Depremzedelerin Kandırıldığı İddiası

Depremzedelerin Kandırıldığı İddiası

VAN 27.11.2012 16:04:27 0
Depremzedelerin Kandırıldığı İddiası
Tarih: 01.01.0001 00:00
Van’da geçtiğimiz yıl yaşanan depremlerde ağır hasar gördüğü için oturulamaz kararı verilen Seher Sitesi'nin büyük bir bölümü yıkılırken, tek blokları kısmen hala ayakta duran sitenin sakinleri, enkazın kaldırılması için anlaşma yaptıkları firma tarafından kandırıldıklarını, Afet ve Acil Durum Yönetimi Müdürlüğü'nün (AFAD) konuyla ilgili inceleme başlattığını söyledi.

Kenttin dört bir yanında son bir yıl içinde hummalı bir yıkım süreci devam ederken, bazı binaların ise adeta hayalet gibi hala ayakta duruyor. Eski Kale Yolu üzerinde bulunan Seher Sitesi’nin 4 bloktan oluşan 144 dairesinin yer aldığı 9 katlı binalarından birinin kısmen yıkılması, gerek semt sakinlerinin gerekse de vatandaşların tepkisine neden olmuştu. Konuyla ilgili basında yer alan haberler üzerine yarıda kalan yıkım işlemleri yeniden başlarken, site sakinleri enkazın kaldırılması için anlaşma yaptıkları firmalar tarafından kandırıldıklarını iddia etti.

Konu ile ilgili İHA muhabirine açıklamalarda bulunan Seher Sitesi Komisyon Başkanı M. Sıddık Kırmızıkaya, büyük bir oyuna geldiklerini söyledi. Kırmızıkaya, deprem sonrası ilk incelemelerde sitelerine orta hasar, daha sonra Sakarya Üniversitesi’nden gelen ekibin ise almış olduğu karot çalışmalarının ardından ağır yıkık, oturulamaz raporunun verildiğini kaydetti. Bu rapor ile birlikte AFAD'a gittiklerini anlatan Kırmızıkaya, “Bizim sitemiz Van’ın en büyük sitelerinden biriydi. 9 katlı 4 ayrı bloktan oluşan toplam 144 daireden oluşan bir siteydi. Bu sitenin yıkımını AFAD'ın üstlenmesini bekliyorduk. Çünkü biz bu işin nasıl yapılacağın bilmiyorduk. Ama AFAD yetkilileri binaları bizim yıkmamız gerektiğini söyleyince maalesef yalnız kaldık, site sakinleriyle bir komisyon oluşturarak yıkım kararı aldık. İhale yaptık ve en yüksek fiyatı veren firmaya işi bıraktık. Yıkım işini üstlenen şirketin ilgilileri, daha sonra başka bir şirketle ortaklık imzaladıklarını söylediler. Bunları da karar defterine yazdık. Daha sonra şirket görevlileri gelip yıkıma başladılar. Onlarla imzaladığımız sözleşmeye rağmen demirbaşımızı, her şeyimiz sattılar, demiri ayıkladılar halen ayakta olan bloku da yarım bırakıp kaçtılar. Kısacası bizi kandırdılar" dedi. 

Hala ayakta duran blokla ilgili İHA haberinin basında yer alması üzerine AFAD'dan gelen ekiplerin incelemelerde bulunduklarını ve hukuki süreci başlatacaklarını söylediklerini anlatan Kırmızıkaya, "Şartnameyi ve iki firmanın iş ortaklığı ile ilgili belgeleri yetkililere verdik. Yetkililerimiz de bu işlemleri avukatları aracılığı ile başlatacaklarını söylediler. Biz daha önce hukuki süreci başlatacaktık, fakat yarım kalan yıkımı durdurması endişesi ile açmadık. Şimdi farklı bir şirketle ayrı bir sözleşme yaptık. Kendi cebimizden bu enkazı kaldırıyoruz" diye konuştu.