‘Din adına’ kan akıtmak

HÜMEYRA ŞAHİN

VAN 21.07.2015 10:03:33 0
‘Din adına’ kan akıtmak
Tarih: 01.01.0001 00:00

İslam’ın adı bir zamanlar bu topraklarda Ahi Dervişleri ve Alperenlerle yayılırken, bugün ‘IŞİD’ gibi terör örgütleriyle birlikte anılır oldu. Müslümanlar için ne büyük bir gam. Değerlerini dinden alan, siyasi ve sosyal sorunlara merhem olan Ahiler, vatan değiştiren halkların bunalıma girmesine engel olup, onlara Maveraünnehir’de, Anadolu’da yeni sosyo-kültürel evrenler kurarken, şimdi dinin adını kullanan bir örgüt, terörle insanları yerlerinden yurtlarından ediyor, öteki dünyada dahi cehennemden muaf küçük çocukların dünyasını cehenneme çeviriyor. 

Dinlerin, kültürlerin harman yeri olan Ortadoğu’nun yeni belası, DAEŞ. Fakat DAEŞ öyle bir maymuncuk ki, kötülüğün bütün kapılarını açıyor; İslam ile hesabı olanlar için elverişli bir İslamofobi sebebi. Etnik çatışmaları körüklemek isteyenler için kullanışlı bir maşa. Medeniyetler beşiği Ortadoğu’yu kendi çıkarlarına uygun dizayn etmek isteyenler için çok fonksiyonlu bir uzaktan kumanda. Arap ülkelerindeki vesayetçi zihinlerin, arkasında vesayetlerini pekiştirdikleri bir perde. Türkiye’yi bölmek, parçalamak isteyenler içinse, yeri geldiğinde işbirliği yapılacak bir partner. 
Oysa din tüm bu kötülük kapılarını kapatmak, insanları iyilik ve ahlaka davet etmek için var. Gücünü insan öldürmekten, katliam yapmaktan alan bir yapının din ile hiç bir ilgisi olamaz. Allah, dininin adını kötü işlerde kullananları kendi âdetince er ya da geç cezalandıracaktır ama biz kullara düşen, dinin adını kendi siyasal hesaplarına, cinayetlerine alet edenleri tanımak, anlamak ve onlara karşı duruşumuzu belirlemektir. 
Dün, üç dinin ortak atası Hz. İbrahim’in şehri Şanlıurfa’nın Suruç ilçesinde bir katliam yapıldı. Bölgenin şartları göz önüne alındığında ilk okumalar, arkasında DAEŞ zihniyetinin olabileceğini işaret ediyor. Kesin olarak henüz o ya da değil diyemesek de, her durumda gençlerin bulunduğu piknik masasını darmadağın eden bombanın hedefi, ne tek başına Kürtleri, ne tek başına Türkleri hedef aldı. Hedef Türkiye idi. Yukarıda saydığımız, DAEŞ’ten medet uman tüm unsurları sevindirecek bir adımdı bu katliam. Saldırıda ölenlere rahmet diliyoruz. Umalım ki, Türkiye bu büyük imtihandan birlik ve dayanışma içinde çıksın. 
Türkiye’nin fay hatlarını harekete geçirmeyi hedefleyen büyük planların parçası, bu tür terör hadiseleri. Etnik ve mezhebi farklılıklar en etkili gıdası, çünkü bu örgütlerin. Tüm bunların panzehiri ise, toplumsal uzlaşma alanlarını olabildiğince çoğaltmak. Doğrudan alakalı olsun ya da olmasın, bir ülke asgari müştereklerinin sayısını ne kadar artırırsa, ayrılıklardan beslenen düşmanlıkları o derece geriletir. Ahiliğin ahlakını ne kadar toplumsal hayata hâkim kılarsak, DAEŞ ve türevlerine o oranda set çekebiliriz. Dinin doğru temsilleri, yanlış uygulamaları ve/veya suiistimalleri daha aşikâr hale getirir çünkü. Barışı ne kadar hâkim kılabilirsek, savaşı o kadar gündemden düşürebiliriz. 
Bazı coğrafyaların imtihanı da büyük olur. Türkiye gibi çok bileşenli, geçmişi ve geleceği dünyanın kaderinde belirleyici role sahip topraklarda, coğrafyanın kader olduğu daha iyi anlaşılır. Böyle coğrafyalarda yaşayan halklara da bu kaderi iyi okuyacak, gerektiğinde kadere yön verecek bilgelik yakışır. Bilgeliğin anlamı ise Türk’üyle, Kürt’üyle bugün sağduyulu olmak, müşterekleri çoğaltmaktır.