Doğada Düşman, Rehabilitasyon Merkezinde Dost

Van'da avcıların hedefi olan ve yaralanarak tedavi için Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Yaban Hayvanları Koruma Rehabilitasyon Uygulama ve Araştırma Merkezi'ne getirilen birçok yaban kuşu birarada yaşıyor.

VAN 15.09.2013 18:08:15 0
Doğada Düşman, Rehabilitasyon Merkezinde Dost
Tarih: 01.01.0001 00:00

Van'da avcıların hedefi olan ve yaralanarak tedavi için Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Yaban Hayvanları Koruma Rehabilitasyon Uygulama ve Araştırma Merkezi'ne getirilen birçok yaban kuşu birarada yaşıyor. Kuşlar, tedavi edildikten sonra doğaya bırakılıyor.

Van YYÜ Yaban Hayvanları Koruma Rehabilitasyon Uygulama ve Araştırma Merkezi'ne her yıl, avcıların hedefi olan onlarca kuş tedavi için getiriliyor. Birçok kuş, Merkez Müdürü Doç. Dr. Lokman Aslan tarafından tedavi edilerek doğaya bırakılırken, uçma yeteneğini kaybeden ve sakat kalan kuşlar ise hayvanat bahçelerine gönderiliyor. Avcıların hedefi olarak aynı kaderi paylaşan kuşlar, doğada birbirlerinin avı olurken, rehabilitasyon merkezinde aynı ortamı paylaşarak birlikte yaşıyor.

YABAN HAYVANLARINA SAYGI DUYALIM

Van Gölü havzasının yaban kuşu popülasyonu bakımından Türkiye'nin ve dünyanın sayılı bölgelerinden biri olduğunu söyleyen YYÜ Yaban Hayvanları Koruma Rehabilitasyon Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Lokman Aslan, "Her yıl yüzlerce yaban kuşu tedavi edilmek için kliniğe getiriliyor. Bir çoğu bilinçsiz avcılar tarafından ateşli silah ile yaralanan ve nesli koruma altında olan kuşlar. Doğal dengenin ve ekosistemin bir parçası olan bu kuşlara insanların biraz daha saygı duyması gerekiyor. Kliniğimizde şu anda onlarca yaban kuşu leylek, ördek, keklik ve yaban kazları bulunuyor. Bu kuşlar aynı ortamda yaşıyor. Şu ana kadar her hangi bir aksilik ile karşılaşmadık. Bu hayvanların bir birlerine gerçekten saygısı var. Bizde lütfen bu yaban kuşlarının yaşam alanlarına, yaşamlarına saygı duyalım" dedi.