DAKA’dan İran dış ticaret raporu

Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA) Genel Sekreteri Halil İbrahim Güray, 2018 yılı faaliyetleri kapsamında oluşturulan İran Masası’nın yanı sıra, bir de İran dış ticaret raporu hazırladıklarını söyledi.

VAN 14.04.2018 13:04:31 0
DAKA’dan İran dış ticaret raporu
Tarih: 01.01.0001 00:00
 

TÜİK Van Bölge Müdürlüğü ile ortak yürütülen “İranlı turistlerin genel beklentileri ve Van ekonomisine katkısı araştırmasının” protokol imza töreni dolayısıyla önceki gün açıklamalarda bulunan DAKA Genel Sekreteri Halil İbrahim Güray, Kalkınma Ajansı olarak 2018 yılında gerçekleştirdikleri bazı faaliyetlere de değindi.

 

İRAN MASASI
Ajansın genel faaliyetleriyle ilgili olarak açıklamayı ileriki günlerde taşınacakları Cumhuriyet Caddesi’ndeki yeni binalarında yapacaklarını belirten Güray, 2018 yılı içinde gerçekleştirdikleri bazı çalışmalara değindi.
İlk etapta “İran Masası” kurduklarını belirten Güray, “Biz 2018 faaliyetlerimiz içerisinde bir İran Masası oluşturduk. Bunu bakanlığımıza da onaylattık. İran Masası’nın görevi, yıl boyunca İran’la her türlü ekonomik, sosyal, kültürel ilişkiler bağlamında doküman üretmek, strateji üretmek, yurtiçi ve yurt dışı ziyaretler gerçekleştirmek. Bu İran Masası’nın bir faaliyeti olarak da, geçtiğimiz Shopping Fest’te açılışı gerçekleştirilen ofis de vardı. Orada İran’la ilgili uzman bir arkadaşımız sürekli hizmet veriyor.”

 

İRAN RAPORU
Dış ticaret eksenli olarak İran’a dair rapor da hazırladıklarını ve bu çalışmayı bakanlığın çok önemsediğini ifade eden Güray, şu bilgiyi paylaştı:
“Yine bunun yanı sıra Kalkınma Bakanımızın çok önemsediği bir çalışmamız daha var; biz İran dış ticaret raporu hazırlıyoruz. Burada, iki ülkenin özellikle sınır illerinin birbirine karşı mukayeseli üstünlüğünü çalışıyoruz. Yani biz hangi sektörlerde daha üstün üretim yapıyoruz, İran’ın ihtiyacı olduğu sektörler… Ha keza İran’da da aynı şekilde karşılıklı bir mukayeseli rapor ortaya koyduktan sonra o yönde gereken çalışmaları yapacağız.”

 

“VAN DÜNYANIN GÜNDEMİNDE”
Van’daki turizm sektörüne katkının devlet politikası olarak şekillenmesini arzuladıklarını ifade eden Güray, şunları söyledi:
“Van şu anda, turizm sektöründe, hem dünya gündeminde hem Türkiye gündeminde... İran’la ilgili ciddi bir başarı öyküsü oluşmaya başlıyor. Onlar da bir yol haritası belirlemeye çalışıyorlar. Bu manada, daha üst ölçekte bir devlet politikası olarak, turizm sektörüne yatırım yapacak özel sektöre ciddi destekler verileceğini düşünüyorum. İki ülkenin de birbirine karşı iyi bir yaklaşımı var. Biz Kalkınma Ajansı olarak da bize ne düşerse sonuna kadar katkı yapmaya hazırız.” 
Özel Haber: Adil HARMANCI

Kaynak: (Prestij Haber Merkezi) - Prestij Haber Merkezi