Depremzedelere zorda olsa yürüdü

Van'da 2011 yılında meydana gelen ve büyük yıkıma neden olan iki depremin ardından kurulan Anadolu Konteyner Kentte kalan aileler, sosyal konut taleplerinin yerine getirilmediği gerekçesiyle Ankara'ya doğru yürüyüşe çıktı. Depremzedelerin

VAN 30.04.2014 11:21:20 0
Depremzedelere zorda olsa yürüdü
Tarih: 01.01.0001 00:00
Haber: Fazıl ERÜŞ

Van'da 2011 yılında meydana gelen depremlerin ardından geçici barınma ihtiyacını karşılamak için kurulan Anadolu Konteyner Kentte hala 44 depremzede aile barınıyor. Zor şartlarda yaşam mücadelesi veren 44 depremzede aile, yaşadıkları sorunların çözümü ve kendilerine konut yapılması talebiyle dün Ankara'ya doğru yürüyüşe çıktı. Mazlumder Başkanı Yakup Aslan, Fikir Kulüpleri Fedarasyonu Sözcüsü Fırat Kaya ve Van Barosu Başkanı Av. Murat Timur depremzedeler ile birlikte Edremit'in girişine kadar yürüdü.
Anadolu Konteyner Kenti girişini ablukaya alan polisler depremzedelerin yürümesine izin vermeyince polis ile depremzedeler arasında kısa süreli bir arbede yaşandı. Sadece Ankara'ya yürüyecek olan gruba izin verebileceklerini belirten yetkililer, güvenlik gerekçesiyle kalabalığın yürümesine izin veremeyeceğini bildirdi. Ancak daha sonra Van Baro Başkanı Av. Murat Timur ve Mazluder Van Şube Başkanı Yakup Aslan'ın araya girmesi ile kalabalığın belli bir noktaya kadar yürüyüşüne izin verildi.
Depremzedeler Edremit'e yakın bir yere kadar yürüdü ve polisler tarafından tekrar durduruldu. Çocukların can güvenliğinin tehlikede olduğunu söyleyen polisler, depremzedelere daha fazla yürümek için izin veremeyeceklerini bildirdi. Bu esnada depremzedeler ile polisler arasında kısa bir arbede ve sözlü sataşma yaşandı.
Burada depremzedeler adına konuşan sözcü Ali Ahi, Edremit'in girişine kadar aileleriyle yürüme kararını aldıklarını söyledi. Emniyet güçlerinin yürüme eylemlerinin önünü kesemeyeceğini ifade eden Ahi şunları söyledi: "Biz Vali'den de, Başbakan'dan da üstünüz. Çünkü biz halkız. Biz bunları seçmişiz. Sesimizi duymaları için bu yola çıktık. Hiç kimse bizi engelleyemez. Bu toprak, bu deniz bizim. Bizi nasıl kendi topraklarımızda ablukaya alırsınız? Biz hakkımızı istiyoruz. Alana kadar da mücadelemizi devam ettireceğiz."
Ahi'nin konuşmasından sonra bir polis Ahi'ye bakarak, "Size verdiğimiz ekmek haram olsun." dedi. Bu sırada depremzedeler ile polisler arasındaki tartışma yine üst seviyelere tırmandı. Polislere sitem eden depremzedeler oturma eylemi gerçekleştirdi.
Depremzedelerin yürümesi için güvenlik güçleri ile görüşen Van Barosu Başkanı Av. Murat Timur, ikna girişiminde başarılı oldu. Depremzedeler Timur'un ikna girişimlerinin ardından Edremit'in girişine kadar yürüdüler. "Barınmak için bir ev, insanca bir yaşam istiyoruz" diyen depremzedeler, "Vali istifa, hükümet istifa" sloganlarını attılar. Daha sonra Edremit'in girişinde bir basın açıklaması yapan depremzedeler arasında seçilen 9 kişilik bir grup Ankara'ya doğru yürüyüşe geçti. Geriye kalanlar ise geri döndü.
Depremzedeler adına basın açıklaması yapan Ahi, Van Anadolu konteynır kent sakinleri olarak yaklaşık 3 yıldır zor şartlarda her türlü psikolojik baskılara, her türlü itibarsızlaştırma, yalnızlaştırma, parçalama ve sınıflandırmalara rağmen halen 20 metrekarelik konteynırlarda yaşamlarını sürdürdüklerini söyledi.
Direnişlerini en güçlü şekilde sürdüreceklerini belirten Ahi şunları söyledi: "Bizler barınma hakkı için direniyoruz. Barınma sorunu sadece bizim sorunumuz değildir. Van'ın ve bölgenin yıllardır süren sorunudur. Sadece deprem ile gün yüzüne çıkmıştır. Bu nedenle direnişimize herkes destek vermelidir. Çünkü bu hepimizin sorunudur."

TOKİ'LER HALKIN
PARASI İLE YAPILDI
Halkın parası ile yapılan TOKİ'lerin depremzedelere büyük rakamlar karşılığında satıldığını da belirten Ahi: "Depremde dünyanın birçok yerinde toplanan paralarla ve 1999 yılından sonra ÖTV adı altında toplanan deprem vergileri ile yapılan afet konutları buradaki halka 75 - 100 bin TL arasında kar amaçlı satıldı.
Depremden önce mağdur olan aileler depremden sonra bir kat daha mağdur edilmiştir. Halen ağır hasarlı evlerde oturan aileler bulunmaktadır. TOKİ'lerde ortak aidatını ödeyemediği için haciz ile karşı karşıya kalan aileler var. Bu nedenle biz de diyoruz ki halkın paraları ile yapmış olduğunuz konutları da halka hibe etmeniz gerekiyor."

'SESİMİZİ DUYURMAK İÇİN ANKARA'YA YÜRÜYORUZ'
Aylardır direniş içerisinde olduklarını belirten Ahi son olarak şunları kaydetti: "Konteyner kentten çıkmamız için çok baskı yapıldı. Kamuoyunda geliştirilen kara propagandalarla bilgi kirlilikleri yaratıldı. 120 gün boyunca elektriksiz bırakıldık. Tüm bu çektiklerimize rağmen sosyal konut ihtiyacımız karşılanmadı. Bizler de son çare olarak sesimizi duyurmak için Ankara'ya yürüme kararı aldık. Umuyoruz Türkiye'de yaşayan tüm duyarlı halkımız insanlık namına destek olur. Bir çözüm yolu bulunur."