Doğu ve Güneydoğulu işadamına banka eziyeti

Doğu ve Güneydoğu’da bankalar ‘Terör riski var’ diye bin TL krediye 2 bin TL teminat istiyor. Batı’yla Doğu arasındaki 4 katlık teminat farkı bölge işadamını isyan ettiriyor

VAN 15.09.2013 12:31:31 0
Doğu ve Güneydoğulu işadamına banka eziyeti
Tarih: 01.01.0001 00:00

                                     Çözüm sürecinin, bölgenin ekonomik kalkınmasına sunduğu katkı bankalar tarafından desteklenmiyor. Güneydoğu’da başlatılan çözüm sürecinin ardından bölgenin ekonomisi canlanıp hızlanmasına rağmen bankaların bölgeye bakışı değişmedi. Bankalar hâlâ bölgedeki esnaf ve iş adamlarına teminat konusunda zor seçenekler sunuyor ve özellikle Güneydoğu Bölges’ini riskli alan olarak görüyor. Bankaların kredi kullandırmada Batı ile Doğu arasında ayrımcılık yaptığı, bölgedeki firmalara büyük zorluklar çıkardığı belirtiliyor.

Bölgede çözüm süreciyle yaşanan canlılığa bankaların hala adım uyduramadıklarını belirten Güneydoğu Genç İşadamları Derneği (GÜNGİAD) Başkan Hakan Akbal, iş adamlarının batıya oranla yaşadıkları sorunları Taraf’a anlattı. Barış sürecinin bölgeye ekonomik yansımasının umut verdiğini vurgulayan Akbal bankaların bölgedeki yatırımcılara hala destek vermediğini ve bölgenin riskli alan olarak görülmeye devam ettiğini söyledi. Teminat, bankacılık masraflar ve yüksek sigorta primleri yüzünden yaşadıkları sıkıntıların yıllar sonra hareket kazanan bölgenin ekonomisine ciddi bir sekte vurduğunu ifade eden Akbal bölgede yatırımcıların çözüm beklediği sorunları şöyle sıraladı:
 

“ÇİFTE STANDART VAR”

Ortada bir çözüm süreci var ama bankalar hala burayı bir tehdit olarak görüyor. Bankalar kredi desteğine karşı batıya oranla iki katı teminat istiyorlar. Batıda 1 milyonluk bir destek kredisine yarısı kadar teminat isteniyor ama bizim burada o kredi desteği için en az 2 milyonluk bir teminat sunmamız isteniyor. Bu çifte standarttır. Bankalar kredi karşılığının en az 2 - 3 kat karşılığı gayrimenkulü ipotek olarak görmeden kredi vermiyor bunu batıyla kıyasladığımızda bölgeler arasında çok büyük farklar olduğu ortaya çıkıyor.

İşyeri ve otomobil sigortalarında da çok büyük farkların olduğunu vurgulayan Güngiad Başkanı Akbal, “işyeri ev ve otomobillerimizi sigortalatırken bile batıya oranla 3 - 4 katına mal oluyor.” dedi.
 

Çek kanunu düzeltilmeli

Karşılıksız çeklerden yana sıkıntılar yaşadıklarını ve çek kanununa acilen bir çözüm beklediklerini belirten Hakan Akbal, “Çek, artık sadece kâğıt parçası ve başka işlevi yok. Kambiyo senetlerinin en itibarlısı olan çek, bugün bir çekince mekanizması haline gelmiştir. Cezai yaptırımların caydırıcılığı yok buna bankaların ve hükümetin artık bir çözüm bulması gerekiyor” dedi.

Çözüm süreci bir şey değiştirmedi

Güneydoğu Sanayici ve İşadamları Derneği (GÜNSİAD) Başkanı Şahismail Bedirhanoğlu çözüm sürecine rağmen bankaların bölgeye yaklaşımı konusunda hâlâ gözle görülür bir değişimin olmadığını vurgulayarak, ipoteklerin teminata bağlanması ve çekler konusunda sıkıntılar yaşadıklarını belirtti. Yerel sıkıntılardan kaynaklı bölgede işadamlarının çoğunun zorluklarla boğuştuğunu belirten Bedirhanoğlu, “Finansa erişim en büyük sıkıntımız, krediler için özkaynağın olması gerekiyor. Bunu Batı’yla kıyasladığımızda çözüm sürecinin bankaların tavrına hâlâ yansımadığı görülüyor” değerlendirmesinde bulundu.

TARAF