“DEPREM SONRASI 3 YÜZÜN ÜSTÜNDE İŞ YERİ KAPANDI“

'ULUSAL MARKETLERİN VAN'A HİÇBİR KATKISI YOK'

VAN 17.08.2015 11:12:14 0
“DEPREM SONRASI 3 YÜZÜN ÜSTÜNDE İŞ YERİ KAPANDI“
Tarih: 01.01.0001 00:00
 Van Bakkallar ve Manavlar Odası Başkanı İsa Berge, deprem sonrası Van'da ekonomik krizin devam ettiğini belirterek, esnafın çok büyük sorunlar yaşadığına vurgu yaptı. Deprem döneminde verilen KOSGEB kredilerinin vatandaş tarafından ailelerinin nafakası için kullanıldığını anlatan Berge, şimdi esnafa yeni bir KOSGEB kredisi tarzında bir can suyu verilmesi gerektiğini dile getirdi.
Bölge: Burhan Ergin
Van Bakkallar ve Manavlar Odası Başkanı İsa Berge, Van'da ekonomik krizden dolayı büyük sıkıntılar yaşayan esnafın yaşadığı sorunları gazetemize anlattı. Berge, ülkede yaşanan sorunlardan dolayı Van'ın büyük zarar gördüğünü belirtti.
 
BERGE: "ESNAF KARA KARA DÜŞÜNÜYOR"
Esnafın çok büyük sıkıntılar çektiğine dikkat çeken Berge, "Esnafımızın en büyük sıkıntılardan birisi de deprem süresinde verilen KOSGEB'in tekrar yenilenmemesidir. 2015 yılının ikinci ayında bütün ödemeler bitti. Biz de Hükümetin bu seçim öncesi çalışmalarında esnaf sanatkâr olarak çok umutluyduk. KOSGEB kredisi verildi, verilecek tarzında bir çalışma oldu ama ne yazık ki söylemlerde kaldı. KOSGEB kredisi verilmedi. Deprem döneminde verilen KOSGEB kredisi de halk il dışında olduğu için oradaki parayı da çocukların nafakası için, çocukların eğitim-öğretimi için ve çocuklarına başka şehirde kiralardan kurtarmak için harcadı. Bu konuda yeni bir KOSGEB kredisi tarzında bir can suyu verilmesi esnaf sanatkârı ayağa kaldırır. Şuan Van'da esnaf bitmiş duruma geldi. Esnaf ne bağ kurunu ödeyebiliyor, KDV'sini hiç ödeyemiyor. Onu da bırakın artık çocuklarına ekmek götüremeyecek duruma geldi. Kısa bir zaman sonra okullar açılacak. Biz şimdiden kara kara düşünmeye başladık. Esnafımız kara kara düşünmeye başladı" şeklinde konuştu.
BERGE: "DEPREM SONRASI 3 YÜZÜN ÜSTÜNDE İŞ YERİ KAPANDI"
Depremden sonra ortalama 2 yüz-3 yüzün üzerinde işyerinin kapandığını söyleyen Berge, bunlar dışında işyerini kapatan fakat resmiyette devam edenlerle birlikte bu sayının 300-400'ü bulduğunu ifade etti.
Van Bakkallar ve Manavlar Odası Başkanı İsa Berge, esnaf odasının bin 300 üyesi olduğunu belirterek, "Bizim esnaf odamız yaklaşık bin 300 üyesi olan, ilde bütün gıda kolları merkezlerini kapsayan bir odadır. Esnaf odamızın çalışma usul ve esasları esnafımızın kamu kurumlarıyla olan sıkıntılarında onlara yardımcı olma konusunda elimizden geleni yapıyoruz. Nitelik olarak esnaflarımızın kamu kurumlarıyla olan sorunlarını bire bir elimizden geldikçe, gücümüz yettikçe, ilgilenmekteyiz. Biz belki esnaf kurumları, bakkal, manav, kuruyemişçi, Tekel bayi, baharatçı, vs. gibi meslek kollarıdır" dedi.
 
BERGE: "ULUSAL MARKETLERİN VAN'A HİÇBİR KATKISI YOK"
Van'daki ulusal marketlerin şehre hiçbir katkı sunmadığını dile getiren Berge, "Tabi bununla ilgili biz şuan müzahir durumdayız. Bununda altını özelikle çizmek istiyorum. Birçok marketin gelişi güzel açılması, marketler yasasının çıkmaması bizi baya müzahir etti. Şuan belli bir market grubunun gelişi güzel bir şekilde ahtapot gibi mahalle aralarına girmesi bizi ayrı olarak rahatsız etti. Çünkü buradaki çalışma, buradaki işin esası buraya herhangi bir istihdam sağlamıyorlar. Ulusal marketlerin kazanımı saat 5'ten sonra il dışına aktarılıyor. Buradaki para döngüsü işlemiyor. Burada böyle bir sıkıntı var. Bununla ilgili bir marketler yasasının çıktığı ama şekillenmediği, bu yasanın tekrar niçin güncellenmediğini bilmiyoruz. Şu anki Meclis'in üzerinde durması gereken bir konudur. Önceki dönemdeki vekiller neye göre bunu durdurdu. Son anda niçin iptal oldu, bunu da onlara sormak lazım. Bu vicdani bir sıkıntıdır. Çünkü özellikle Türkiye şartlarına baktığımızda ulusal marketlerin real anlamda ülkeye bir katma değeri yoktur ve istihdam anlamında da bir katkısı yoktur. Çünkü bunların çoğu part time eleman çalıştırmaktadır. Part time çalışmanın da tamamen öğrenci üzerinden gitmesi olur. Bunun gerçek anlamdaki esnafımız zaten insanları vicdanen olarak çok büyük yardımlar yapıyor. Ama ulusal marketlerin insanlara hiçbir katkısı yok. Sadece kendi çıkarları, kendi ticari döngüleri, kendi kazanımlarını düşünüyorlar. Ben bunu böyle görüyorum ve olabilir 3-5 ürünü ucuz verebilir. Bu çözüm değildir" diye konuştu.