Demirtaş'tan itiraf: PKK üç ayda çekilecekti

Selahattin Demirtaş, hükümet kanadının sık sık dillendirdiği 'PKK çekilecekti vazgeçti' iddiasıyla ilgili itirafta bulundu.

VAN 28.07.2015 11:41:19 0
Demirtaş
Tarih: 01.01.0001 00:00
 HDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş, PKK'nin Türkiye sınırlarını terk etmesiyle ilgili itiraf niteliğinde açıklamalarda bulundu. Demirtaş, PKK'nin üç ay içinde çekilmesi için plan yapıldığını ancak daha sonra örgütün vazgeçtiğini söyledi. 


Radikal internet sitesine konuşan Demirtaş, "Kandil çok riskli bulmasına rağmen Öcalan’ın yine de başlayın sözleriyle çekilmeye başladı. Türkiye’deki tüm güçlerin toplanıp çekilmesiyle ilgili bir takvim öngörmüşlerdi. Üç ay kadar bir süre hesaplamışlardı. Biz bu takvimi hükümete ilettik, hükümet de memnuniyet duyduğunu açıkladı." dedi.

ÖCALAN DA ÇEKİLSİN TALİMATI VERMİŞ

Demirtaş ayrıca Öcalan'ın da kendilerine "PKK'nin bir an önce çekilmesi gerektiği" talimatı verdiğini itiraf ederek, "Benim de katıldığım İmralı görüşmelerinin ilk zamanlarında Öcalan geri çekilmenin çok hızlı olması gerektiğini düşünüyordu. ‘Bu iş gecikmemeli, devletle anlaştık ve çekilme için gerekli yasayı çıkaracaklar… Biz de çekilmeyi hızla gerçekleştirmeliyiz ki provokasyonlar yaşanmasın.’ Böyle diyordu. ‘Biz devlet heyetiyle anlaştık, yasa çıktı çıkacak’ diye ifade ediyordu." şeklinde konuştu. 

Demirtaş şöyle konuştu: Çekilmenin başlamasının üzerinden birkaç gün geçmişti ki hükümet sözcüsü Bülent Arınç bir basın toplantısında bir soru üzerine ‘Cehennemin dibine kadar yolları var, buyursunlar istedikleri yere çekilsinler’ dedi. Bu açıklama Kandil’de şok etkisi yarattı. O zamanlar ben de gidip geldiğim için bizzat şahit oldum.

Samimiyetimle söylüyorum şok oldular. Çünkü ortada yasa yokken, sadece Öcalan’ın ‘Biz yine de çekileceğiz, hemen sonrasında da çözüm olacak’ sözüne güvenerek çekilmeye başlamışlardı. Zaten çok tedirgin ve güvensizdiler. Bu açıklamaya çok sert tepki göstermelerine karşın süreci durdurmadılar. Fakat sonrasında Kandil ve bölge ziyaretlerimizde hep şunlar konuşuldu: ‘Bizim boşalttığımız gerilla alanlarına hızla kalekollar yapılmaya başlandı. Madem çözüm olacak, madem biz dağdan iniyoruz, bu dağların başına kalekollara ne lüzum var…’