'Depreme Dayanıklılık Çalıştayı'

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) tarafından depremin ikinci yıl dönümü nedeniyle düzenlenen '2013 Uluslararası Van Deprem Sempozyumu' kapsamında özel bir otelde 'Depreme dayanıklılık Çalıştayı' düzenlendi.

VAN 25.10.2013 11:29:43 0
Tarih: 01.01.0001 00:00
Ortadoğu Teknik Üniversitesi Psikoloji Bölümü Öğretim Üyesi Profesör Nuray Karancı, Yüzüncü Yıl Üniversitesi Sosyoloji Bölümü Dekanı Prof. Dr. Ruhi Köse ve Sosyoloji Bölümü Öğretim Görevlisi Yrd. Doç. Dr Suat Parin'in ortak çalışması ile gerçekleştirilen "Depreme Dayanıklılık Çalıştayı"na yaşanan depremde yaptığı çalışmalarla isminden söz ettiren Van Rahmeteli Gıda Bankası adına ise Yardım Komisyonu Başkanı Yalçın Tay katıldı.


Çalıştay ile ilgili bilgi veren ODTÜ Psikoloji Bölümü Öğretim Üyesi Profesör Nuray Karancı, projenin AB yedinci çerçeve kapsamında afetlere karşı toplumsal dayanıklılığın değerlendirilmesini kapsadığını belirterek, 10 değişik ülkede farklı doğal afet türlerinde toplumsal dayanıklılığın göstergelerinin ne olabileceğini araştırdıklarını ve her ülkede bir vaka çalışması seçtiklerini söyledi.


Gerçekleştirdikleri çalıştay ile Türkiye'de Van depremi sonrası toplumsal dayanıklılığı gösteren göstergeleri ortaya koymayı amaçladıklarını ifade eden Nuray Karancı, "Van'da çeşitli görüşmeler, anket çalışmaları, odak grup görüşmeleri yaptık. Bugün ise 2013 uluslararası Van deprem sempozyumu kapsamında geniş katılımlı bir çalıştay düzenledik. Bu çalıştaya Van'da ilgili olan kurum-kuruluşlar, yerel ve kamu idaresinden yetkililer ve sivil toplum kuruluşlarından katılım oldu. Ortaya çıkan göstergelerin önem sırasına göre sıralanmaları ve daha sonra da bunların ölçülebilir bir şekilde ortaya konulmasının tanımlanması ve bu göstergeler ortaya çıkarsa Van'da dayanıklılık göstergelerinin değerlendirilmesi konularında çalışan katılımcıların yeni bildirimlerini alacağız. Daha sonra bütün Avrupa ülkelerinden alınan bulgularla beraber ortaya bir toplumsal dayanıklılık göstergeleri modeli koymayı planlıyoruz." dedi.


"Biz doğal afetlerde toplumsal dayanıklılığı hedef alıyoruz"
Bu çalışmanın farklı ülkeleri kapsayan ve toplumsal dayanıklılığa bakılması açısından yeni bir çalışma olduğunu belirten Karancı, "Çünkü genellikle dayanıklılık dediğimizde fiziksel dayanıklılık yani altyapının, binaların dayanıklılığına odaklanıyor. Biz toplumsal dayanıklılığı hedef alıyoruz; yani toplumsal dayanışmanın, toplumsal ağların, bireylerin kendi hazırlıklarının eğitimlerinin etkilerine bakmak istiyoruz. Bu açıdan çok önemli bir çalışma ve dünya genelinde global olarak da toplumun katılımı çok önemlidir. Farkındalığı önemli olduğu için çok orijinal bir çalışmadır diyebilirim." şeklinde konuştu.


Katılımcılarla yaptıkları oylama sonucunda toplumsal dayanıklılığa götüren sebeplerin 'uygun imar planları' ve 'depreme dayanıklı binaların' çıktığına değinen Karancı, "Onun yanında afet sonrası hizmetlerin etkili olması, etkili bir afet yönetim sisteminin olması, deprem riski farkındalığı ve deprem eğitimi, sivil toplumun varlığı, sosyopolitik ortamın da çok önemli olduğunu dayanıklılık için özellikle barışın ve eşitliğin olduğu bir sosyal ortam olması ve son olarak da dini inancın dayanıklılığı arttırdığı yönünde buradaki katılımcıların bir ortak görüşü ortaya çıktı." ifadelerini kullandı.


Oylama sonrasında katılımcılardan işaretledikleri seçenekle ilgili görüş alacaklarını da belirten ODTÜ psikoloji Bölümü Öğretim Üyesi Profesör Nuray Karancı, "Yani diyelim dini inanç; dini inancı olan kişinin özelliği nedir? Çok da somuta indirmeye çalışarak, bu bulgularımızı yerel olarak kullanıma sunacağız." diye konuştu.


Öte yandan Çalıştaya katılan Rahmeteli Gıda Bankası Yardım Komisyonu Başkanı Yalçın Tay da çalıştayı önemli bulduklarını ifade etti. (Murat Dalgın-İLKHA)