DEMİREL’İN 70, 80 VE 90’LARIN AİLELERİNİN ÜZERİNDE VEBALİ ÇOK BÜYÜK -

Demirel, sevecen, tonton, sevimli bir siyasi figür olarak işlendi, oysa ki özellikle sol cenahta vermiş olduğu imaj hayli ağır

VAN 18.06.2015 13:45:54 0
DEMİREL’İN 70, 80 VE 90’LARIN AİLELERİNİN ÜZERİNDE VEBALİ ÇOK BÜYÜK -
Tarih: 01.01.0001 00:00


T24/ Işıl Öz

9.Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’in hayatını kaybettiği 17 Haziran, aynı zamanda hukukçu ve siyasetçi Mehmet Zeki Tekiner’in öldürülüşünün de 35. yıldönümüydü. CHP Nevşehir Milletvekillliği ve ardından CHP Nevşehir İl Başkanlığı yapan, siyasi davalar için kendisine başvuranları geri çevirmeyen Tekiner, kent merkezinde uğradığı saldırıda hayatını kaybettiğinde, Süleyman Demirel başbakandı. Tekiner’in kızı Aylin Tekiner, T24’e konuştu. “Süleyman Demirel, 70’li yıllara 80 ve 90’lı yıllara çok derin ve acı izler bırakmış bir siyasi aktör.

70’ler Deniz Gezmiş’ler ile andığımız bir döneme denk geliyor. 80 ve 80 öncesinde babam gibi pek çok faili meçhul cinayet var, 90’larda da başbakanlığı, cumhurbaşkanlığı sonrası ağır bir tablo ile karşı karşıya kaldı bu ülke,” diyen Tekiner,  90’larda 360 kişinin üzerinde ismin gözaltında kaybolmasının ya da ülkenin faili meçhul cinayetler cennetine dönüşmesinin Demirel’in dönemine denk geldiğini, 17 Haziran 1980’de babası öldürüldüğünde Demirel’in yine başbakan olduğunu hatırlattı. Demirel’in 1987’de referandum sonrasında siyasi yaşama yeniden dönmesiyle beraber eskiden beri işlenmiş olan baba figürünün daha da görünür kılındığının altını çizen Tekiner, “ Demirel, sevecen, tonton, tıpkı Kenan Evren’e işledikleri gibi sevimli bir siyasi figür olarak işlendi. Televizyonlardan hatırlıyorum, bayramlarda el öpmeye gidilen bir şahsiyet oluverdi.

Aklıselim, krizleri iyi çözmüş iyi bir devlet adamı olarak tarihe işlenmeye başladı. Oysa ki özellikle sol cenahta ve ateşin düştüğü ailelerde Süleyman Demirel’in vermiş olduğu imaj hayli ağır. Tartışılması ve yüzleşilmesi gereken bir nokta da bu imaj. Ne yazık ki bizim ülkemizde Evren’de de gördük ki bu adamlar ellerindeki kanı temizlemeden ve yüzleşmeden göçüp gittiler. Yüzleşme olmadığı için içimiz rahat değil. Öfkeliyiz. Kenan Evren öldüğünde insanlar bir şey söylemeye utanır vaziyetteydi, cenaze törenine de neyse ki giden çok az insan oldu ama Demirel’de aynı şeyi göremiyoruz, çünkü o bir diktatör olarak algılanmayacak, Türkiye’deki faili meçhul cinayetlerde çok önemli bir siyasi aktör olmasına karşın kendisini bu işin kıyısında gibi algılatmayı becerebilmiş bir isim olması sebebiyle hala övgüyle karşılanıyor” dedi.

‘Demirel’in 70,80 ve 90’ların ailelerinin üzerinde vebali çok büyük’ “Demirel’in babamla aynı tarihte ölmesini  ilahi bir adalet yorumu ile algılamamız mümkün değil. Biz adaleti burada, hukuk sisteminde çözmek üzere çaba sarfediyoruz. Toplumsal Bellek Platformu, Cumartesi Anneleri, Barış Aileleri ve niceleri Süleyman Demirel’in kim olduğunu, ne tür bir katil kollayıcı olduğunu ve elinin ne kadar kirli olduğunu biliyor. Üzüntümüz bu yüzleşmeyi gerçekleştiremeden bu insanların göçüp gitmiş olması. Bu nedenle öfkemiz büyük. Biz 36. yılında da babamı anacağız, 40. yılında da anacağız. Umudumuz Demirel ve onun türündeki siyasi aktörlerin anılmamak üzere yitip gitmeleri.

Anılmak için hakettiği bir şey olduğunu düşünmüyorum. Bizler onu hakettiği şekilde Galatasaray Meydanı’nda da ya da bulduğumuz her politik zeminde “anmaya” devam edeceğiz ve onun zihniyetini bu topraklardan silip atmanın mücadelesini vereceğiz.”

- See more at: http://www.iktibasdergisi.com/demirelin7080ve-90larin-ailelerinin-uzerinde-vebali-cok-buyuk/#sthash.ZKWJiYkX.dpuf