." ifadelerini kullandı.

POZİTİF AYRIMCILIK ŞART !..
Doğurganlık oranının fazla olduğu kente Sağlık Bakanlığı'nın pozitif ayrımcılık yapması gerektiğini belirten Paycu, şöyle dedi:
"Yetişen kadın doğum hekimi az olduğundan Van'a yeterince kadın doğum uzmanı atanamıyor. Bunun bilincindeyiz. Ancak doğurganlık oranı az olan kentlerde doktor çokluğundan geçilemiyor. Bu nedenle doğurganlık oranının fazla olduğu bu kente pozitif ayrımcılık yapılmalı, kadın doğum uzman sayısının biran önce arttırılmalıdır."

DOKTORLAR TERK EDİYOR
Mecburi hizmet süresi biten doktorların Van'ı terk ettiğinide sözlerine ekleyen Paycu, son olarak şunları kaydetti:
"Kentimize gelen doktorlara sahip çıkmalıyız. Çünkü doktorların bu kenti terk etmesindeki en büyük nedenlerden biri hasta ile hasta yakını arasındaki geçimsizlikten kaynaklanıyor. Bu nedenle idareciler doktorlara iyi davranmalı ve vatandaşlarımız gereken duyarlılığı göstermelidir."

"UZMAN SAYISINDA AZALMA VAR"
Van Kamu Hastaneleri Birliği Tıbbi Hizmetler Başkanı Dr. Metin Erden ise konuya ilişkin gazetemize şöyle konuştu:
"İpekyolu Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi bölgemizde kendi alanı ile hizmet veren tek kamu hastanesidir. Günlük hastanemize başvuran hasta sayısı 1000'in üzerindedir. Hastalarımızın büyük kısmı aile hekimlerine uğramadan direk hastanemize başvurmakta, bu da hastanemizde aşırı bir yoğunluğa neden olmaktadır. Ayrıca ilimize gelen hekimlerin çoğu mecburi hizmet kapsamında gelmektedir. Son yıllarda Kadın Doğum ihtisası yapan hekim sayısında azalma olduğundan mecburi hizmet kapsamında atanan Kadın Doğum Uzmanı sayısında da azalma mevcuttur. Hastanemiz kadın doğum uzmanlarımız aşırı iş yüküne rağmen özveri ile çalışmakta ve bölge insanımıza en iyi şekilde hizmet vermeye çalışmaktadırlar."