-Devlet özür dilesin

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Van İl Yönetimi, Sivas katliamının yıldönümü nedeniyle yaptığı açıklamada devleti, toplumsal barışın kurulması, benzer acıların bir daha yaşanmaması için katillerden hesap sormaya, Alevilerden ve

VAN 3.07.2015 12:50:35 0
-Devlet özür dilesin
Tarih: 01.01.0001 00:00
 Sivas katliamının 22. Yıldönümü nedeniyle HDP Van İl binasında düzenlenen basın toplantısına HDP Van İl Eş Başkanları Derya Hayva, Veysi Dilekçi ve il yöneticileri katıldı.

Toplantıda konuşan HDP Van İl Eş Başkanı Veysi Dilekçi, bundan tam 22 yıl önce Sivas'ta bulunan Madımak otelinde 37 aydın, 37 can'ın faşist güçler tarafından yakılarak katledildiğine dikkat çekti.

"2 Temmuz 1993'te bütün dünyanın gözü önünde yaşanan bu vahşetin ardından dönemin Başbakanı Tansu Çiller, 'Neyse ki otelin etrafında toplanan vatandaşlarımıza herhangi bir zarar gelmemiştir' diyerek daha o gün katilleri devletin koruması altına aldığını belirtmiştir" diyen Dilekçi, "O günden bu yana katliamın sorumluları açığa çıkarılmadığı gibi, katliamı gerçekleştirenler çok açık bir biçimde korundu. Hatta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Sivas katliamı davasının zaman aşımına uğradığı yönünde ki karar için 'Hayırlı olsun' diyerek devletin Sivas katliamına bakış açısını net bir şekilde ortaya koymuştur. Çünkü; Sivas katliamı devletin Alevilere, farklı kimlik, kültür ve inançlara bakışının bir sonucu olarak gerçekleşti." dedi.

Katliamın ardından başlayan Sivas katliamı davasında ise yargının sunulan delilleri bile inceleme gereği duymadığını ifade eden Dilekçi, "Sonuç olarak zaman aşımı kapsamında değerlendirip dosyaları rafa kaldırmış ve bu katliamın da üstü kapatmaya çalışmıştır. Sivas katliamını gerçekleştiren zihniyet bugün de Alevi vatandaşlarımızın oturduğu evlerin işaretlenmesiyle, Alevi çocuklarına zorunlu din dersi okutulmasıyla devam ediyor. Bugün DAİŞ çetelerinin yaptığı vahşet ile Sivas katliamını yapan zihniyet aynıdır. Devlet, bu bağnaz-faşist zihniyetle hesaplaşmadığı sürece halklar hep katliam tehdidi altında olacaktır." diye konuştu.

'ORTAK DEĞERLERİ KORUMAK MÜCADELE GEREKÇEMİZDİR'
Dilekçi konuşmasını şöyle sürdürdü: "Sivas katliamı aradan geçen 22 yıla rağmen hâlâ toplum vicdanında bir yara, bir sızı olarak, T.C tarihinde tıpkı Dersim katliamı gibi bir kara leke olarak kalmaya devam edecektir. T.C'nin karanlık geçmişiyle hesaplaşması aydınlık bir gelecek için şarttır. Vicdanlar ancak böyle temizlenebilir, adalet ancak böyle yerini bulabilir. Bizler HDP olarak farklı kimlik, kültür ve inançları halklarımızın ortak değerleri ve zenginlikleri olarak görüyoruz. Bu ortak değerleri korumak ve yaşatmak mücadele gerekçemizdir. Çorum, Maraş, Sivas ve Gazi katliamını gerçekleştiren zihniyetle sonuna kadar mücadele edeceğiz. Bundan hiç kimsenin kuşkusu olmasın. Sivas katliamının sonuna kadar takipçisi olacağız. Sivas katliamında yaşamını yitiren 37 insanımızı tekrar saygıyla anıyor, katliamı bir kez daha lanetliyoruz."

/ Haber Merkezi

Kaynak / Editör: Prestij Haber Merkezi -