Doğan: 'Şehir merkezindeki hurdacılar, siteye taşınmalı'

2005 yılında 17 firmayla kurulan Van Demirciler ve Geri Dönüşümcüler Küçük Sanayi Sitesinin, bugün geldiği noktada firma sayısı 120 ve çalışan sayısı da 2300 kişiye ulaştı. Van ve ilçeleri başta olmak üzere çevre il ve ilçelere

VAN 29.07.2019 10:14:13 0
Doğan: 'Şehir merkezindeki hurdacılar, siteye taşınmalı'
Tarih: 01.01.0001 00:00

Sanayi sitelerinin sorunlarını anlatan Van Demirciler ve Geri Dönüşümcüler Küçük Sanayi Sitesi Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Doğan, korsan olarak faaliyet yürüten hurdacılar konusunda çözüm beklediklerini söyledi. Doğan, şehir merkezindeki hurdacıların, hurdacılar sitesine taşınması gerektiğini ifade etti.

 “HAKSIZ REKABETE YOL AÇIYORLAR”

Doğan, korsan hurdacıların şehir merkezinde işlerini sürdürmelerinin haksız rekabete sebep olduğunu dile getirerek, şu değerlendirmelerde bulundu: “ Maalesef ki bu konuda sıkıntılar yaşıyoruz. Bu sıkıntıları anlatmak üzere Büyükşehir Belediyesi’nden randevu istedik, randevumuza dönüş  yapılmasını bekliyoruz. Bütün belediyelere ve Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne dilekçe ile başvuruda bulunduk. Henüz bir dönüş olmadı. Tespitlerimize göre şehir merkezinde korsan olarak iş yapmaya devam eden hurdacı sayısı yaklaşık olarak 15.  Daha önce de bu hurdacı esnafına defalarca çağrıda bulunduk, işlerini site çatısı altında devam ettirmelerini söyledik ama gelmediler. Söz konusu kişilere, çok cüzzi bedellerle yer de verdik, ama bunlar kendilerine verilen yerlerini 50-60 bin liraya sattılar, yine siteye gelmediler. Ben belediyeleri ayırmıyorum, fakat belediyeler korsanların siteye taşınmaları konusunda bir irade gösteremedi şuana kadar. Şehir merkezinde korsan iş yapanların, site esnafına yaptıkları en büyük haksızlıkların başında haksız rekabet geliyor, yani biz burda dağın başında dururken, onların şehir merkezinde çalışması açıkçası haksızlıktır. İkincisi; şehir merkezinde görüntü ve çevre kirliliği, ses kirliliği yaratıyorlar. Bu durum etik değil, doğru değil. Burada kümelenmiş toplu iş yerleri dururken, şehir merkezinde, sokak başlarında faaliyet göstermeleri yanlış. Van Gölü havzasını koruyacağız, Van’ı koruyacağız diyoruz, peki bu insanların lisansları yok, iş yeri açma ruhsatları yok, yapı kullanma izinleri yok, bunlar atıklarını nereye atıyorlar? Dolayısıyla kanalizasyona, oradan da göle akıtıyorlar. Bunun yanı sıra denetleme mekanizması yeterince işlemiyor, bunlar denetilenmeyince de biz zan altında kalıyoruz, bizim esnafımız zan altında kalıyor.”

“ŞEHİR MERKEZİ DURURKEN, KİMSE SİTEYE HURDA GETİRMİYOR”

“Bir ilde, bir yerde eğer bir meslek gurubuna sanayi sitesi oluşturuluyorsa, ihtisas alanı oluşturuluyorsa o meslek grubundaki herkesin o alana gitme zorunluluğu var” diyen Doğan: “Bunları o alana götürmek de aslında belediyelerin işidir. Belediyelerin bu konuda zaaf göstermesi, yönetimde adil davranma ilkesinin ihlali anlamına gelir. Yani bir kısmına sen git dağ başında bekle, bir kısmına da sen şehir içinde istediğin gibi işiniyap denilmemelidir, bu böyle olmamalıdır. Bu şekilde esnaflarımız mağduriyet yaşıyor. O zaman bizler de  taşınalım çarşı merkezine, cami kenarlarına, okul önlerine... Merkezde herkes kendine bir yer tutsun, çıkacak gürültüyle şehri rahatsız edelim o zaman! Korsanlardan dolayı sitedeki esnaflarmızdan iş yerini kapatan olmadı belki ama maddi zarar gören çok, zarar eden o kadar insan varki şuan, hurda bulamadıkları için iş yapamıyorlar. Çünkü şehir merkezindeki korsanlar dururken kimse siteye hurda getirmiyor ya da taşımıyor, hepsi şehir merkezinde satılıyor. Böyle olunca da site esnafı mağdur oluyor, zarar ediyor” ifadelerini kullandı.

“BU SORUNA ÇÖZÜM BULUNMALI”

Meslek dallarında iş yapabilmek için çeşitli kuralları yerine getirmenin zorunlu olduğunu dile getiren Doğan, şöyle devam etti: “Çevre  şehircilik bize dayattırdı; 'siz lisanssız çalışamazsınız, lisanssız çalışmanın cezası 60 Bin TL, 1 ay kapatma cezası...' diye. Bütün site esnafı bu lisansa 50-60 bin lira para harcadı, şehir merkezinde çalışan esnaf 5 kuruş harcamadan işine devam ediyor lisansız bir şekilde. 'Yapı kullanma izinleriniz yok' dediler, yapı kullanma izni için imar barışından faydalandık, yine herkes 4-5 bin lira para ödedi, oysa korsan çalışanların hiç birinde yapı kullanma izni yok. İş yeri açma ruhsatını zorunlu hale getirdiler, iş yerini ruhsatsız çalıştıramazsınız dediler, yine dükkan başı 5-10 bin lira para harcadık ruhsatımızı aldık, şehir merkezindeki hurdacıların hiç birinde ruhsat yok, hiç birisinin doğru düzgün vergi levhası yok, bunların hepsi bize zarardır. Yetkili mercilere çağrımızdır; onlardan istirhamımız bir an önce bu şehri görüntü kirliliğinden arındıracak, ses kirliliğinden arındıracak, çarpık kentleşmeyi önleyecek, haksız rekabeti önleyecek, herkese eşit mesafede olacak, esnaf gruplarının kendi ihtisas alanlarına, kendi sanayi sitelerine taşınmaları konusunda gerekenleri yapmalarıdır. Bunu yapmalarını bekliyoruz. Herkese eşit mesafede yakın olunsun, toplu ticari kuruluşların yönetimlerinin seslerine kulak verilsin. Biz kimsenin ekmeği ile oynama gayesinde değiliz, amacımız bu insanlara ekmek kazandırmak ama elit bir ortamda, daha temiz bir ortamda, herkesin eşitçe yararlanabileceği bir ortamda ekmek kazandırmaktır niyetimiz.”
Sitelerinde 27’si şirket olmak üzere toplam 120 esnafın, 2300 çalışanla işlerini sürdürdüğünü belirten Doğan, ayrıca 100’e yakın nakliyeci esnafının da  kendi işlerine bağlı olarak iş yaptığını kaydetti. Doğan, son olarak, şehir merkezinde faaliyet yürüten hurdacıları bir kez daha site çatısı altında hizmet vermeye davet etti.
Özel Haber: M. Selim Kurt

Kaynak: (Prestij Haber Merkezi) - Prestij Haber Merkezi