“DOĞRU BULMUYORUZ“

Türkiye'nin birçok yerinde olduğu gibi Van'da da 'çocuk işçilik' sorunu kangrenleşmiş durumda. Çocuk işçi yaşının her geçen gün düştüğü kentte artık sokakta 7 - 8 yaşlarındaki çocukların küçücük elleri ve bedenleriyle boylar?

VAN 24.08.2015 10:12:43 0
“DOĞRU BULMUYORUZ“
Tarih: 01.01.0001 00:00
 Haber: Fazıl ERÜŞ

Türkiye, çocuk işçiliği sıralamasında dünya ülkeleri arasında üst sıralarda yer alıyor. Çocuk işçinin en yoğun olduğu bölgelerden biri Doğu Anadolu iken, en fazla olduğu iller arasında Van da yer alıyor. Kent merkezinde yaşları 8 ile 15 arasında değişen çocukların kimi ayakkabı boyacılığı yaparken, kimisi de peçete satıyor. Bazıları da ellerindeki tartıyla köşe başlarında çalışarak harçlıklarını kazanıyor. Bazı iş yerlerinde de sigortasız olarak çocuk işçilerin çalıştırıldığı belirtiliyor. Zor şartlar altında cadde ve sokaklarda çalışan çocukların geç saatlerde evlerine döndüğü belirtilirken, gün boyu birçok tehlike ile karşı karşıya kaldıkları ifade ediliyor. Trafik ışıkları altında bekleyen ve araç camı silen çocuklar da olası kazalara davetiye çıkarıyor. Öte yandan hiçbir iş güvenliği önlemi alınmadan iş yerlerinde çalıştırılan çocuk sayısında da artış yaşandığı gözlenirken, bu soruna yetkililerin çözüm bulması isteniyor. Konuyla ilgili açıklama yapan Halkların Demokratik Partisi (HDP) Van Milletvekili Selami Özyaşar da, bunun yanlış politikalardan kaynaklandığını belirtti.

"DOĞRU BULMUYORUZ"
Çocukların zor şartlarda sokaklarda çalışmalarını doğru bulmadıklarını ifade eden Özyaşar, "Van'ın en önemli sorunlarından biri olan çocuk işçilerinin durumu içimizi acıtmaktadır. Bu sorunun temel kaynağı devletin yanlış politikalarıdır. Van 1990'lı yıllarda köy yakılmaları ve boşaltılmalarından kaynaklı yoğun göçler aldı ve almaya devam etmektedir. Dışarıdan gelen göç beraberinde büyük sorunları da getirmiştir. Bunlardan biri de çocuk işçiliğidir. Okul çağında olan çocukların sokaklarda ev geçindirmek için çalışılmak zorunda bırakılmalarını elbette ki doğru bulmuyoruz. Bu bağlamda Halkların Demokratik Partisinin 7 Haziran seçimlerinde açıkladığı seçim bildirgesi önemlidir. Özellikle bütün çocukların yaşam standartlarını yükseltmek ve ailesinin geçimini sağlayacak azami ödemelerin yapılması bir nebze de olsa bunu önleyecektir" dedi.

"EĞİTİM ŞART"
Çocukların mutlaka okumaları gerektiğinin altını çizen Özyaşar, "Sokakta çalışan çocukların birçoğunun ekonomik durumu iyi değil. Bu nedenle bu çocuklarla birebir ilgilenilmesi büyük önem arz ediyor. Bu konuda üzerimize ne düşerse yapmaya hazırız. Bu çocuklar eğitimden mahrum edilmemeli ve kültür sanat merkezlerinde topluma kazandırılmalılardır" şeklinde konuştu.

Kaynak / Editör: Prestij Haber Merkezi - Fazıl Erüş