'Dip temizliği önemli, diğer kıyılarda da yapılmalı'

Vangölü Aktivistleri Derneği Başkanı Dr. Erdoğan Özel, Van Büyükşehir Belediyesi tarafından Van Gölü’nde gerçekleştirilen dip çamuru temizliğinin önemli bir çalışma olduğunu, bu çalışmanın Van Gölü’ne sahili olan diğer yer

VAN 7.04.2022 10:53:03 0
'Dip temizliği önemli, diğer kıyılarda da yapılmalı'
Tarih: 01.01.0001 00:00

Arıtma Tesisinin yapılarak faaliyete alınmasının yanı sıra Van Büyükşehir Belediyesi tarafından bir süredir Van Gölü Havzası Koruma Eylem Planı ve Uygulama Programı kapsamında Van Gölü'nün kirlilikten arındırılması amacıyla başlatılan balçık ve dip çamuru temizlik çalışmaları Van merkez sahilinde devam ediyor. 
Van’daki çevreciler ve STK yetkilileri, gölün diğer yerleşim yerlerinde kalan bölümlerinde de benzer çalışmaların yapılması gerektiğini söylüyor.

“ÇALIŞMALARI ÖNEMSİYORUZ”

Van Gölü ile ilgili Van ve Bitlis’te farkındalık etkinlikleriyle öne çıkan Vangölü Aktivistleri Derneği de dip çamuru temizliği çalışmasının genele yayılması gerektiği görüşünü savunuyor.
Van Büyükşehir Belediyesi’nin çalışmasının övgüye değer olduğunu belirten Vangölü Aktivistleri Derneği Başkanı Dr. Erdoğan Özel, “Van Gölü Havzası Koruma Eylem Planı ve Uygulama Programı çalışmaları devam ediyor. Eylem Planı kapsamında Van Büyükşehir Belediyesi, Van sahilinde dip çamuru temizliği çalışmalarına hız kesmeden devam ediyor. Şimdiye kadar gölden önemli miktarda çamur çıkarılarak tahliyesi gerçekleştirildi. Başta dip çamuru olmak üzere yapılan çalışmaları oldukça önemsiyor ve emeği geçenlere teşekkür ediyoruz” dedi.

EN ÖNEMLİ ADIM…

Van Gölü’nün kirlilikten kurtulması ve gelecek nesillere aktarılması bakımından dip çamuru temizliği çalışmasının önemli bir çalışma olduğunu ifade eden Özel, “Dip çamuru temizliği Van Gölü’nün temizliği açısından en önemli adımlardan biridir. Bunu destekliyoruz ve katkı sağlamak için biz de çeşitli eğitim çalışmaları ve aktiviteler yapıyoruz” diye konuştu.

“DİĞER SAHİLLERDE DE YAPILMALI”

Van Gölü’nde dip çamuru temizliğinin sadece Van sahili ile yetinilmemesi gerektiğine işaret eden Özel, diğer sahillerde de benzer çalışmaların yapılması gerektiğini söyledi.
Özellikle Bitlis-Tatvan sahilinin içinde bulunduğu duruma dikkat çeken Özel, şunları söyledi: 
“Dip çamuru temizliği diğer sahil kentlerinde de yapılmalıdır. Özellikle son zamanlarda Tatvan sahilinde görüntülenen kirlilik sebebiyle Tatvan sahili başta olmak üzere diğer yerleşim yerlerimizde de acilen başlanması önem arz etmektedir. Çevre Şehircilik Ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nca yürütülen Eylem Planı kapsamında dip çamuru temizliğinin tüm kıyılarda yürütülmesini talep ediyoruz. Van Gölü’nün gerçek anlamda temizlenmesi için tüm kıyı kesiminde dip çamurundan bir an evvel arındırılmasını talep ediyoruz.”
Özel Haber: Adil Harmancı