Deprem uyarıları!

Van Büyükşehir Belediyesi Deprem Risk Yönetimi ve Kentsel İyeleştirme Dairesi Başkanlığı tarafından 'deprem' semineri düzenlendi. Seminerde sunum yapan uzmanlar, önemli uyarılarda bulundu. Van'ın deprem bölgesinde olduğu ve her zaman büy

VAN 14.05.2016 11:05:48 0
Deprem uyarıları!
Tarih: 01.01.0001 00:00
 Büyükşehir Belediyesi Deprem Risk Yönetimi ve Kentsel İyeleştirme Dairesi Başkanlığı tarafından Prof. Dr. Ali Koçyiğit, Doç.Dr. Oğuz Gündoğdu ve Afet Yönetim Uzmanı Özden Işık'ın katılımı ile "deprem" semineri düzenlendi. Büyükşehir Belediyesi Nuda Kültür ve Sanat Merkezi'nde düzenlenen seminere Van Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Hatice Çoban'ın yanı sıra çok sayıda STK temsilcisi ile mühendis ve mimar katıldı. Seminerin açılışında Van'da 23 Ekim ile 9 Kasım 2011 tarihlerinde meydana gelen depremi anlatan sinevizyon gösterimi yapıldı. Ardından seminerin açılış konuşmasını gerçekleştiren Büyükşehir Belediyesi Deprem Risk Yönetimi ve Kentsel İyeleştirme Dairesi Başkanı Orhan Şenkaya, deprem bölgeleri haritasına göre yurdun yüzde 92'sinin deprem bölgeleri içerisinde olduğu, yine nüfusun yüzde 95'nin deprem tehlikesi altında yaşadığını söyledi.

"DEPREM BİLİNCİ İLE YAŞAMALIYIZ"
Van'da yaşanan tarihsel depremlere değinen Şenkaya, yaşanan depremlerden ders çıkararak, deprem bilinci olan bir toplum ve yine depremlerden ders çıkaran çalışmaların yapılması gerektiğini belirtti. Depreme dönük bilim ve teknoloji yolunun aydınlatılması gerektiğini kaydeden Şenkaya, kent planlamalarının bilim ve teknik veriler temelinde yapılması gerektiğini ifade etti. Van'ın birinci derecede deprem bölgesi üzerinde bulunduğunu belirten Şenkaya, deprem riskinin yüksek olduğu Van'da oluşabilecek depremlerde zararın en aza indirilmesi, can ve mal kaybının önüne geçilmesi için yaşamın ve inşaat yapılarının deprem gerçekliği temelinde yapılması gerektiğini söyledi.

PROF. DR. KOÇYİĞİT: TÜRKİYE, DEPREM HARİTASINI DEĞİŞTİRMELİ
Ardından konuşan ve "Van'ın Depremselliği ve Deprem Kaynakları" üzerinde sunum gerçekleştiren Prof.Dr. Ali Koçyiğit, Van bölgesinin tektonik konumu, Doğu Anadolu Bölgesi'nin Sismoteknoği, Van bölgesinin deprem kaynakları ve Van'ın zemin özellikleri üzerine sunum gerçekleştirdi. Türkiye'de şuan kullanılan mevcut deprem haritasının bir an önce değiştirilmesi gerektiğini belirten Koçyiğit, yine Van'ın kendine özgü bir deprem haritasının mutlaka olması gerektiğini belirtti. Türkiye'de binlerce aktif fay hattının mevcut olduğuna dikkat çeken Koçyiğit, bunun için Türkiye'nin aktif fay parametrelerini baz alan haritaların yapması gerektiğini vurguladı.

'2011 VAN DEPREMİ, BİNDİRME DEPREMDİR"
Van'ın tektonik olarak kuzey ve batıdan gelen deprem fay hatlarının bulunduğu bölgede olduğunu ifade eden Koçyiğit, Van bölgesinde 3 ayrı ana grup fay hattının bulunduğunu söyledi. Van'da 2011 yılında meydana gelen depreminin bindirme deprem türünden oluşan bir deprem olduğunu dile getiren Koçyiğit, "Van depreminden sonra oluşan artçıların birçoğu farklı fay hatlarından oluşan depremlerdir. Van'da 2011 yılında meydana gelen deprem Van merkezli olmasına rağmen en çok Erciş'i etkiledi. Bunun nedeni de Erciş'te bulunan zeminin Van'ınkinden daha zayıf olmasından kaynaklıydı" dedi.

"YAPILAN SAĞLAM ZEMİNDE YAPILMALI"
Van'da yaşanan depremlerin tarihsel kronolojisine değinen Koçyiğit, Van'da 1441 tarihinden bugüne kadar meydana gelen tüm depremlerin yıkıcı depremler olduğunu söyledi. Gürpınar'da bulunan fay hattına da değinen Koçyiğit, Gürpınar'da bulunan fayın etkili hale gelmesi durumunda Van'da ciddi anlamda bir etkiye neden olabileceğini belirtti. Bunun için Van'da ki tüm kurum ve kuruluşların bu etkiyi öngörerek hazırlık yapması gerektiğini kaydeden Koçyiğit, "Yapılar yapılırken Gürpınar'da bulunan fay dikkate alınarak yapılmalıdır. Yine yapılarda dikkat edilmesi gereken en önemli husus zemindir. Yapıların sağlam zeminlerde yapılması çok önemlidir" dedi.

DOÇ. DR. GÜNDOĞDU: KENTSEL DÖNÜŞÜMLER RİSKİ AZALTIR
"Deprem ve Kentsel Dönüşüm" adlı sunumunu gerçekleştiren ve 2011 yılında meydana gelen Van depreminin ivme değerlerini açıklayan Doç.Dr.Oğuz Gündoğdu ise, Van depreminde ivmenin büyük olmasından kaynaklı yıkımın da büyük olduğunu belirtti. Deprem bölgelerinde kentsel dönüşümün önemine dikkat çeken Gündoğdu, doğru temelde yapılan kentsel dönüşümlerin depreme dönük bir çözüm olduğunu söyledi. Türkiye'de yapılan bütün yüksek yapıların yönetmeliğe aykırı bir şekilde yapıldığını aktaran Gündoğdu, bu yapıların da büyük risk anlamı taşığını kaydetti. Van ve çevresinde oluşabilecek depremleri sıralayan Gündoğdu, "Van her zaman büyük deprem riski taşıyan bölgelerin başında geliyor. Onun için Van'da büyük oranda kentsel dönüşüm yapılması gerekiyor. Doğru temelde yapılan kentsel dönüşümler oluşabilecek depremlerde can ve mal kaybını en aza indiren çözümlerin başında geliyor" şeklinde konuştu.

'KENTSELDÖNÜŞÜMLER KOLEKTİF ESASLI YAPILMALI"
Türkiye'de kentsel dönüşüm adı altında yapılan yapıların hiçbirinin kentsel dönüşüm temelinde yapılmadığını söyleyen Gündoğdu, "Türkiye'de ve Van'da yapılan yapılar kentsel dönüşümden çok uzak olan yapılardır. Çünkü sizin yapacağınız kentsel dönüşümler sadece deprem riskini azaltmıyor. O kentin, o yerleşkenin çağdaşlığını, ekonomik refah düzeyini de yükseltiyor. Avrupa ülkelerinde yapılan kentsel dönüşümler projelerinin bu kadar başarılı olmasının en önemli nedeni kolektif bir şekilde yapılmasıdır. Türkiye'de ise bu kolektiflik yok. Bir belediye tek başına kentsel dönüşüm yapamaz. Kentsel dönüşümün başarıya ulaşması için herkesin kolektif bir şekilde ortak fikir esaslı çalışmayı harekete geçirmesi lazım" dedi. 
Seminerde son olarak, "Afet Yönetiminde Yeni Riskler" konulu sunum gerçekleştiren Afet Yönetim Uzmanı Özden Işık ise, afet türleri hakkında bilgilendirmelerde bulundu. Afet türleri içerisinde tanımlanan her olgunun afet olmadığını söyleyen Işık, 1975'te 100 olan afet sayısının 2000'li yılların başında ise 5 kat arttığına dikkat çekti. Yaşanan afetlerin nedenlerinin ise insan kaynaklı afetler olduğunu söyleyen Işık, oluşabilecek afetlerde belediye ve diğer kurumların yapacağı işleyişler hakkında bilgilendirmelerde bulundu. 
Seminer daha sonra soru-cevap şeklinde sona erdi.

/ Haber Merkezi