Derin PKK işbaşında

Bingöl'de ele geçirilen 200 kg patlayıcıyı 'Çözüm'e muhalif PKK'lıların gönderdiği ortaya çıktı. Hedef, askerî tesisler ve kamu binalarıydı.

VAN 4.09.2013 11:42:40 0
Derin PKK işbaşında
Tarih: 01.01.0001 00:00

Bingöl’de ele geçirilen 200 kilo patlayıcının arkasından, çözüm sürecine karşı olan 'Reber' kod adlı Mehmet Şah Yıldeniz çıktı. Saldırının planlanmasının nedeni ise Cemil Bayık'ın ' Eylül sürecin kaderini belirleyecek' açıklaması.

Çözüme kanlı tuzak planı… Bingöl’ün Genç İlçesi’nde önceki akşam peş peşe ilerleyen iki araca yapılan operasyonda 7 ayrı mutfak tüpü içine yerleştirilmiş yaklaşık 200 kilogram patlayıcı ele geçirildi. Araçlardaki şüpheli 4 kişi gözaltına alındı. Çözüm sürecinin başladığı mart ayından bu yana ilk kez bulunan bomba yüklü araç, güvenlik birimlerini harekete geçirdi. Araçların daha yüklenme aşamasından bu yana güvenlik birimlerinin takibinde olduğu ortaya çıktı. Uzun süredir yapılan takiplerde çözüm sürecine karşı olan ve kendine bağlı yaklaşık 150 PKK’lıyı hâlâ Lice kırsalında tutan örgütün bölge sorumlusu ‘Reber’ kod adlı Mehmet Şah Yıldeniz’in eylül ayında örgüt üyelerine bombalı eylem talimatı verdiği belirlendi.

İHA'lar havadan takip etti

AKŞAM gazetesinin haberine göre, güvenlik birimleri önceki gün uyuşturucu operasyonlarıyla gündeme gelen Diyarbakır’ın Lice İlçesi kırsalında araçlara patlayıcı madde yüklendiğini tespit etti. Araçları güvenli şekilde havadan, İHA desteğiyle izleyen jandarma ve polis ortak operasyon düzenleyip Bingöl’ün Genç İlçesi’nde 58 FE 812 ve 63 SD 416 plakalı araçları 49’uncu Motorlu Piyade Tugay Komutanlığı önünde durdurdu. Aramalarda 58 FE 812 plakalı araç içinde 7 ayrı mutfak tüpü içine yerleştirilmiş patlayıcılar bulunduğu tespit edildi. Tüplerin içine amonyum nitrat, plastik patlayıcı ile tahrip gücünü artırmak için demir bilyeler, çelik parçalar ve çiviler konulduğu belirlendi. Buarada saldırının Elazığ’ın Karakoçan İlçesi’nde askeri birliklere yönelik planlandığı öğrenildi.

Üçüncü araç da aranıyor

ŞÜPHELİ 4 kişinin sorgusuna MİT, asker ve polis birlikte katıldı. 4 kişi daha aranıyor. Güvenlik birimleri yine Lice’de bir araca daha patlayıcı yüklendiği yönünde bilgi aldı. Emniyet saldırı planının KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanı Cemil Bayık’ın geçen hafta yaptığı açıklamalara paralel olduğunu tespit etti. Talimatın Lice’de PKK’nın uyuşturucu trafiğini yürüten Reber kod adlı Mehmet Şah Yıldeniz’in verdiği belirlendi. Saldırı planının arkasında ise çekilme sürecine karşı gelen grupların Cemil Bayık’ın ‘Tabanımızı zor tutuyoruz, eylül ayı sürecin kaderini belirleyecek. Eylül ayına kadar adım atılmazsa çekilme de durur’ açıklamasını kullanması var.

Bombalar Lice'den Talimat “Reber”den

Bingöl'de bulunan bombaların, PKK'nın uyuşturucu merkezi konumundaki bölgenin de sorumlusu olan “Reber” kod adlı Mehmet Şah Yıldeniz'in talimatıyla araçlara yerleştirildiği iddia edildi. Yıldeniz, PKK'nın Diyarbakır kırsalında ekimini yaptırdığı ve finansal kaynağının önemli bir bölümünü oluşturan uyuşturucu ve diğer yasadışı işlerden elde edilen parasının kontrolünü de elinde bulunduruyor. Bu yüzden Yıldeniz, çözüm sürecine muhalefet etmiş ve bağlı unsurları bulundukları yerden hareket ettirmeyeceğini açıklamıştı. Yıllardır bölge sorumlusu olan Mehmet Şah Yıldeniz 2008'de Diyarbakır'da polis servis otobüsünde 4'ü polis 5 kişiyi şehit etti. Geçen yıl Silvan'da 13 askerin şehit edildiği saldırının talimatını verdi. Erzurum'da bir uzman çavuşun kaçırılmasında aktif rol oynadı.