Demirtaş: Silahları karşılıklı susturun!

Van’da basın mensupları için düzenlenen kahvaltıda konuşan Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş, PKK ve hükümete çağrıda bulunarak, “Biz çağrımızı her iki tarafa yapıyoruz. PKK derhal elini tetikten

VAN 8.08.2015 19:26:06 0
Demirtaş: Silahları karşılıklı susturun!
Tarih: 01.01.0001 00:00
 Haber: Adil HARMANCI-Fazıl ERÜŞ

Partisi tarafından düzenlenecek miting nedeniyle Van’a gelen HDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş, miting öncesi bir otelde basın mensuplarına verilen kahvaltıda gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

“NE DEĞİŞTİ DE ÇATIŞMALAR BAŞLADI?”

Türkiye’de sorulan temel sorunun yeniden başlayan çatışmalara ilişkin olduğunu belirten Demirtaş, “Şimdi Türkiye’nin her yerinde sorulan temel soru şudur; ‘ne değişti de çatışmalar başladı?’ Değişen şu, HDP yüzde 13 oy aldı, hepsi bu. Gerçek neden budur. Zaten seçimlerden hemen sonra, ‘bundan sonra çözüm sürecinin filmi çekilir’ dediler. Oysa bu bir partiye ait olan bir süreç değildir. ‘AKP varsa barış var, AKP yoksa barış yok’ düşüncesi doğru değildir. Biz olmasak ülkeye huzur da vermeyiz gibi bir yaklaşım var.”

TARAFLARA ATEŞKES ÇAĞRISI

Toplumun tüm kesimlerinin çatışmaların durması için tepkisini ortaya koyması gerektiğini ifade eden Demirtaş, şöyle devam etti:

“Hepimiz barışa dair tepkimizi gösterelim. Silahların karşılıklı susması ve müzakerelerin başlaması için. Biz çağrımızı her iki tarafa yapıyoruz. Operasyonlar dursa PKK eylemlere devam etse bu olmaz, PKK eylemlere son verip operasyonlar devam etse bu da olmaz. Yine kaos devam eder. Silahlar karşılıklı susturulmalıdır. Bu ses herkeste yükselirse barış ortamı yeniden sağlanır. Sadece HDP’nin değil, herkesin barış sesini yükseltmesi lazım.”

ÇOCUKLARIMIZ KİMSENİN İKTİDAR HIRSINA KURBAN GİTMESİN!

Çatışmaların bir an önce durması ve tüm siyasi çevrelerin bunun için elini taşın altına koyması gerektiğini söyleyen Demirtaş, “Kimsenin çocuğu birilerinin iktidar hırsı nedeniyle ölmesin. Halk emrederse siyasetçiler buna ayak uydurmak zorundadır. Şimdi HDP’ye yönelik bir dezenformasyon var. Oysa diğer partilerin bu çatışmayı durdurması için tek bir çabası yoktur. Her cenazeden sonra milliyetçiliği tırmandırıp oy devşiriyorlar. Kandili ‘dümdüz edelim’ diyenler vatansever oluyor, biz ‘savaş olmasın barış olsun, ülke kaybetmesin’ dediğimizde kötü olan taraf oluyoruz” diye konuştu.

“HALKIN BARIŞ PARTİSİ” İFADESİ

Demirtaş, konuşmasında ilginç de bir tespit yaptı. Siyasetçilerin ve ona oy verenlerin ayrı düşündüğüne dikkat çeken Demirtaş, şunları söyledi:

“MHP’li, CHP’li, AKP’li seçmenlerle karşılaşıyoruz hepsi de barış ve huzur diyor. Türkiye’de yüzde 80 barış istiyor. İşte bu barış partisidir. Halkın barış partisi. Tek derdimiz oy olsaydı yerimizde otururduk. Çünkü bu savaş politikası AKP’yi bitirir. Ama biz savaşı durduracağız, sandıktan kim çıkarsa çıksın. Türkiye’nin birliği içinde sorunlarımızı çözersek, Türkiye’nin önü açılır. Ailesinin çıkarları için rant peşinde koşanlar vatansever ilan ediliyor. Bu politikalara boyun eğmemeliyiz”

 SİLAHLARI SUSTURUN

Silahların karşılıklı olarak susturulup hükümete müzakere başlatma çağrısında da bulunan Demirtaş, “Her iki tarafa çağrımızdır; PKK elini tetikten çekmeli, tahkim edilmiş bu çatışmalardan uzak durmalıdır, hükümet operasyonları durdurmalı, hemen müzakerelere hazır olduğunu ilan etmelidir” diye belirtti.

Başbakan Davutoğlu’na seslenen Demirtaş, barışı talep etmediklerini, barışın mutlaka sağlanması gereken bir zorunluluk olduğunu belirterek, “Siz bu barışı sağlamak zorundasınız, biz talep etmiyoruz. Halkın parasıyla dağlara 400 uçak kaldırıyorsunuz ama İmralı’ya koster kaldıramıyorsunuz. Vatan savunmasını gerektirecek bir durum da yok. Silah bırakmak üzere masada sizi bekleyen bir örgüt var, siz dağları bombalıyorsunuz. Neden dağlar bombalanıyor, yollar kesiliyor, araçlar yakılıyor, karakollar patlatılıyor?” diye sordu.

BARIŞ İÇİN SOKAĞA ÇAĞRI

Yeniden barış ortamına dönülmesi noktasında en erken bir tarihte sonuç almak istediklerini vurgulayan Demirtaş, şunları kaydetti:

“Mümkünse bu hafta sonuç almak istiyoruz. Toplum olarak sesimizi yükseltelim, ‘ateşkes istiyoruz’ diyelim. Bunun için el ele verip sokağa çıkalım. Bir MHP’li ile bir HDP’li, bir CHP’li ile bir AKP’li el ele verip sokağa çıksın. Savaşı durduramayız diye düşünmeyin, Suriye bizim gibi düşünseydi bu hale gelmezdi. Sağduyulu siyasetçiler olsaydı, bu duruma gelmezdi. Biz bunlar gibi yapsak ülke kan gölüne döner. Ben çıkıp ‘bunlara oy verenler şerefsizdir’ desem ülke ne hale gelir? Seçmen hangi partiye oy vermişse şereflidir, onurludur.  Bizi baraj altında bırakıp bedava vekil kazanacaklar ve bunun adına demokrasi diyecekler. Böyle davranırlarsa nasıl sorun çözecekler?”

YEREL BASIN

Olası ilk seçimde hedeflerinin iktidara gelmek olduğunu belirten Demirtaş, yerel basının sorunlarına da değindi.

Bazı yayın organlarına ve köşe yazarlarına da değinen Demirtaş, basının, köşe yazarlarının savaş kışkırtıcılığı yapan dilden uzak bir dil kullanması gerektiğinin altını çizdi.

Haber çalışmasında yerel basının bazı sıkıntılar yaşadığına da dikkat çeken Demirtaş, yerel basının rahat çalışması için partili arkadaşlarının özen göstermesi gerektiğine de vurgu yaptı.Kaynak / Editör: Prestij Haber Merkezi - Adil Harmancı