Dershanelerin özel okullara dönüştürülmesi neyi değiştirecek?

Dershanelerin özel okullara dönüştürülmesi konusunda değerlendirmelerde bulunan YYÜ Eğitim Fakültesi Öğretim Görevlisi Yrd. Doç. Dr. Naki Erdem, özel dershanelerin özel okullara dönüştürülmesinin pek fazla bir şey değiştirmeyeceği

VAN 17.09.2013 19:46:24 0
Dershanelerin özel okullara dönüştürülmesi neyi değiştirecek?
Tarih: 01.01.0001 00:00
2014- 2015 Eğitim-Öğretim yılı itibarıyla dershanelerin büyük bir çoğunluğunun özel okullara dönüştürülmesine ilişkin sorularımızı yanıtlayan Yrd. Doç. Dr. Naki Erdem, dershanelerin özel okullara dönüştürülmesinin mevcut haliyle bir anlam ifade edemeyeceğini, sadece değişenlerin tabelalar olacağını ifade etti.

 

Bu şartlarda özel okuldaki bir öğrenci gideri 13 bin TL!

Özel okullarda maliyetin çok yüksek olacağını belirten Yrd. Doç. Dr. Erdem, burada devletin özel okulları açacak olanlara yardımcı olması gerektiğini belirterek, "Van gibi bir ilde bile istenilen düzeyde bir özel okul için öğrenci başı ortalama 13 bin TL gider söz konusudur. Şu anda bütün dershaneleri kapatsanız. Özel okullar olmamış olsa vatandaş yine çocuğuna özel öğretmen bulma yoluna gidecek ve çocuğunun daha güzel bir yer kazanması için uğraş verecektir." dedi.

 

Değişen tek şey maliyet mi olacak!

Bu tür konuların işin ehli olanlarla oturup konuşulması gerektiğini söyleyen Erdem, "Eğitimci olanlarla bunu tartışmak lazım. Masa başında çözüm bulunmaz. Eğer getireceğiniz uygulama mevcut uygulamadan farklı bir şey ise ve insanların ekonomik yönlerini de dikkate alıyorsanız bu olumlu olabilir ancak farklı bir şey olmayacaksa ve sadece isimlerin değişmesiyle insanlara farklı külfetler yükleyecekse, buna hiç de gerek yoktur." şeklinde konuştu.

 

"Bu eğitimi okullar versin"

Dershanelerin özel okullara dönüştürülmesindense milli eğitim okullarının bu eğitimi vermesi gerektiğini vurgulayan Erdem, "Maden milli eğitimin müfredatı var. Öğretmenleri var. Bu eğitimi okullarda versin. Bu biraz doktorların geçmişte insanlara yaşattıklarına benziyor. Öğretmen anlatacaksa okulda dersini anlatsın, dershaneye ya da özel okullara yönlendirmesinler." ifadelerini kullandı.

 

Öte yandan konuyla ilgili konuşan Mili Eğitim Bakanı Nabi Avcı ise, 2013- 2014 Eğitim-Öğretim döneminin açılışında, özel dershanelerin büyük bir çoğunluğunun özel okula dönüşmüş olacağını söyledi. (Murat Dalgın-İLKHA)