Dilekçi: Bayrakla değil, sistemle sorunumuz var

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Van İl Eş Başkanı Dilekçi, bayrakla veya ülkedeki kutsal değerlerle hiçbir sorunlarının olmadığını söyleyerek, 'Ancak bu ülkede büyük sorunlar var. Anayasanın değişmesi lazım. Yine sistemden kayna

VAN 27.06.2015 14:57:22 0
Dilekçi: Bayrakla değil, sistemle sorunumuz var
Tarih: 01.01.0001 00:00
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Van İl Eş Başkanı Veysi Dilekçi, beraberindeki partililerle birlikte gazetemizi ziyaret ederek gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. Ülkede %13.12 oy alan ve Van'da da yakaşık 370 bin oy elde ederek 7 vekil Meclis'e gönderen HDP'nin teşekkür ziyaretleri sürüyor. Bu kapsamda, beraberindeki heyetle birlikte gazetemizi ziyaret eden HDP Van İl Eş Başkanı Veysi Dilekçi, sorularımızı yanıtladı.
 
"KOBANİ'DEKİ VAHŞİ SALDIRIYI LANETLİYORUZ"
IŞİD'in saldırılarını kınayarak konuşmasına başlayan Dilekçi, "Kime hizmet ettiği, kimin desteklediği belli olmayan vahşi bir örgütün Kobani'de yeniden bir katliam gerçekleştirdiğini görüyoruz. Daha önce yaşadığı hezimetin intikamını almak için bu saldırının düzenlendiğini düşünüyoruz. Ama biz şuna inanıyoruz; bu gerici zihniyet, bu barbar zihniyet kaybetmeye mahkumdur. Bizim kutsal değerlerimizi kendilerine alet ederek bu saldırıları düzenleyenlere herkesin tepki göstermesini istiyoruz. İslam toplumunun, İslam Âleminin bunlara sessiz kalmamasını istiyoruz. Bu mübarek ayda bu tür saldırılar herkesin başına bela olur. Her ülkenin kişisel çıkarlarını bir tarafa bırakıp bu örgüte karşı çıkması gerekir. En büyük görev İslam Âlemine düşüyor" dedi.
 
"SEÇİMDE TÜRKİYE HALKLARININ LEHİNE BİR SONUÇ ÇIKTI"
Sözü siyasete getiren ve son seçimlerde ülke halklarının lehine bir sonucun ortaya çıktığını anlatan Dilekçi, "Son seçimlerde halkın oyları ile 13 yıldır ülkeyi yöneten Ak Parti iktidarı son buldu. Türkiye halklarının lehine sonuçlar ortaya çıktı. 13 yıldır sorunlar çözülmedi. Yeni sorunlar ortaya çıktı. Kutuplaşmalar arttı. Gözaltı olayları, tutuklanmalar hız kesmedi. Hak ihlalleri yaşandı. Bunun gibi toplumsal sorunlar çoğaldı. Meclis'e farklı kimliklerden, farklı inançlardan isimler gitti. İstediğimiz düzeyde olmasa da yeni bir görüntü oluştu. Seçimin kazananı halkımız oldu. Parti olarak bakıldığında HDP önemli bir başarı elde etti. Van'da da %75'lik bir oyla 7 ismi Meclis'e gönderdi. Seçimde yüzlerce, binlerce insan gönüllü şekilde çalıştı. Kurumlar, kuruluşlar bize destek oldu. Basın da yaptığı çalışmalarla, haberleri ile bize destek oldu. Haberciliğin temel ilkesi tarafsız olmaktır, objektif haber yapmaktır. Bu anlamda basın da bu seçim sürecinde katkı sundu, biz de teşekkür için bu ziyaretimizi gerçekleştirdik" ifadelerini kullandı.
 
"ÜLKENİN HÜKÜMETSİZ KALMAMASI GEREKİR"
Son seçimlerin ardından farklı bir tablonun ortaya çıktığını, en geniş yelpazeden bir hükümetin ortaya çıkması gerektiğini anlatan Dilekçi, "Oluşacak olan hükümet bu ülkenin sorunlarını çözmeli. Türkiye toplumundaki farklılıklar ve zenginliklerin yansıdığı bir Meclis oluştu. Ötekileştiren ve yok sayan bir zihniyetin artık ortadan kaldırılması gerektiğini düşünüyoruz. İşsizlik, sağlık, ekonomik tüm sorunların çözülmesini istiyoruz. Bayrakla bir sorunumuz yok. Sistemle sorunumuz var. İşte son yemin töreninde hiçbir sorun yaşanmadı, ama yemin metninde sorunlar var" dedi.
Van'da önemli bir başarı elde ettiklerini anlatan Dilekçi, "Van'ın birçok sorunu olduğunu seçimler öncesi dile getirdik. Zaten yılların getirdiği çatışmalı sürecin ardından çok önemli sıkıntılar olduğunu biliyoruz. Ayrıca Van'ın deprem sonrası sorunları duruyor. Vergi sorunu var. TOKİ konutları ile ilgili sorunlar var. Bazı yurttaşlarımız icralık olmuş durumda. Şimdi Van merkezde bir müteahhit konut yaptığında 100 bin TL'ye mal ediyor. Ama proje maliyetinden tutun da, arsa maliyetine kadar çok sayıda maliyet buna dâhil. Ama TOKİ konutlarında devletin bedava arazisi söz konusudur. Altyapı maliyeti yoktu. Proje parası yok. 30-40 bin TL'ye mal edilen konutlar, yurttaşlara 90-100 bin TL'ye satılıyor. Bunlar doğru değildir" ifadelerini kullandı.  
Dilekçi, HDP'nin koalisyon konusunda nasıl bir destek alacağı yönündeki soruyu da, "Bizler il örgütü olarak genel merkezimizin alacağı kararları destekleyeceğiz" şeklinde yanıtladı.

Bölge: Bişar Ulutaş