Dilenciler büyük sorun!

Van'da havaların ısınması ile birlikte, var olan ancak soğuk havalarda nispeten daha az görülen dilenci sorunu bir kez daha ön plana çıktı. Özellikle trafik ışıklarını mesken edinen çocuk - kadın dilenciler hem kendi hem de sürücüler

VAN 17.05.2016 09:59:45 0
Dilenciler büyük sorun!
Tarih: 01.01.0001 00:00
 Haber: Adil HARMANCI

Mazlum-Der Van Şube Başkanı Yakup Aslan da, Van'da mülteciler arasında yaygın hale gelen dilenciliğe dikkat çekerek, bunun düzgün bir mülteci politikasının olmamasından kaynaklandığını söyledi.

Özellikle Suriye'den Van'a gelen mülteciler daha çok dilencilik yapıyor. Sokak aralarına ve daha çok trafik ışıklarında bekleyen kadın ve çocuk mülteciler gün boyu dileniyor.

Kimisi de çocuğuyla birlikte soğuk betonda oturarak, gece geç saatlere kadar dileniyor.

"MÜLTECİ POLİTİKASI YOK!"

Gazetemize konuşan Mazlum-Der Van Şube Başkanı Yakup Aslan, mültecilerle ilgili sağlıklı bir politikanın olmadığına dikkat çekerek, "Mültecilerle ilgili ciddi bir devlet politikasının olduğunu düşünmüyorum. Özellikle 'insan kaçakçılığı' olarak adlandırılan organize içerisinde Van geçiş yolu. İlaveten, Suriye savaşının başlamasından bu yana yoğun bir göçmen akımı var. Sistematik bir mülteci politikası olmadığından gelen insanların önemli bir kısmı sahipsiz bir şekilde şehirler içerisinde erimeye terk ediliyor."

"DİLENMEYİ MESLEK EDİNİYORLAR"

Gelenlerin dilenmeyi meslek haline getirdiğini ifade eden Aslan, şöyle devam etti:

"Mültecilik psikolojisi kullanılarak dilencilik bir sektör haline getirilmiş. Suriye'de veya Suriye sınırlarına yakın köylerde dilenciliği meslek haline getirmiş olanlar belli şebekeler tarafından organizeli bir şekilde şehirlere taşınmakta ve çalıştırılmaktadırlar. Mülteci olan birinin çocuklarını sokaklarda dilendirmeye göndermeyeceği gerçeğinden yola çıkarak ve ayrıca medyanın şehirlerde dilencilere yönelik yaptıkları bazı çalışmalardan, bu dilencilerin büyük kesiminin organize bir şebekenin içerisinde olduklarını düşünüyorum."

"MÜLTECİLER SAHİPSİZ"

Türkiye'de en fazla mülteci olan illerden birinin de Van olduğunu ve mültecilerin burada sahipsiz bırakıldığını iddia eden Aslan, şunları kaydetti:
"Van'a gelen mültecilerin önemli bir kısmı sahipsiz… Ancak sokaklardaki dilenci görüntüsündeki insanların mülteci gerçeğiyle ilişkisinin olmadığını söylemek abartı olmaz. Van halkı olarak yerinde tespitle mülteci olma zorunda bırakılmış insanlara yüreğimizi açmalıyız. Unutmamak gerekir ki, her birimiz potansiyel mülteciyiz. Belediye acil bir şekilde bunlarla ilgili çözüm projeleri üretmelidir."

Kaynak / Editör: Prestij Haber Merkezi - Adil Harmancı