'Depremzedeler mağdurlar ve eziliyorlar'

Anadolu Konteyner Kentte kalan depremzedeler önceki gün yetkililere seslerini duyurmak için Ankara'ya doğru yürüyüşe çıktı. Depremzedelerin protesto yürüyüşüne destek veren Mazlumder Başkanı Yakup Aslan, yetkililerin artık başla

VAN 1.05.2014 09:13:22 0
Tarih: 01.01.0001 00:00
Haber: Fazıl ERÜŞ

Van'da 2011 yılında meydana gelen ve büyük yıkıma neden olan iki depremin ardından kurulan Anadolu Konteyner Kentte kalan aileler, sosyal konut taleplerinin yerine getirilmediği gerekçesiyle Ankara'ya doğru yürüyüşe çıktı.
Depremzedelerin yürüyüşünün ardından gazetemize özel açıklamalarda bulunan Aslan, depremzedelerin yalnızlığa terk edildiğini söyledi. Sivil Toplum Kuruluşlarına da (STK) sitem eden Aslan, "Önceki gün depremzedeler tarafından düzenlenen protesto yürüyüşüne bütün mağdurlar adına STK'lar destek vermeliydi."dedi.

'MAĞDURLAR VE EZİLİYORLAR'
Van'da 2011 yılında meydana gelen depremlerin ardından geçici barınma ihtiyacını karşılamak için kurulan Anadolu Konteyner Kentte hala 44 depremzede aile barınıyor.
Zor şartlarda yaşam mücadelesi veren depremzedelere kimsenin sahip çıkmadığını ifade den Aslan şöyle dedi: "Depremzedeler konteynır kentte hiçbir insanın yaşamayacağı şartlarda yaşıyorlar. Van yerelinde depremzedelerin sorununa bir çözüm bulunamayınca Ankara'ya gidip seslerini duyurmak istediler. Ancak güvenlik güçlerinin 20-25 aile olan depremzedelere karşı tutumu çok yanlış. Yürümenin yasal bir hak olduğu bir ülkede depremzedelerin protesto yürüyüşü engellenmek istendi. Depremzedeler keyfinden Ankara'ya yürümek istemiyor. Çözüm noktasında bir tıkanma olduğunu gördükleri için böyle bir yol seçtiler. Üzerlerinde 3 yılın getirdiği bir gerginlik, bir stres var. Bu nedenle güvenlik güçleri daha sağduyulu olmalıydı. Bu konuda güvenlik güçleri yetkilileri ile görüştüm. Onlara şunları söyledim; 'Kendinizi yabancılık psikolojisinden kurtarın. Onlar da sizi kendi düşmanları olarak görüyorlar. Çünkü mağdurlar ve eziliyorlar. Bu nedenle bu algıyı kırmak sizin elinizde. Onlarla daha uygun bir dille de konuşabilirsiniz'. Bu ikna girişimlerimiz en sonuna başarılı oldu. Şimdi önemli olan onların seslerini duyurabilmesi ve bizim de bu sese kulak vermemiz olacaktır."

'YANLIŞ ALGI OLUŞTURULMAK İSTENİYOR'
Depremzedelerin protesto yürüyüşüne sadece Mazlumder Başkanı Yakup Aslan, Fikir Kulüpleri Fedarasyonu Sözcüsü Fırat Kaya ve Van Barosu Başkanı Av. Murat Timur destek verdi.
STK'ların bu trajedik durumu sadece seyrettiğini belirten Aslan şunları söyledi: " Depremzedelerin yürüyüşüne halk, STK'lar, partiler destek vermedi. Bu durumu sadece seyretmekle yetiniyorlar. Bu durum depremzedelerin durumunu daha da katmerleştiriyor. Bu durum resmi makamların medyada yaptığı bir kara propagandanın neticesidir. Resmi makamlar kamuoyunda bir yanlış algı oluşturmakta başarılı oldu. Bu nedenle depremzedelerin sorunlarıyla samimi bir şekilde ilgilenen hiç kimse olmadı. İsterdik ki bütün STK'lar, halk, kanat önderleri, partiler bu direniş yürüyüşünde onlarla birlikte olsun. Çünkü Van'da sadece bunlar mağdur değil. Bunlar aynı zamanda diğer mağdurların da sözcülüğünü yapıyorlar. Bu saatten sonra yetkililer başlarını kumdan çıkarmalılar."

'DEVLET SAĞLIKLI DÜŞÜNMÜYOR'
Depremzedelerin 3 yıldır barınma sorunu çözülemiyor.
"Depremzedeler Van'daki bütün mağdurların sembolik direnişidir" diyen Aslan şu ifadeleri kullandı: "Bir hayvanı bile 20 metrekarelik yere koyarsanız inanıyorum ki 3 yıl sonra o hayvan orada sağlıklı bir şekilde çıkmaz. Çaresizlik onları büyük bir ümitsizliğe sürükledi. Her biri yıllarca tedavi edilmesi gereken insanlardır. 3 yıldan beridir bu sorun ile pençeleşiyorlar. Defalarca yetkililerle görüştük. Bu sorunu TBMM'ye taşımaya çalıştık. Bütün milletvekillerine kurumsal olarak yazı gönderdik. Ancak hiçbir sonuç elde edemedik. Bu durumun emsal olacağını belirten yetkililer çözüm noktasında yardımcı olmuyorlar. Devletin bu mantığı donuk bir mantıktır. Bu mantık sağlıklı bir mantık değildir. Başka aileler de muhtaçsa onların da sorunlarına çözüm getirilmelidir. Ayrıca Van haklı bu soruna duyarlı olsaydı yetkililer mutlaka bir çözüm getireceklerdi."

VAN MİLLETVEKİLLERİ NE KADAR DUYARLI?
Van Milletvekillerinin yeteri derecede depremzedelerle ilgilenmediğini ifade eden Aslan, son olarak şunları kaydetti: "BDP Milletvekilleri Nazmi Gür ve Özdal Üçer olaya yabancı kalmadılar. Sayın Gür TBMM'de birkaç defa soru önergesi verdi. Sayın Üçer de depremzedeleri yalnız bırakmama adına konteynır kente ziyaretler gerçekleştirdi. AK Parti Van Milletvekili Burhan Kayatürk'ü de ben birkaç defa konteynır kente götürdüm, depremzedelerin ne halde olduğunu görsün diye. Ancak şuana kadar hiçbir sorunları çözülmedi. Depremzedeler için çok ciddi girişimlerimiz vardı. Birileri depremzedelere yardım etmek istiyor ama engelleniyor.
Ancak işi oyalayama ve uzun süreye yayma girişimleri sürdü. Depremzedeler yalnız bırakıldı. Biz eğer konutlar için arsa bulsaydık mevcut belediye başkanı Bekir Kaya da proje ve inşaat yapımında büyük yardımlar yapacaktı. Sadece depremzedeler için değil birçok mağdur için de konutlar yapılacaktı. Devlet bu durumun emsal olmaması için bir mücadele veriyor. Ancak depremzedeler ölüme terk edilmiş durumda. Birçoğu da intihar girişiminde bulunmuşlar. Burada birileri ölürse bunun cevabını kim verecek?"